Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Olga Sommerová: Jiří Suchý si nikdy nestěžuje a pořád se směje (rozhovor)

Uznávaná dokumentaristka Olga Sommerová posílá tento týden do kin první ucelený reprezentativní snímek o legendě českého divadla Jiřím Suchém. Film Jiří Suchý – Lehce s životem se prát má premiéru 26. září„Mým cílem bylo vytvořit film o životní cestě muže, který kromě toho, že svoje nadání zasvětil divadelní a písňové tvorbě, žil také svůj osobní a občanský život. Chci ho představit nejenom jako komika, ale i jako člověka, který se musel poprat s nepřízní režimu i osudu.“ popisuje Olga Sommerová svůj přístup k hrdinovi svého filmu. Jak film vznikal i svůj vztah k Suchému i Divadlu Semafor osvětluje režisérka v našem rozhovoru.

„Z lidské stránky mám na Jiřím Suchém ráda to, že je hodný a je dobrý člověk. Že si nestěžuje a nikoho nepomlouvá. Z profesního hlediska mám na něm nejraději jeho češtinu, poezii a texty. Taky se mi strašně líbí jak zpívá a že je vtipný. I během natáčení jsme se často smáli. To bylo fajn,“ definuje svůj vztah k Jiřímu Suchému Olga Sommerová.

Zajímalo nás, zda má tvorba Jiřího Suchého co říct i dnešní mladé generaci. Olga Sommerová k tomu říká: „Ve filmu je scéna, kdy Jiří Suchý vystupuje na festivalu v Trutnově. Tam jsou jen mladí lidé a ti ho s nadšením vítali, tleskali mu a zpívali s ním. Pro Jiřího to musí být velký dárek. Jeho písně zlidověli a často je lidé zpívají aniž by věděli od koho jsou. To je podle Jiřího ta největší pocta.“

Film Jiří Suchý – Lehce s životem se prát získal na 54. ročníku karlovarského festivalu cenu diváků. V divácké anketě bylo v průběhu festivalu odevzdáno přes 65 tisíc hlasovacích lístků. Pomyslné stříbro získal dokument Forman vs. Forman, na třetí místo diváci poslali film Na střeše.

Ve středu 25.9.: Recenze filmu
V pátek 27.9. : rozhovor s Jiřím Suchým a Jitkou Molavcovou

-red-
rozhovor vedla: Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto/video: Totalfilm.cz, CinemArt © 2019

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast