Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

V kinech od 10. října

Do kin přichází další česká filmová adaptace díla světového autora. Tentokrát se Ireně Pavláskové podařilo získat filmová práva na knihu Philipa Rotha Pražské orgie. Sci-fi Blíženec nám přináší dvakrát Willa Smithe v mladší a starší verzi. Slovenský film Budiž světlo upozorňuje na narůstající nacionalismus. Francouzsko-izraelské komediální drama Synonyma přináší příběh mladého izraelce, který se bez prostředků vydá do Paříže, aby se stal plnokrevným Francouzem. Intimní drama Stehlík přivedlo zpět na plátna nadějného Ansela Elgorta. A nakonec tu máme balkánskou zombie komedii Voda, krev, rakije a zombie epidemie.

Pražské orgie (Česko, 2019)


Příběh filmu Pražské orgie nás zavádí do poloviny 70. let. Slavný americký spisovatel Nathan Zuckerman – často využívané alter ego Philipa Rotha – přijíždí do Prahy, aby zachránil a odvezl rukopis nevydané knihy. Na své pražské misi se seznámí se svéráznou a nezkrotnou spisovatelkou Olgou a pronikne na vyhlášené večírky, na nichž každý hledá únik ke krátké svobodě po svém. Postupně se proti své vůli stane nejen divákem, ale i účastníkem dekadentního představení, v němž mnozí hrají falešně, a nikomu nelze věřit. Zuckermanova pražská návštěva, plná bizarních setkání s podivuhodným uskupením různorodých lidí se brzy stane téměř dobrodružnou a nebezpečnou misí. Zuckerman si nakonec není jistý, kdo je přítel a kdo je provokatér a donašeč. Kdo jsou lidé z dekadentních orgií v domě syna slavného malíře? Kdo je vyplašený student, který ho upozorňuje, že musí okamžitě opustit Československo? Kdo je jeho průvodce normalizačním peklem, vyhozený divadelní režisér a nyní údržbář v kotelně muzea? A kdo je jeho Olga: skandalistka a rebelka nebo hráčka dvojité hry? V ohrožení se ocitá nejen Zuckermanova svoboda, ale možná i jeho život.

Pražské orgie
Drama / Komedie
Česko, 2019, 112 min
Režie: Irena Pavlásková
Předloha: Philip Roth (kniha)
Scénář: Irena Pavlásková
Kamera: Alexander Šurkala
Hrají: Jonas Chernick, Ksenia Rappaport, Pavel Kříž, Klára Issová, Jiří Havelka, Miroslav Táborský, Martin Stránský, Jan Hrušínský, Petr Vondráček, Markéta Galuszková, David Šír, Evženie Pfeifferová


Blíženec (USA, 2019)

Henry Brogan (Will Smith) je elitní nájemný zabiják, absolutní profesionál, který bez pochybností vždy stoprocentně odvede zadanou práci. Při poslední zakázce se však k němu dostaly informace, které neměl slyšet, proto se ho jeho zaměstnavatel s těžkým srdcem rozhodne nechat zlikvidovat. Koho však poslat na člověka, který je v tomhle oboru nejlepší ze všech? Ideální by byl Henryho dvojník, o něco mladší, odolnější a odhodlanější. Ve společnosti Gemini, vedené technokratem Clayem Verisem (Clive Owen) už léta probíhá tajný projekt, který právě tuhle možnost nabízí. Henry se poprvé bojí o život. V patách má rovnocenného protivníka, který předvídá jeho každý krok a každý úder vrací o něco silnějším protiúderem. V doprovodu tajné agentky Danny (Mary Elizabeth Winstead) zběsile prchá napříč kontinenty, než mu dojde, že pokud má mít aspoň nějakou šanci na přežití, musí se svému pronásledovateli postavit tváří v tvář. V ponurých kulisách budapešťských katakomb se mu ho konečně podaří zahnat do kouta, ale když se mu podívá do očí, má najednou mnohem víc otázek než odpovědí. Proti němu stojí jeho o třicet let mladší Já. A stále ho chce zabít.

Blíženec
Gemini Man
Akční / Drama / Sci-Fi / Thriller
USA, 2019, 117 min
Režie: Ang Lee
Scénář: David Benioff, Jonathan Hensleigh, Darren Lemke, And… (více)
Kamera: Dion Beebe
Hudba: Lorne Balfe
Hrají: Will Smith, Mary Elizabeth Winstead, Clive Owen, Benedict Wong, Douglas Hodge, Ralph Brown


Budiž světlo (Slovensko / Česko, 2019)


Slovenská vesnička se připravuje na Vánoce a čtyřicátník Milan se za rodinou vrací z Německa, kde pracuje. Poklidnou sváteční atmosféru naruší podezření, že jeho syn je coby člen polovojenské mládežnické skupiny zapleten do šokující události, jež otřásla místní komunitou. Působivé drama o síle a křehkosti rodinných pout, o individuální zodpovědnosti ve světě, kde xenofobie vítězí nad soucitem s bližním.

Budiž světlo
Nech je svetlo
Drama
Slovensko / Česko, 2019, 93 min
Režie: Marko Škop
Scénář: Marko Škop
Kamera: Ján Meliš
Hrají: Milan Ondrík, Zuzana Konečná, Daniel Fischer, Ľubomír Paulovič, Csongor Kassai, Anikó Vargová


Synonyma (Francie / Izrael / Německo, 2019)

Tragikomedie Synonyma přináší částečně autobiografický příběh mladého Izraelce Yoaha, který po ukončení služby v armádě opustí svou vlast a vydává se zcela bez prostředků do Paříže, kde se hodlá stát plnokrevným Francouzem. Jako první krok se rozhodne přestat mluvit hebrejsky a používat pouze francouzštinu, kterou si procvičuje i tím, že neustále opakuje synonyma. Výrazně stylizovaný snímek upomínající místy na francouzskou Novou vlnu, je svébytnou satirou na vojenský aspekt současného života v Izraeli, nenápadnou parodií na „sladký“ život současných Pařížanů, i úvahou o vykořeněnosti, o ztrátě a hledání identity.

Synonyma
Synonymes
Drama
Francie / Izrael / Německo, 2019, 123 min
Režie: Nadav Lapid
Scénář: Nadav Lapid
Kamera: Shai Goldman
Hrají: Tom Mercier, Quentin Dolmaire, Louise Chevillotte


Stehlík (USA, 2019)

Theodoru Deckerovi bylo 13 let, když byla jeho matka zabita při bombovém útoku v newyorském Metropolitním muzeu umění. Tato tragédie změnila celý jeho život a vrhla jej na dlouhou a strhující odyseu provázenou nejen zármutkem a pocitem viny, proměnou a vykoupením, ale i láskou, přátelstvím a světem zločinu. Přes všechnu nepopsatelnou hrůzu si z onoho osudového dne v mysli uchoval jeden výjev skýtající naději… obraz drobného ptáčka přivázaného řetízkem k bidýlku. Stehlíka.

Stehlík
The Goldfinch
Drama
USA, 2019, 149 min
Režie: John Crowley
Předloha: Donna Tartt (kniha)
Scénář: Peter Straughan
Kamera: Roger Deakins
Hudba: Trevor Gureckis
Hrají: Ansel Elgort, Sarah Paulson, Aneurin Barnard, Finn Wolfhard, Nicole Kidman, Luke Wilson, Willa Fitzgerald, Luke Kleintank, Jeffrey Wright, Denis O’Hare, Ashleigh Cummings, Oakes Fegley, Peter Jacobson, Joey Slotnick, Robert Joy, Pamela Dunlap, Jack DiFalco, Matteo van der Grijn


Voda, krev, rakije a zombie epidemie (Chorvatsko, 2019)


Oproti počátku 21. století doznal celý svět zásadních změn. Vlivem globálního oteplování se voda stala dražší než ropa. Bohatství bohatých tedy plyne zejména z obchodu s vodou. Ten, kdo ovládá vodní zdroje, má i moc a neštítí se ničeho, aby zlikvidoval konkurenci. Klidně infikuje obyvatele státu, na jehož území se nachází dobrá voda (v tomto případě malého, ze světového hlediska zcela bezvýznamného Chorvatska) smrtícím zombie-virem! Chorvatsko, sedm let po bankrotu. Malá skupina bohatých je stále bohatší a chudí jsou den ode dne chudší. Záhřebský bonviván Mića patřící mezi chorvatskou smetánku se toho dne věnuje svému obvyklému dennímu programu. V červeném kabrioletu objíždí drahé restaurace, v luxusních obchodech upgraduje svou garderobu, navštěvuje masážní salony, pečuje o svůj zevnějšek a balí holky. Nejvíc se ale těší na návštěvu kina a další díl populární fantasy série o chrabré spasitelce chorvatského národa, kterou hraje jeho tajná láska Franka Anić. V té chvíli ještě netuší, že právě s ní bude záhy zachraňovat celé Chorvatsko před zombie epidemií. A Mićo není zdaleka jediný, kdo bude v následujících dnech překvapený vývojem událostí. Všemocná korporace ovládající světové zdroje vody brzy zjistí, že na Balkáně fungují poněkud jiná pravidla než ve zbytku světa… Voda, krev, rakije a zombie epidemie není jen další obyčejný zombie film. Je to zároveň akční a napínavá road-movie, řemeslně skvěle zvládnutá postapokalyptická science fiction, komedie plná svérázného balkánského humoru, ale především je to chorvatsko-srbský film, který se vysmívá všem balkánským nacionalismům…

Voda, krev, rakije a zombie epidemie
Posljednji Srbin u Hrvatskoj
Akční / Komedie / Horor
Chorvatsko, 2019, 90 min
Režie: Predrag Licina
Scénář: Predrag Licina
Hudba: Jura Ferina, Pavle Miholjević
Hrají: Krešimir Mikić, Hristina Popovič, Tihana Lazović, Marina Redžepović, Bojan Navojec, Nikša Butijer, Sergej Trifunovič, René Bitorajac, Tin Gregoric, Judita Franković, Tvrtko Juric, Dražen Čuček, Janko Popovič Volarič

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast