Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

ZEMŘEL VLASTIMIL HARAPES. BÝVALÝ BALETNÍ MISTR BYL ZNÁM I JAKO HEREC Z FILMU DEN PRO MOU LÁSKU NEBO JAK VYTRHNOUT VELRYBĚ STOLIČKU.

Zemřel zpěvák Karel Gott, významně zasáhl i do světa filmu a televize

Ve věku 80 let zemřel v úterý v kruhu rodiny zpěvák Karel Gott. Gott patřil v Česku na Slovensku, Německu i Rusku k nejobdivovanějším českým pěveckým hvězdám. Významně zasáhl i do českého filmu. Nazpíval písně k několika titulům. Tou nejznámější je závěrečná píseň Kdepak ty ptáčku hnízdo máš k populární pohádce Tři oříšky pro Popelku (1973). Děti si pamatují zejména znělku k animované Včelce Máje. S jeho hlasem je spojená i známá filmová parodie Limonádový Joe aneb Koňská opera (1964). Sám si zahrál několik rolí v českých filmech.

Karel Gott

Velkou roli na motivy Strakonického dudáka ztvárnil ve filmu Hvězda padá vzhůru (1974). O rok později se objevil v hudební komedii Romance za korunu. Velmi výrazný je i jeho vklad ve filmu Kdyby tisíc klarinetů (1964).
Často se objevoval v cameo rolích (Dědictví aneb Kurvahošigutentag, 1992) a sám sebe hrál v povedeném televizním filmu Jana Hřebejka Škoda lásky (2013). Spíše výjimkou v jeho filmografii je role Lucifera v Troškově pohádce Z pekla štěstí. Naposledy si zahrál ve velmi podprůměrné pohádce Když draka bolí hlava (2018). Vystupuje také v novém dokumentu Olgy Sommerové Jiří Suchý – Lehce s životem se prát (2019), který měl premiéru před pár dny.

Režisérka Olga Špátová s Gottem v uplynulých měsících natočila poslední dokumentární film. Bontonfilm ho uvede do kin na jaře 2020.

Karel Gott a kameraman Jan Malíř při natáčení nejnovějšího dokumentu

Se svou dcerou nazpíval jednu z písní k pokračování pohádky Anděl Páně (2016).

Karel Gott se objevil v nespočtu dalších televizních zábavných pořadů, seriálů a v několika desítkách videoklipů. Kromě zpěvu a herectví se věnoval i malbě obrazů. Je držitelem několika desítek pěveckých ocenění. Loni obdržel cenu na Zlínském filmovém festivalu.

-red-
foto/video: archiv © 2019

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast