Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

JIŘINA BOHDALOVÁ SE V NEDĚLI NA ČT1 PŘEDSTAVÍ V DRAMATU JIŘÍHO STRACHA SVATÁ, HRAJE PŘEŽIVŠÍ VĚZENKYNI GULAGU. TRAILER ZDE

Recenze: Noční můry z temnot – Originální námět, málo překvapení

Aktuálně jsou v Hollywoodu nejžhavějším zbožím komiksové blockbustery, ale na záda jim dýchají hororové snímky. Jejich cesta do kinosálů však bývá v mnoha případech trnitá. Pokud se totiž nejedná o zajetou značku jako Saw, Halloween, Očista nebo svět V zajetí démonů, je jejich výroba kvůli velké konkurenci poměrně riskantní. Naštěstí ovšem není – až na pár výjimek – příliš drahá, takže je tu menší riziko ztráty peněz. Takové studio Blumhouse, jenž se zaměřuje hlavně na produkci temnějších snímků, na nákladech za své filmy poměrně šetří, ale překvapivě se mu většinou daří zachovat kvalitu a originalitu, takže se diváci rádi vrací do kin. Tento měsíc zkouší štěstí Lionsgate, které chce hororové fanoušky zaujmout filmovou adaptací knih Scary Stories to Tell in the Dark Treasury od Alvina Schwartze. O produkci filmu Noční můry z temnot se postaral oscarový režisér Guillermo Del Toro.

Noční můry z temnot (foto: Bontonfilm)

Děj se točí kolem tajemné knihy, která patřila dívce, jež kdysi záhadně zmizela z povrchu zemského. Tu během halloweenské noci najde v opuštěném domě skupinka teenagerů, ale netuší, že se jim tím právě podařilo probudit mocné zlo, které má pro ně vymyšlený vlastní příběh se špatným koncem.

Přiznám se, že jsem knižní předlohu nečetl, ale před návštěvou kina mě zaujal překvapivě zábavný trailer. Bohužel se jednalo o ten případ, kdy vám upoutávka vyzradí větší část filmu a po jejím zhlédnutí jste ochuzeni skoro o všechny momenty překvapení. Kromě samotného finále je tak snímek v mnoha případech dost předvídatelný. Filmaři tu sází hlavně na scény, u nichž si jedinci se slabým žaludkem budou zakrývat oči. Jako příklad bych uvedl tu, kterou jste mohli vidět také v traileru, v níž se jedna z postav snaží o vymáčknutí velkého pupínku, z něhož následně začnou vylézat pavouci. Nechutné, ale svůj účel to jistě splňuje.

Noční můry z temnot (foto: Bontonfilm)

Nejvíc lze vyzdvihnout masky a vizuální vzhled příšer, které vypadají opravdu strašidelně a autenticky. Jejich vzhled poměrně věrně kopíruje ilustrace z knih.
Celkovému vyznění napomáhá hutná atmosféra připomínající Del Torův Faunův labyrint a dravá kamera. Na druhou stranu zamrzí fakt, že jsou hlavní postavy vykresleny poměrně nezajímavě a během filmu s nimi příliš nesympatizujete. Pokud studio schválí pokračování, můžeme doufat, že se tvůrci z chyb poučí, protože konec naznačuje další originální zápletku pro případnou dvojku. Držíme palce, aby to vyšlo.

  • 65%
    Režie - 65%
  • 55%
    Scénář - 55%
  • 55%
    Herci - 55%
  • 80%
    Kamera - 80%
63%

Noční můry z temnot (2019)

Film Noční můry z temnot nelze doporučit jedincům se slabým žaludkem. Najde se tu totiž i řada nechutných scén, ze kterých vám může být nevolno. A pokud si dáte v kině popcorn, pravděpodobně vás na něj po chvíli přejde chuť. I přes pomalý začátek a nepříliš kvalitní scénář se ale nemusíte bát, že na vás čeká nudná podívaná.

Jan Kocián, Totalfilm.cz
foto/video: Bontonfilm © 2019

Noční můry z temnot
Scary Stories to Tell in the Dark
Horor / Thriller / Mysteriózní
USA, 2019, 107 min
Premiéra: 8. 8. 2019 Bontonfilm
Režie: André Øvredal
Scénář: Dan Hageman, Kevin Hageman
Kamera: Roman Osin
Hudba: Marco Beltrami, Anna Drubič
Hrají: Zoe Margaret Colletti, Michael Garza, Austin Zajur, Gabriel Rush, Austin Abrams, Gil Bellows, Dean Norris, Lorraine Toussaint, Natalie Ganzhorn, Javier Botet, Stephanie Belding, Mark Steger

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast