Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze: Staříci – skvěle natočená road movie o pomstě a stáří

Byl by to docela zábavný western po Česku, kdyby nebyl natočen podle skutečné události. Snímek režisérského dua Martin Dušek – Ondřej Provazník vypráví příběh Vlastimila (Jiří Schmitzer), bývalého politického vězně, který se vrací do Čech. Ale ne z nějaké nostalgie, na letišti na něj čeká kamarád Antonín (Ladislav Mrkvička), který má Vlastimilovi pomoct vykonat důležitou misi. Zabít komunistického prokurátora Mráze, který za své zločiny nebyl potrestán…

Staříci (foto: CinemArt)

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Uvěřitelné postavy[/pullquote]Režiséři a zároveň scenáristé Staříků to vzali za správný konec. Inspirovali se skutečným případem a do hlavních rolí obsadili opravdu skvělé herce. Schmitzer s Mrkvičkou si dokáží udělat ze sebe legraci, dokonce ji dokáží vzhledem k tíživosti tématu vykouzlit i na plátně. Ale především: jsou uvěřitelní. Jak Mrkvička, tak zejména Schmitzer dává své postavě plnost a diváka si dovede získat plně na svou stranu. Od samého začátku.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Hořký humor[/pullquote]Staříci humor bezpochyby mají. Ale velmi černý, hořký a vypointovaný z dobře vystavěných situací ve scénáři. A je rozhodně správně, že distributor snímek označil jako drama a především road movie. Právě žánr road movie filmu velmi sluší a na půdorysu eskapád při hledání Mráze perfektně funguje.
Dá se říct, že cesta obou mstitelů není dlouhá. Ale v 85 minutách se o postavách originálního filmu dozvíme víc, než jindy u spektáklů s tříhodinovou stopáží. Ve Stařících nic nechybí ani nepřebývá. Situace jsou scenáristicky vystavěny bezchybně a je evidentní, že autoři přesně věděli odkud a kam chtějí svůj film dovést.

Inspirace pro film: Příběh filmu je volně inspirovaný skutečnými událostmi z přelomu tisíciletí, kdy se jednaosmdesátiletý emigrant a politický vězeň Pravomil Raichl spojil se svým starým kamarádem z kriminálu a s jeho pomocí chtěl na veřejnosti demonstrativně zastřelit Karla Vaše, zločinného komunistického prokurátora z 50. let. Mstitelé si stanovili datum na den výročí komunistického puče, ale večer před vykonáním pomsty válečný hrdina Raichl zemřel.

Jiří Schmitzer s Ladislavem Mrkvičkou předvádějí jeden z nejlepších hereckých výkonů svých kariér. A platí to opravdu pro oba dva. Perfektně těmto zralým bardům sedí i pomalejší rytmus, který se filmem nese. A divák nemá rozhodně problém se na jejich tempo napojit a tuhle jejich poslední cestu si naplno užít.

  • 95%
    Režie - 95%
  • 90%
    Scénář - 90%
  • 95%
    Herci - 95%
  • 70%
    Kamera - 70%
87%

Staříci (2019)

Staříci na plátna kin nepřináší pouze příběh o zásadní pomstě a spravedlnosti. Autoři se zamýšlí nad stářím a možná i osudem některých politických vězňů či válečných veteránů. Díky výbornému scénáři, režii i skvělým hereckým výkonům vznikl film, který tato témata předsouvá do popředí, aniž by ztrácel na zábavnosti, dramatičnosti a hloubce.

Martin Staněk, Totalfilm.cz
foto/video: CinemArt © 2019

Staříci
Drama / Road movie
Česko / Slovensko, 2019, 85 min
Premiéra: 17. 10. 2019 CinemArt
Režie: Martin Dušek, Ondřej Provazník
Scénář: Martin Dušek, Ondřej Provazník
Kamera: Lukáš Milota
Hudba: Matouš Hejl, Miroslav Srnka
Hrají: Jiří Schmitzer, Ladislav Mrkvička, Dušan Kaprálik, Michal Suchánek, Přemysl Bureš, Karel Jirák, Marika Procházková, Pavel Batěk

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast