Drama o legendárním Zátopkovi ukázalo první záběry (teaser)

Jeden z nejsilnějších příběhů nadcházejícího roku natočil režisér David Ondříček. Film Zátopek o legendárním sportovci vejde do kin v létě 2020. Čtyřnásobného olympijského vítěze Emila Zátopka si zahrál Václav Neužil. Jeho životní partnerku Danu pak Martha Issová. Jednu z důležitých rolí, australského maratónce Rona Clarka vytvoří herec James Frecheville z filmu Animal Kingdom, oceněného na festivalu Sundance. Podívejte se na teaser.

Natáčení filmu skončilo poslední zimní dotáčkou v polovině prosince, nyní se materiál přesouvá do střižny. Střihu se ujal renomovaný polský tvůrce, absolvent pražské FAMU Jaroslaw Kaminski, který je podepsán například pod střihem oscarového snímku Pawła Pawlikowského Ida i jeho dalším filmem Studená válka, oceněném na festivalu v Cannes.

David Ondříček, Martha Issová a Václav Neužil na place filmu Zátopek

Příběh Emila Zátopka, muže, jenž na Olympiádě v roce 1952 získal tři zlaté medaile a zároveň ve všech těchto disciplínách dosáhl světových rekordů, se stal legendou o nezlomné síle vůle, která dodnes inspiruje další sportovce po celém světě. Mezi nimi je i australský rekordman Ron Clarke. Ten v roce 1968 v Mexiku navzdory očekáváním promarní pravděpodobně poslední šanci na olympijskou medaili. Propadne pochybám o smyslu vlastní kariéry a rozhodne se vydat za Emilem Zátopkem, jehož bezmezně obdivuje.  Příběhová linka rozhovoru Rona Clarka s Emilem Zátopkem nás retrospektivně vrací do stěžejních momentů atletova sportovního i soukromého života a dohromady se spojuje v komplexní portrét muže, jenž neztrácí tempo ani poté, co jeho poslední závod skončí.

Zátopek (foto: Lucky Man Films)

„Myslím, že náš film bude o sportu, trpělivosti, pochopení a dozrání,“ říká Václav Neužil o své, zatím největší filmové roli.

Bylo to a stále je velmi intenzivní setkání s Emilem Zátopkem. Václav i Martha pro své role podstoupili opravdu nevídané a mě trochu mrzí, že už to končí. Čeká nás dlouhá a komplikovaná postprodukce a já se už nemohu dočkat chvíle, kdy Zátopek vběhne na plátna kin,“  říká režisér David Ondříček.

David Ondříček – režisér filmu Zátopek

Film vzniká v produkci Davida Ondříčka a Kryštofa Muchy ve společnosti Lucky Man Films.
Film uvede Falcon do kin 13. srpna 2020.

-red-
zdroj: Uljana Donátová
foto/video: Falcon, Lucky Man Films © 2019