Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Parazita ocenili diváci ve světě i u nás – do kin vejde už 3. října

Příští týden vstoupí do českých kin černá komedie režiséra Bong Joon-hoa Parazit. Osvěžující jihokorejská komedie byla letos oceněna Zlatou Palmou z Cannes. Film vypráví o chudé, ale mazané čtyřčlenné rodině, která se rozhodne infiltrovat do domácnosti bohatého byznysmena. Dílo kombinující prvky komedie, thrilleru, dramatu i satiry přináší zcela originální a nečekaný divácký zážitek, jak potvrzují první ohlasy od mezinárodního i tuzemského publika. Čeští diváci měli film možnost vidět na letošním karlovarském festivalu. Zážitek už náležitě ocenili na ČSFD, kde má film v tuto chvíli 86% a patří tak do žebříčku nejlepších filmů tohoto roku. Podívejte se na trailer.

Parazit byl vybrán jako jihokorejský kandidát na Oscara a Jižní Korea má tak dle kritiků jedinečnou šanci do oscarového klání poprvé v historii promluvit.

Režisér filmu Parazit v Cannes přebírá Zlatou palmu z rukou Catherine Denevue

Když předseda hlavní poroty letošního ročníku festivalu v Cannes Alejandro Iñarritu oznámil, že Zlatá palma poprvé v historii zamíří do Jižní Koreje, nadšení v sále bylo obrovské. Světovou premiéru Parazita provázely výbuchy smíchu a spontánní potlesky během projekce, po jejím skončení pak publikum režisérovi aplaudovalo osm minut ve stoje. První vzápětí publikované recenze nešetřily superlativy – „Bong v nejlepší formě!,“ hlásil server Screen Daily, portál Vulture označil Parazita za „napínavé a zábavné mistrovské dílo“. Porota nadšení sdílela: „Ten film je naprosto unikátním zážitkem, je tak nečekaný. Všechny nás strhnul. Vzal nás na cestu různými žánry a vtipně hovořil o důležitých a naléhavých věcech. Když jsme ho viděli, byli jsme jím fascinováni. A pak v nás jen rostl a rostl. Bylo to jednohlasné rozhodnutí,“ řekl Iñarritu na tiskové konferenci.

Parazit (foto: Aerofilms)

Parazit je sedmým celovečerním filmem devětačtyřicetiletého Bong Joon-hoa. Debutoval v roce 2000 komediálním dramatem Pes, který štěká, nekouše. Se svým následujícím filmem Pečeť vraha (2003) už prorazil na mezinárodní scéně. Film soutěžil na festivalu v San Sebastianu a získal zde několik ocenění. Od roku 2008 je Bong pravidelným hostem festivalu v Cannes. Jeho filmy Tokio! (2008) a Matka (2009) zde soutěžily v sekci Un Certain Regard, Okja (2017) a Parazit (2019) už měly místo v hlavní soutěži. Bongovo dystopické sci-fi Ledová archa (Snowpiercer, 2013) na sobě nese českou stopu – natáčelo se v barrandovských ateliérech v české koprodukci, autorem výpravy je Ondřej Nekvasil. Bong Joon-ho je známý svým ostrým, sociálně pronikavým humorem a překrucováním žánrových konvencí pomocí unikátní kombinace humoru, emocí a napětí.

-red-
zdroj: Kateřina Dvořáková, Aerofilms 
foto/video: Aerofilms, Totalfilm © 2019

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast