Deštivý den v New Yorku a jeho výjimečná anabáze

Snímek Deštivý den v New Yorku amerického klasika Woodyho Allena, který na půl roku skončil v trezoru Amazonu se začátkem září promítal ve světové premiéře na Festivalu amerického filmu ve francouzském Deauville. Premiéry na americkém kontinentu se ale možná nedočká vůbec. O to víc si můžeme vážit toho, že právě vstoupil do naší distribuce.

Woody Allen na place filmu Deštivý den v New Yorku (foto: Bioscop)

Allen ve své novince opět jako režisér a scenárista vypráví příběh mladičké novinářky (Elle Fanning), jež se zamiluje do mnohem staršího režiséra (Liev Schreiber). Jejím přítelem je ale Gatsby (Timothée Chalamet), který se zase setká s trochu protivnou sestrou své bývalé přítelkyně (Selena Gomez). Ve snímku si zahrála také Rebecca Hall, Jude Law nebo Diego Luna.
Natáčelo se opět v Allenově milovaném New Yorku a jak sám říká: vyhovuje mu, že je tam doma, že město dobře zná a že si večer může lehnout do vlastní postele.

Domácí vězení si Allenův film vysloužil díky tomu, že světu byla ve správný čas opět připomenuta kauza z roku 1991 s jeho sedmiletou adoptovanou dcerou Dylan Farrow. Do nedávné doby patřilo hraní ve filmech Woodyho Allena za oceánem k velké herecké prestiži. Allen, kterému je osmdesát tři let, je stále snad nejproduktivnějším americkým režisérem, jeho pracovní tempo a vytrvalost nepolevuje, i když několik posledních snímků je spíš opakováním sebe sama s mírnými obměnami toho, co fungovalo kdysi.

Woody Allen na place filmu se svým kameramanem Vittoriem Storarem

Při nedávném rozhovoru pro France 24 se na otázku, zda nelituje svého výroku, že by byl tím nejlepším klukem na plakát pro účely hnutí #MeToo odpověděl: Pracoval jsem se stovkami hereček, žádná z nich si nikdy na nic nestěžovala, ani jedinkrát. Spolupracoval jsem také se ženami, které měly vysoké posty a každá měla plat srovnatelný s muži na obdobných pozicích. Dělal jsem už tehdy všechno to, čeho se hnutí #MeToo teď pokouší dosáhnout.

V souvislosti s resuscitovaným skandálem se od něj po filmu distancoval především mladý herec Chalamet a prohlásil, že se svého honoráře za účast v jeho snímku vzdává ve prospěch charitativních spolků, z nichž jedním bylo i hnutí Time´s Up založené v roce 2018 jako odpověď hollywoodských celebrit na Weinsteinovo chování.

Timothée Chalamet a Woody Allen na place

Jak psalo nedávno Variety, když Allena nechce Amerika, cílí tedy na Evropu, kde má obrovskou základnu fanoušků. Jeho vyhlídky jsou dobré. Režisér a scenárista k tomu sám říká: Mám to štěstí, že za ty roky práce mám v Evropě už velmi slušný zástup fanoušků, kteří se z mých filmů těší a doufám, že si užijí i tenhle.“ Ačkoliv se americký trh od tohoto snímku distancuje, Evropa se Deštivého dne v New Yorku ujala, a tak kromě zmíněné Francie měl svou premiéru už i v Řecku a Belgii. Teď vstupuje do kin také u nás a na Slovensku. Další premiéry ho čekají během října ve Španělsku a Portugalsku a následovat by pak měla do konce roku ještě Itálie a Německo.

Když byl Allen v čase kolem francouzské premiéry dotázán, zda už neuvažuje o režisérském důchodě, odpověděl, že na důchod nikdy nepomýšlel a nemyslí na něj ani teď. Ať se kolem mě děje cokoliv, soustředím se jen na svou práci. Nezáleží, zda se to týká mojí ženy, dětí, nezajímají mě ani současné kauzy, politika, nemoci…“

Selena Gomez a Woody Allen na place filmu

Nezmar Allen už totiž mezitím napsal a natočil další film, když se svou rodinou trávil léto ve španělském San Sebastianu, kde v těchto dnech vrcholí také Mezinárodní filmový festival. Bude to tak už jeho čtyřicátý devátý snímek, ale název zatím znám není. Jediné, co ale jisté je, že hlavní role v této komediální romanci ztvární herci Christopher Waltz a Gina Gershon, producentem bude španělské The Mediapro Studio.

Deštivý den v New Yorku je právě k vidění v českých kinech.

připravila: Dagmar Šimková
foto/video: Bioscop, archiv © 2019