Princip slasti: ČT odvysílá první díl mezinárodní kriminálky s Rodenem

Unikátní mezinárodní projekt realizovala Česká televize se svými polskými a ukrajinskými koproducenty. Desetidílná kriminální série Princip slasti se natáčela ve třech zemích se třemi samostatnými štáby po 120 natáčecích dnů (zejména nocí) v průběhu devíti měsíců. Detektivové z Prahy, Varšavy a Oděsy řeší případ neznámého vraha, který vraždí ženy a seká jim ruce. Stejné nálezy jsou učiněny ve všech zemích a komplikovaný případ svede ke spolupráci Viktora (Karel Roden), Marii (Malgozata Buczkowska) a Serheje (Sergey Strelnikov)…
První díl dnes diváci uvidí na ČT1, unikátní necenzurovanou verzi bez dabingu si mohou pustit na ivysílání.

V dalších rolích se objeví Kryštof Hádek, Robert Mikluš, Aňa Geislerová, Martin Pechlát, Jan Vlasák a samozřejmě další herci ze všech účastněných zemí. Seriál napsal významný polský scenárista Maciej Maciejewski a režírovala ho další polská filmová veličina, Dariusz Jabłoński. Nutno říct, že každý štáb v jednotlivých zemích měl svého režiséra a využíval místní filmaře. Českou část příběhu snímal kameraman Martin Žiaran.

Poprvé v historii ivysílání nabídne Česká televize verzi 18+ s českými titulky. Divák bude mít tak jedinečnou možnost vyhnout se dabované verzi, která poběží každé pondělí na ČT1 a podívat se na necenzurovanou verzi s titulky. Tato verze divákům nabídne polštinu, ukrajinštinu, češtinu – tedy jazyky vyšetřovatelů v jednotlivých zemích a angličtinu, kterou používají Poláci, Ukrajinci a Češi, když potřebují komunikovat mezi sebou. Samozřejmě tato verze je pro fajnšmekry i bude díky autenticitě nejzajímavější. Ale nelze očekávat (z pochopitelných důvodů), že ji televize nasadí do lineárního vysílání. Musíme tedy České televizi zatleskat, že se k tomuto ojedinělému kroku odhodlala a nabídla divákům zajímavou a neobvyklou variantu.

Zajímavost: Na seriálu se podílelo 500 osob, 63 kaskadérů a hlavní kamery natáčely v rozlišení 8K.

Pro Karla Rodena je to v českém prostředí kromě účasti v Terapii (HBO) první velký český seriálový projekt, ke kterému se upsal. Nepočítáme samozřejmě britskou sérii McMafie, kterou shodou okolností vysílala nedávno Česká televize.

Recenzi celého seriálu nabídneme v následujících dnech.

-red-
foto/video: Česká televize, Canal +, Star Media © 2019

Článek jsme oštítkovali takto: