Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Jeníček bude frajer – dva bratři chystají český fantasy horor Úsvit

Celovečerní debut bratrů Jindřicha a Miroslava Vrágy přinese do českých luhů a hájů žánrovku, která v tuzemsku nemá obdoby. Komediální fantasy horor Úsvit odtajnil první teaser, ve kterém nechybí odkazy na klasické české pohádkové postavy. Na konci videa na diváky čeká překvapení. Jak v teaseru praví voiceover: „Jeníček je frajer!“ A nechybí mu motorovka, páska přes oko a walkman, kterým chtě nechtě odkazuje na Star Lorda ze Strážců galaxie. Podívejte se na video.

Úsvit nabídne nejenom kouzla a příšery, ale i popkulturní odkazy a nečekané zvraty. Těšit se podle tvůrců můžeme na zvrácený humor a akci, ke které často hraje trefně zvolená česká hudba. Mrtví se probudí znovu k životu a oko ukáže cestu namísto kompasu. Pohádky se zkrátka vrací ke svým zpola zapomenutým kořenům, z nichž by i otrlým bratrům Grimmovým běhal mráz po zádech.
Jeníček nevyšel ze střetu s ježibabou bez šrámu, jak nás přesvědčují pohádkáři. Zatímco svým dětem čteme lži o šťastném životě až do smrti, Jeníček přišel o sestru, ztratil oko a skončil za mřížemi v centrále organizace Úsvit. Ta má za úkol kouzelné bytosti lovit, někteří její členové jsou ale paradoxně krutější a nebezpečnější, než samotní vodníci nebo klekánice.

Bratři Vrágovi

„Vycházíme z klasických českých pohádkových a mýtických bytostí ovšem v hororovém a moderním pojetí,“ vysvětuje režisérské duo Vrágových. Mezi inspirace tvůrců patří Evil dead (původní trilogie), Die Hard, Deadpool, Kick-Ass, Cabin in the woods a Hellboy.
Bratři Vrágovi chtějí, podle svých slov, vnést do české kinematografie svěží vítr. Jak se jim to podaří posoudíme příští rok. Termín distribuční premiéry zatím není stanoven.

-red-
foto/video: Totalfilm.cz © 2019

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast