Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Nabarvené ptáče mělo v Praze premiéru – Marhoul přivítal stovky hostů

Slavnostní premiéra Nabarveného ptáčete, jednoho z nejvýraznějších českých filmů porevoluční doby se uskutečnila ve středu večer v pražském Kongresovém centru, ode dneška se promítá v českých kinech. Film Václava Marhoula, který adaptuje světoznámou knižní předlohu Jerzyho Kosińského měl světovou premiéru v Hlavní soutěži na prestižním festivalu v Benátkách. V pondělí 9. září se pak promítal na festivalu v kanadském Torontu. Z Benátek si Marhoul odvezl Cenu Unicef, kterou snímku udělila studentská porota. Hosty pražské premiéry uvítal sám režisér a před filmem divákům osvětlil letité peripetie s financováním projektu. V Praze se na rozdíl od zahraničí z projekce neodcházelo, diváci film odměnili na závěr několika minutami potlesku.

Nekompromisní snímek, který režisér, scenárista a producent Václav Marhoul připravoval deset let, vzbudil na obou festivalech silné reakce. Většina diváků byla schopna téměř tříhodinovou přehlídku nejrůznějších zrůdných forem zla páchaných na malém chlapci dokoukat do konce, druhá postupně opouštěla sál neschopna snímek kvůli jeho syrovosti a násilí dokoukat. Každopádně v Benátkách snímek sklidil na první veřejné projekci velké ovace, tleskalo se mu 10 minut. Potlesk byl delší než u vítězného filmu Todda Phillipse Joker.

Václav Marhoul

Hollywood Reporter Marhoulovo Nabarvené ptáče popisuje jako citlivou adaptaci Kosinského knihy a mluví o ní jako o ponuré reflexi násilí a krutosti lidské rasy. Píše také, že námět, délka i závažnost tématu dává slušnou šanci na to získat ocenění nejenom v Benátkách. Mnozí novináři dávají snímku i oscarové naděje. Americký filmový portál také hovoří o tom, že na tomto nezapomenutelném snímku mají svůj podíl také herecké hvězdy světového formátu a zmiňuje, že zejména Udo Kier snad nikdy nehrál tak přesvědčivě a děsivě jako právě tady.

Středeční premiéra Nabarveného ptáčete patřila počtem pozvaných hostů a kapacitou sálu k největším českým slavnostním premiérám posledních třech dekád.

Realizace filmu Nabarvené ptáče zabrala 100 filmovacích dnů během šestnácti měsíců na celkem 43 lokacích na Ukrajině, Slovensku, v Polsku a Česku. Poslední, v pořadí 3 531, klapka padla 5.7.2018. Kameraman Vladimír Smutný natáčel na černobílý 35 mm negativ ve formátu Cinemascope. V Nabarveném ptáčeti se vedle hlavní role, kterou ztvárnil Petr Kotlár z Českého Krumlova, objeví mezinárodní herecké obsazení v čele se světovými hvězdami jakými jsou Harvey Keitel Stellan Skarsgård, spolu s nimi pak Udo Kier, Julian Sands a Barry Pepper. Další postavy si zahráli Tim Kalkhof, Alla Sokolova, Aleksej Kravčenko, Lech Dyblik, Júlia Valentová, Martin Nahálka a také Míša Doležalová, Zdeněk Pecha, Jitka Čvančarová, Radim Fiala a Petr Vaněk.

-red-
foto/video: Bioscop, Totalfilm.cz © 2019

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast