Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

ZEMŘEL VLASTIMIL HARAPES. BÝVALÝ BALETNÍ MISTR BYL ZNÁM I JAKO HEREC Z FILMU DEN PRO MOU LÁSKU NEBO JAK VYTRHNOUT VELRYBĚ STOLIČKU.

Nabarvené ptáče už v Česku vidělo přes 50 tisíc lidí, teď míří do USA

Světová premiéra v Hlavní soutěži benátského festivalu, promítání v Torontu, Vancouveru či Petrohradu, slavnostní premiéra v Česku a na kontě přes 55 tisíc diváků. Václav Marhoul neodhadl jediné: Ještě před pár týdny tvrdil, že v Česku na film diváci chodit nebudou. Nakonec chodí. A krom těchto jmenovaných úspěchů si režisér, scenárista a producent v jedné osobě na konto přičítá ještě americkou distribuci. Ve Státech se o něj bude starat renomovaná společnost IFC Films. Je to důležité i proto, že film Česká republika vysílá do oscarového boje a i tento krok může pomoci probojovat se do finálové pětky nominantů. IFC Films z New Yorku je přední distribuční společností nezávislých filmů a má za sebou uvedení takových snímků, jako Chlapectví, Ztratili jsme Stalina nebo Antikrist.

Režisér a producent Václav Marhoul mezitím každý den objíždí kina v českých a moravských městech, kde se účastní besed, autogramiád a po projekcích filmu diskutuje s diváky.
Že je o film i v zahraničí mimořádný zájem svědčí nejen další pozvání z festivalů ve Velké Británii, Lucembursku, Turecku, Německu, Polsku, Brazílii, Japonsku, Řecku, Irsku, Španělsku, na Ukrajině či v Egyptě. V USA, Bělorusku nebo Indii jde dokonce o soutěžní sekce.

Distribuční společnost IFC Films, která je sesterskou společností Sundance Selects a IFC Midnight a je vlastněna společností AMC Networks Inc., spolupracovala v minulosti např. se Stevenem Soderberghem, Gusem Van Santem, Spikem Lee, Richardem Linklaterem, Larsem von Trierem, Paulem Dano, Claudem Chabrolem, Noahem Baumbachem, Ethanem Hawkem a mnoha dalšími.

-red-
zdroj: J. Šafářová, Bioscop
foto/video: Bioscop, Totalfilm.cz © 2019

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast