V kinech od 14. listopadu

Do kin v rychlých autech dorazil Christian Bale a Matt Damon ve filmu podle skutečné události Le Mans ´66. Pokračování hororu Osvícení s Ewanem McGregorem se jmenuje Doktor Spánek.  V nabídce je také nový slovensko-český film Amnestie. Odehrává se na sklonku režimu v roce 1989. Do kin vyráží i novinka režiséra Xaviera Dolana Matthias a Maxime o nečekané lásce dvou mladých mužů. Jak člověk ovlivňuje planetu Zemi se dozvíme v ceněném dokumentu Antropocén: Epocha člověka. Výrazný čínský snímek Sbohem, synu o rodinné tragédii zaujme silou své výpovědi. Dánské komediální drama Falešně nabízí výlet za mříže a jedním podvodníkem. A nakonec je tu nový český film Bohdana Karáska Karel, já a ty. Podle tvůrců jde o jemnou vztahovou komedii s Jenovéfou Bokovou.

Le Mans ’66 (USA, 2019)


V roce 1959 je Carroll Shelby (Matt Damon) na absolutním vrcholu, vyhrál nejtěžší motoristický závod na světě 24 hodin Le Mans. Po největší triumfu tohoto neohroženého Texasana přijde drtivá rána – lékaři odhalená srdeční vada mu znemožní pokračovat v závodění. Shelby tak začíná novou kariéru jako velmi vynalézavý konstruktér. Spolupracuje s týmem, do nějž patří i vynikající zkušební jezdec a britský šampión Ken Miles (Christian Bale). Miles je nejen špičkovým závodníkem oddaným své rodině, ale je také nesnesitelně arogantní a naprosto neschopný jakéhokoliv kompromisu. A právě tento tým automobilových šílenců si najme Henry Ford II, aby pro jeho automobilku navrhli a postavili dokonalé závodní auto. Ford se totiž rozhodně, že se pomstí Enzo Ferrarimu, za to, že nakonec odmítl domlouvané spojení své automobilky s Ford Motor Company. Vozy stáje Ferrari vítězí na okruhu v Le Mans nepřetržitě od roku 1960 až do roku 1965. Shelby, Miles a jejich malý tým jsou odhodláni tomu učinit s pomocí vozu Ford GT40 rázný konec. Proti nim stojí neporazitelné Ferrari, fyzikální zákony i jejich vlastní osobní démoni. Navzdory překážkám a omezením, které jim do cesty hází i samotný Ford, musí vyvinout revoluční vozidlo, které převálcuje každého konkurenta. Jejich úsilí si ale vybírá nemalou daň – těmto odvážným mužům to ale za vítězství stojí.

Le Mans ’66
Ford v Ferrari
Drama / Životopisný / Sportovní / Akční
USA, 2019, 152 min
Režie: James Mangold
Scénář: Jason Keller, James Mangold, Jez Butterworth, John-H… (více)
Kamera: Phedon Papamichael
Hudba: Marco Beltrami
Hrají: Matt Damon, Christian Bale, Jon Bernthal, Caitriona Balfe, Ray McKinnon, Josh Lucas, JJ Feild, Noah Jupe, Wyatt Nash, Ian Harding, Tracy Letts, Stefania Spampinato, Wallace Langham, Jonathan LaPaglia, Rudolf Martin, Sean Carrigan, Ward Horton, Christopher Darga, Joe Williamson, Adam Mayfield, Fatimah Hassan, Mario Di Donato, Andrew Burlinson


Doktor Spánek od Stephena Kinga (USA, 2019)

Film navazuje na děj filmu Osvícení (Stanley Kubrick) popisující hrůzné události, ke kterým došlo před 40 lety v hotelu Overlook. Nyní dospělý Dan Torrance (Ewan McGregor) se usilovně snaží vyrovnat se svým hrůzným zážitkem z hotelu a najít klid v duši. Vše se ale změní ve chvíli, kdy se setká s Abrou, odvážnou mladou dívkou obdařenou mimořádnými mimosmyslovými schopnostmi označovanými jako „osvícení“. Abra instinktivně vycítí, že Dan má stejné tajuplné nadání jako ona, a obrátí se na něj se zoufalou prosbou o pomoc. Nelítostná bytost Rose a její následovníci totiž čerpají energii z „osvícení“ dalších nevinných dětí a pro dosažení své nesmrtelnosti jsou rozhodnuti udělat cokoliv. Tato nesourodá dvojice spojí své síly a pustí se s Rose do nemilosrdného boje na život a na smrt.

Doktor Spánek od Stephena Kinga
Doctor Sleep
Horor / Thriller
USA, 2019, 152 min
Režie: Mike Flanagan
Předloha: Stephen King (kniha)
Scénář: Mike Flanagan
Kamera: Michael Fimognari
Hudba: The Newton Brothers
Hrají: Ewan McGregor, Kyliegh Curran, Rebecca Ferguson, Jacob Tremblay, Jocelin Donahue, Catherine Parker, Robert Longstreet, Bruce Greenwood, Carel Struycken, Emily Alyn Lind, Zahn McClarnon, Chelsea Talmadge, Carl Lumbly, Alex Essoe, Juan Gaspard, Bethany Anne Lind, Shane Brady, Zackary Momoh


Amnestie (Slovensko / Česko, 2019)

Sametová revoluce v roce 1989 přinesla většině lidí svobodu, někomu ale přinesla i problémy, a někomu jinému zase příležitost a kariéru. Z bývalých prominentů se stávají vězni, z bývalých disidentů a vězňů se přes noc stávají politici a lidé s vlivem. Už za socialismu se začíná odvíjet příběh, který revoluce zrychlí a který vyvrcholí během krvavých událostí největší vězeňské vzpoury u nás. Rozsáhlé amnestie prezidenta Václava Havla ze zimy 1990 se řady těžkých zločinců v leopoldovské věznici netýkaly. Ti se proto vzbouřili a na téměř dva týdny celou věznici obsadili. Oblast věznice se změnila na válečnou zónu a ukončit ji musela až policie a speciální jednotky s využitím vojenské techniky. Nesmlouvavý a tvrdý zásah část veřejnosti ocenila, jiná část poukazovala na jeho přílišnou brutalitu. Emotivní thriller Amnestie o manipulaci, násilí a zradě přináší na plátna největší vzpouru ve vězeňské historii Československa. A spolu s ní i příběh tří párů, jejichž životy se prolínají na pozadí obrovských a rychlých revolučních změn v roce 1989.

Amnestie
Drama / Thriller
Slovensko / Česko, 2019, 128 min
Režie: Jonáš Karásek
Scénář: Maroš Hečko, Marek Janičík
Kamera: Tomáš Juríček
Hudba: Matúš Široký, Jozef Lupták, Aleš Březina
Hrají: Aňa Geislerová, Marek Vašut, Natalia Germani, Juraj Bača, Jana Oľhová, Marek Majeský, Ján Jackuliak, Ivan Sochor, Marta Maťová


Matthias a Maxime (Kanada, 2019)

Matthias a Maxime jsou nerozluční kamarádi už od dětství. Když jsou ale během natáčení studentského filmu vyzváni, aby se políbili před kamerou, vše se náhle promění. Zdánlivě nenarušitelné pouto je znejistěno pochybnostmi – jaké city k sobě opravdu chovají? Léta plynou a jejich cesty se rozchází, s třicítkou na krku však musí oba shodně učinit rozhodnutí, která zásadně ovlivní jejich budoucnost. V osmém snímku se Xavier Dolan opět pouští do témat přátelství, rodinných vztahů a zamilovanosti, aby přinesl intimní portrét dvou tápajících mužů, v nichž se jeden snaží potlačit svou přirozenost a druhý žít autenticky.

Matthias a Maxime
Matthias et Maxime
Matthias & Maxime
Drama
Kanada, 2019, 119 min
Režie: Xavier Dolan
Scénář: Xavier Dolan
Kamera: André Turpin
Hudba: Jean-Michel Blais
Hrají: Xavier Dolan, Harris Dickinson, Anne Dorval, Pier-Luc Funk, Christopher Tyson, Gabriel D’Almeida Freitas


Antropocén: Epocha člověka (Kanada, 2018)

Dosáhli jsme bezprecedentního okamžiku v historii naší planety. Lidé v současnosti ovlivňují Zemi a geologické procesy více než všechny přírodní síly dohromady. Antropocén: Epocha člověka je dokumentárním snímkem, který čtyři roky natáčel oceňovaný tým ve složení Jennifer Baichwalová, Nicholas de Pencier a Edward Burtynsky. Jedná se o dokument, který kombinuje umění a vědu a přináší empirický, neučebnicový náhled na klíčový moment v historii geologie. Dechberoucí snímky přináší provokativní a nezapomenutelný zážitek a názorně ukazují dopad lidstva na naši planetu.

Antropocén: Epocha člověka
Anthropocene: The Human Epoch
Dokumentární
Kanada, 2018, 87 min
Režie: Jennifer Baichwal, Edward Burtynsky, Nicholas de Pencier
Scénář: Jennifer Baichwal
Hrají: Alicia Vikander (vypravěč)


Sbohem, synu (Čína, 2019)


Čínský snímek Sbohem, synu je pečlivě vystavěná, tříhodinová rodinná sága zachycující několik desetiletí z nedávné čínské historie prostřednictvím příběhu manželského páru postiženého osudovou tragédií. Film uznávaného režiséra Wanga Xiaoshuaie reflektuje skrze osobní lidské drama odvrácenou stránku čínské kulturní revoluce a zejména politiky jednoho dítěte, a mimo jiné dokazuje, že velké city nepotřebují velká filmová gesta.

Sbohem, synu
Di jiu tian chang
Drama
Čína, 2019, 175 min
Režie: Xiaoshuai Wang
Scénář: Xiaoshuai Wang
Kamera: Hyeon-seok Kim
Hrají: Jingchun Wang, Yong Mei, Liya Ai, Xi Qi, Zhenjiang Bao


Falešně (Dánsko, 2019)

Multimilionář Markus si při okrádání státu možná připouštěl, že ho jednou investiční podvody přivedou za mříže, rozhodně však nebyl připraven na variantu, v níž ho nevyřízené účty s podsvětím dostaly na oddělení, kde si odpykávají trest ti nejopovrhovanější vězni. K absurditě celé situace se Markus připojuje k vězeňskému pěveckému sboru, ale od začátku mezi muže nezapadá. Kde je vůle, tam je cesta, říká se, ale co když je taková vůle zlomyslná a mocichtivá? Černým humorem prosycená tragikomedie o stinných stránkách lidské osobnosti dává vyniknout komediálnímu talentu Jacoba Lohmanna a Anderse Matthesena, kteří ztvárnili role ústředních rivalů.

Falešně
De frivillige
Komedie / Drama
Dánsko, 2019, 93 min
Režie: Frederikke Aspöck
Scénář: Lars Husum
Hudba: Rasmus Bille Bähncke
Hrají: Jacob Lohmann, Anders Matthesen, Christopher Læssø, Morten Hebsgaard, Søren Malling, Finn Nielsen, Anders Brink Madsen, Peder Thomas Pedersen, Signe Egholm Olsen, Sebastian Bull Sarning, Henrik Noél Olesen, Petrine Agger, Ari Alexander, Maj-Britt Mathiesen, Jesper Groth, Ulla Henningsen


Karel, já a ty (Česko, 2019)

Uvěřitelný film o pauze v manželství, stálosti vztahů, empatii a mnoha dalších věcech. Inteligentní, přemýšlivá, jemná komedie s Jenovéfou Bokovou v hlavní roli. Saša (Jenovéfa Boková) cítí, že se její vztah s manželem Karlem (Miloslav König) vyčerpal, a tak od něj na čas odchází. Nachází chvilkový azyl u Dušana (Miroslav Faderholz), starého známého, který jim kdysi hrál na svatbě. Oba se snaží zorientovat ve svých vztazích a vzájemně jsou si v tomto tápání oporou. Celovečerní debut Bohdana Karáska klade důraz na přirozenost dialogů i hereckých výkonů. S neokázalou elegancí a subtilním humorem představuje svět třicátníků, kteří hledají, nacházejí a někdy i ztrácejí přátele i životní partnery.

Karel, já a ty
Drama / Komedie
Česko, 2019, 111 min
Režie: Bohdan Karásek
Scénář: Bohdan Karásek
Kamera: Zdeněk Eliáš
Hudba: Miroslav Faderholz
Hrají: Jenovéfa Boková, Miroslav Faderholz, Miloslav König, Marie Švestková, Petra Nesvačilová, Lukáš Bouzek, Petr Marek, Anna Marie Krušinová, František Host, Anna Bubníková, Markéta Ptáčníková, Eliáš Jeřábek, Vít Klusák, Johana Ožvold, Jan Březina, Vít Zapletal