Na Václaváku vznikly v den výročí revoluce poslední záběry filmu Havel

Natáčení filmu s pracovním názvem Havel vyvrcholilo. Jedny z posledních záběrů vznikly symbolicky v neděli 17. listopadu v den výročí sametové revoluce. Je to zároveň den, kdy končí i samotný příběh filmu, snímek Havel se totiž inspiruje především osobním životem a disidentskými léty Václava Havla. Hlavní část filmu i závěrečných scén z ikonického vystoupení na balkonu Melantrichu už máme natočené, zbývá nám pořídit záběry zaplněného Václavského náměstí. Je skvělé, že můžeme využít právě výročí revoluce,“ říká režisér Slávek Horák. Hlavní roli ve filmu vytvořil Viktor Dvořák (První republika).

Viktor Dvořák jako Václav Havel

Účastníci oslav 30 let svobody, kteří budou v neděli na Václavském náměstí, tak mají možnost stát se součástí filmu. Po skončení programu požádají tvůrci filmu prostřednictvím organizátorů oslav všechny přítomné, aby se otočili právě směrem k balkonu Melantrichu, z něhož Václav Havel pozdravil náměstí legendárním gestem „V“.
Emotivní scény vystoupení na balkóně a jeho zákulisí jsou hotové, svou filmovou podobu už má tedy i Václav Havel v revoluční době, tedy v takové, jak ho veřejnost zná nejvíce.

Viktor Dvořák jako Václav Havel na balkoně Melantrichu, v pozadí Anna Geislerová jako Olga Havlová

Olgu Havlovou hraje Anna Geislerová, s níž tvůrci počítali už během psaní scénáře, vtipné situace filmu se opírají především o postavu „Lanďáka“ v podání Martina Hofmanna. „Kombinace zdrženlivého gentlemana Viktora a hlučného bouřliváka Martina Hofmanna funguje skvěle, jejich konflikty nás baví už při natáčení a děláme všechno proto, abychom tuhle zábavnou energii přenesli na plátno co nejlépe,“ pochvaluje si režisér.

V dalších důležitých rolích hrají Stanislav Majer, Bára Seidlová, Jiří Bartoška a Adrian Jastraban. „Mám velké štěstí, že všichni tihle úžasní herci to berou velmi osobně a zodpovědně, všichni chtějí být součástí jednoho z největších příběhů, jaký v Čechách máme a já se jen snažím příliš neztěžknout pod náloží takové odpovědnosti,“ uvědomuje si Horák rizika velkého tématu.

Film bude mít premiéru v létě 2020.
zdroj: Lukáš Vedral
foto: Bontonfilm © 2019