Viktor Preiss jako malíř: Čmáral jsem si od malička (rozhovor)

Ač má za sebou padesát let života na divadelních prknech a před filmovou a televizní kamerou, rozhodl se až nyní, že odhalí světu jeden ze svých dalších talentů. První větší výstavu grafik a kreseb zahájil Viktor Preiss vernisáží v Café Galerii Bím v Dobřichovicích v pátek 15. listopadu. Výstava zde potrvá do 15. ledna a v březnu příštího roku pak bude k vidění v pražské Viole. Ve video rozhovoru komentuje oblíbený herec svoje nutkání k malování i vybraná díla své výstavy.

Viktor Preiss vystudoval Divadelní fakultu AMU v roce 1969 a od téhož roku byl v angažmá v Městských divadlech pražských. V letech 1983 – 2017 byl potom členem souboru Divadla Na Vinohradech. Celou dobu se věnoval i výtvarnému umění, ale obrázky si schovával doslova pod postel. „Čmáral jsem si už od dětství. Holkám jsem jako psaníčka posílal obrázky, rušil jsem tím ve škole… A pořád to čmáráním nazývám,“ vysvětlil herec s tím, že veřejnost měla zatím možnost vidět jeho díla jen na výstavě u příležitosti dnů poezie v Poděbradech nebo ve foyer Vinohradského divadla. „Tohle je vlastně moje první výstava v tom pravém slova smyslu. Jsem jako dítě, když vidím poprvé svoje obrázky takhle pohromadě,“ dodal s úsměvem.

Viktor Preiss na výstavě svých kreseb

Tématem Preissových děl je často herecké prostředí, divadelní zákulisí, filmový svět, objevují se v něm výjevy z dětství, opakují se postavy klaunů, moře… Odhodlat se k tomu díla vystavit v ucelené formě jej přiměl až galerista Tomáš Bím. „Já mám všechno opravdu pod postelí a až majitel této galerie přišel s nápadem to vystavit,“ objasnil Preiss. S herectvím ale samozřejmě nekončí, dál se své profesi věnuje, ale nejraději je přece jen doma. „Rád pracuju fyzicky, na zahradě, a když mám chvíli, tak maluju. Ale pořád mám spoustu povinností,“ dodal.

Výstava grafik a kreseb Viktora Preisse probíhá v Café Galerie Bím, 5. května 12, Dobřichovice od 15. 11. 2019 do 15. 1. 2020.  V březnu 2020 se potom výstav přesune do pražského divadla Viola na Národní 7.  

Gábina Vágner
foto/video: Mia Production, Totalfilm Media (finalizace) © 2019