Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Princip slasti: ČT odvysílá první díl mezinárodní kriminálky s Rodenem

Unikátní mezinárodní projekt realizovala Česká televize se svými polskými a ukrajinskými koproducenty. Desetidílná kriminální série Princip slasti se natáčela ve třech zemích se třemi samostatnými štáby po 120 natáčecích dnů (zejména nocí) v průběhu devíti měsíců. Detektivové z Prahy, Varšavy a Oděsy řeší případ neznámého vraha, který vraždí ženy a seká jim ruce. Stejné nálezy jsou učiněny ve všech zemích a komplikovaný případ svede ke spolupráci Viktora (Karel Roden), Marii (Malgozata Buczkowska) a Serheje (Sergey Strelnikov)…
První díl dnes diváci uvidí na ČT1, unikátní necenzurovanou verzi bez dabingu si mohou pustit na ivysílání.

V dalších rolích se objeví Kryštof Hádek, Robert Mikluš, Aňa Geislerová, Martin Pechlát, Jan Vlasák a samozřejmě další herci ze všech účastněných zemí. Seriál napsal významný polský scenárista Maciej Maciejewski a režírovala ho další polská filmová veličina, Dariusz Jabłoński. Nutno říct, že každý štáb v jednotlivých zemích měl svého režiséra a využíval místní filmaře. Českou část příběhu snímal kameraman Martin Žiaran.

Poprvé v historii ivysílání nabídne Česká televize verzi 18+ s českými titulky. Divák bude mít tak jedinečnou možnost vyhnout se dabované verzi, která poběží každé pondělí na ČT1 a podívat se na necenzurovanou verzi s titulky. Tato verze divákům nabídne polštinu, ukrajinštinu, češtinu – tedy jazyky vyšetřovatelů v jednotlivých zemích a angličtinu, kterou používají Poláci, Ukrajinci a Češi, když potřebují komunikovat mezi sebou. Samozřejmě tato verze je pro fajnšmekry i bude díky autenticitě nejzajímavější. Ale nelze očekávat (z pochopitelných důvodů), že ji televize nasadí do lineárního vysílání. Musíme tedy České televizi zatleskat, že se k tomuto ojedinělému kroku odhodlala a nabídla divákům zajímavou a neobvyklou variantu.

Zajímavost: Na seriálu se podílelo 500 osob, 63 kaskadérů a hlavní kamery natáčely v rozlišení 8K.

Pro Karla Rodena je to v českém prostředí kromě účasti v Terapii (HBO) první velký český seriálový projekt, ke kterému se upsal. Nepočítáme samozřejmě britskou sérii McMafie, kterou shodou okolností vysílala nedávno Česká televize.

Recenzi celého seriálu nabídneme v následujících dnech.

-red-
foto/video: Česká televize, Canal +, Star Media © 2019

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast