V kinech od 7. listopadu

Do kin právě vlétají letadla a bombardéry ve velkofilmu Rolanda Emmericha Bitva u Midway. Dámská část publika dá ale asi raději přednost romantické komedii Ženská na vrcholu. V kinech je od čtvrtka také mimořádný dokument Martina Marečka Dálava. V nabídce jsou i dvě evropská dramata Pardon, nezastihli jsme Vás a Boží láska. A nakonec je tu koprodukční animovaný film Fany a pes, odehrávající se na sklonku revoluce v roce 1989.

Bitva u Midway (USA / Čína, 2019)


Válečný velkofilm světoznámého režiséra Rolanda Emmericha (Den nezávislosti, Patriot, Godzilla) líčí příběh příslušníků amerického námořnictva a letectva v bitvě u Midway, která znamenala zlom na pacifickém bojišti druhé světové války. Hvězdně obsazený film (Luke Evans, Woody Harrelson, Patrick Wilson, Ed Skrein, Aaron Eckhart, Nick Jonas a další) působivě ukáže nejen pozadí konfliktu, ale zejména bitvu samotnou, která doposud nikdy nebyla natočena tak velkolepě. Zároveň nám jednu z rozhodujících námořních bitev druhé světové války přiblíží i z pohledu japonské armádní elity.

Bitva u Midway
Midway
Akční / Drama / Historický / Válečný
USA / Čína, 2019, 138 min
Režie: Roland Emmerich
Scénář: Wes Tooke
Kamera: Robby Baumgartner
Hudba: Harald Kloser, Thomas Wanker
Hrají: Luke Evans, Woody Harrelson, Patrick Wilson, Mandy Moore, Ed Skrein, Dennis Quaid, Alexander Ludwig, Darren Criss, Nick Jonas, Aaron Eckhart, Luke Kleintank, Jake Weber, James Carpinello, Matthew MacCaull, Tadanobu Asano, Ecuši Tojokawa, Brennan Brown, Ellen Dubin, Keean Johnson, Peter Shinkoda, Jake Manley, Cameron Brodeur, Jacob Blair, Greg Hovanessian, Džun Kunimura, Tyler Elliot Burke, Robert Crooks, Brandon Sklenar, Garret Sato, Mikael Conde


Ženská na vrcholu (Česko / Slovensko, 2019)

Trochu svérázná svobodná matka, úspěšná majitelka biokavárny Helena (Anna Polívková), odjíždí na popud své tety Ely (Jana Krausová) s nadšeným osmiletým synem Mikulášem strávit advent na horách, aby se tak vyhla svému citovému problému. Díky své roztržitosti a hře osudu se ocitá ve vysokohorské chatě Samota. Tam potkává dva muže, ač o žádné seznamování opravdu nestojí. Jedním je horal a milovník adrenalinových sportů Richard (Martin Dejdar) a druhým, jeho bratr (Marek Němec), vážený člen horské služby, ale hlavně milovník žen a zábavy. Tahle nesourodá partička se ve sněhem zapadané Samotě rozhodně nenudí. A to Helena ještě netuší, že její starostlivá milující matka (Jana Preissová) donutí protestujícího otce (Bolek Polívka), aby vyrazili na hory za nimi. Jsou Vánoce a rodina musí být přece pohromadě!

Ženská na vrcholu
Ženská na vrchole
Romantický / Komedie
Česko / Slovensko, 2019, 105 min
Režie: Lenka Kny
Scénář: Hana Cielová, Lenka Kny, Nora K
Kamera: Michael Baumbruck
Hudba: Michal Pavlíček
Hrají: Anna Polívková, Bolek Polívka, Martin Dejdar, Jana Preissová, Marek Němec, Jana Krausová, Marek Adamczyk, Marek Taclík, Roman Pomajbo, Danica Jurčová


Dálava (Česko, 2019)

Dálava. Dva tisíce osm set padesát dva kilometrů mezi Brnem a Divějevem, mezi Východem a Západem, mezi otcem a synem. Tak daleko, tak blízko. Vít a jeho syn Gríša se před koncem prázdnin vydávají na dlouhou cestu do Ruska. Jen co nastoupí do auta, syn si hned nasazuje sluchátka a otec se noří do vzpomínek. Ani tak ale nemůžou jeden druhému uniknout. Je tu však jedna možnost, která je může opět sblížit – společné pátrání. Jenže co skutečně hledají? Dálava. Dva tisíce osm set padesát dva kilometrů mezi Brnem a Divějevem, mezi Východem a Západem, mezi otcem a synem. Tak daleko, tak blízko. Vít a jeho syn Gríša se před koncem prázdnin vydávají na dlouhou cestu do Ruska. Jen co nastoupí do auta, syn si hned nasazuje sluchátka a otec se noří do vzpomínek. Ani tak ale nemůžou jeden druhému uniknout. Je tu však jedna možnost, která je může opět sblížit – společné pátrání. Jenže co skutečně hledají? Mimořádně intimní dokument Martina Marečka je působivou výpovědí o stavu současné rodiny a analýzou odvěkého vztahu otec a syn. Čistá forma putování tam a zase zpátky jen podtrhuje maximální autentičnost a účinnost dokumentu.

Dálava
Over the Hills
Dokumentární
Česko, 2019, 76 min
Režie: Martin Mareček
Scénář: Martin Mareček, Tomáš Bojar
Kamera: Jiří Málek


Pardon, nezastihli jsme vás (VB / Francie / Belgie, 2019)

Ricky a jeho rodina svádějí nerovný boj s dluhy už od finančního zhroucení v roce 2008. Příležitost vybojovat si opět trochu nezávislosti nyní přichází s lesklou novou dodávkou a šancí rozjet franšízu jako samostatný kurýr. Je to tvrdá práce a ani práce jeho ženy jako pečovatelky není snadnější. Rodinná jednotka je silná, ale když přijdou tlaky z různých strany, všechno se začíná hroutit…

Pardon, nezastihli jsme vás
Sorry We Missed You
Drama
Velká Británie / Francie / Belgie, 2019, 100 min
Režie: Ken Loach
Scénář: Paul Laverty
Kamera: Robbie Ryan
Hudba: George Fenton
Hrají: Kris Hitchen, Debbie Honeywood, Rhys Stone, Katie Proctor, Harriet Ghost, Ross Brewster


Boží láska (Brazílie / Uruguay / Dánsko / Norsko / Chile, 2019)

Brazílie, rok 2027. Bůh se neuctívá na mších, ale na tanečních party, a pro rozhřešení si můžete dojet do drive-thru zpovědnice. Úřednice Joana dělá navzdory svým pracovním povinnostem vše pro to, aby naplnila svoje osobní poslání – zabránit co nejvíce párům v rozvodu. Pomáhá jí v tom společenství Boží láska, které se manželům prostřednictvím modliteb a nezvyklých sexuálních praktik snaží navrátit blízkost, víru i touhu. Sama Joana prochází životní krizí, která její vlastní vírou hluboce otřásá. Futuristické drama nabité elektrizující vášní představil Gabriel Mascaro (Neonový býk) poprvé na MFF v Sundance, které si podmanil živelným vizuálním stylem v bizarních kulisách dystopického světa.

Boží láska
Divino Amor
Drama / Erotický
Brazílie / Uruguay / Dánsko / Norsko / Chile, 2019, 101 min
Režie: Gabriel Mascaro
Scénář: Gabriel Mascaro
Kamera: Diego García
Hudba: Otavio Santos
Hrají: Dira Paes, Júlio Machado, Mariana Nunes, Emílio de Mello


Fany a pes (Německo / Lucembursko / Belgie / Česko, 2019)


Lipsko na konci léta 1989. Dvanáctiletá Fany se stará o Sputnika, psa své nejlepší kamarádky Sophie, která odjela s maminkou na letní prázdniny do Maďarska. Na začátku školního roku se však Sophie do třídy nevrátila a Fany začíná tušit, že její kamarádka jako mnoho jiných uprchla s rodinou na Západ. Ze třídy mizí i další děti, a pro Fany tak začíná dobrodružství při hledání kamarádky, které ji zavede do víru začínajících pravidelných pondělních demonstrací i na státní hranice, ale zapříčiní i konflikty s její prorežimní učitelkou. Zdá se, že se věci začínají dávat do pohybu… Příběh Fany líčí průběh pokojné revoluce na podzim roku 1989 z pohledu dítěte.

Fany a pes
Fritzi: Eine Wendewundergeschichte
Animovaný
Německo / Lucembursko / Belgie / Česko, 2019, 90 min
Režie: Matthias Bruhn, Ralf Kukula
Hudba: André Dziezuk