Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze: Beze stopy – žánrová hříčka na úrovni

V novém českém filmu Beze stopy se zatvrzelý samotář Karel (Ondřej Vetchý), který přespává v opuštěných chatových osadách, musí na část svého putování spolčit s mladým uprchlíkem před zákonem Patrikem (Václav Švarc) a Blankou (Marika Šoposká), týranou matkou snažící se utéct před svým násilným exmanželem. Snímek, jenž je součástí čtyřdílného, trefně nazvaného cyklu Jak si nepodělat život, lze zhlédnout tuto neděli 15. prosince na ČT1 od 20:00.

Beze stopy (foto: Česká televize)

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Mix žánrů[/pullquote]Nejvýraznějším prvkem Beze stopy je jeho žánrová všehochuť. Film se rozprostírá od sociálního dramatu zobrazující postavy na okraji společnosti, přes hororové prvky opuštěných nočních krajin a thrillerové napětí, kdy Karel a Patrik utíkají před policií, až po rodinné drama týrané Blanky či dokonce občasné vsuvky buddy komedie. S minimální křečí a až překvapivou lehkostí se režiséru Vítu Karasovi daří přemíru žánrových odnoží zručně proplétat dohromady. Velkou zásluhu na tom má jak zdařilá vizuální stránka, tak i herecké obsazení.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Tajemný hrdina[/pullquote]Tonální jednolitost barev veškerých záběrů vyvažuje protichůdnost přítomných filmových stylů, díky čemuž výsledek i přes svůj eklekticismus drží pohromadě. Všichni herci odvádí velmi zdařilou práci, především pak Ondřej Vetchý, který emociální i fyzickou odtažitostí trefně vyzdvihuje osamělost své postavy. Karel je veskrze tajemným hrdinou, o kterém se nedozvíme nic bližšího, což by se v jistém ohledu dalo vnímat jako nedostatečná charakterová studie, ovšem v celkovém kontextu snímku právě tato nejednoznačnost vytváří všudypřítomné napětí.

Beze stopy (foto: Česká televize)

Stopáž o necelé hodině a čtvrt poskytuje ideální prostor pro postavy, jejichž psychologie je pouze naznačena. Pokud by byl film delší, podobné zacházení s hrdiny by mohlo přerůst v jejich nevěrohodnost, ovšem právě díky omezenému časovému výseku je podstata zdejších charakterů zdánlivě prchavá a přesto uvěřitelná.

Po technické stránce se Beze stopy hravě vyrovná nejen české televizní tvorbě, ale většinu filmů, které vstupují do kinodistribuce dokonce předčí. Podobně jako minisérie Pustina se i Beze stopy zaměřuje na syrovou atmosféru, kterou umocňuje zdařilou výpravou a kamerou. Výsledkem je sugestivní prožitek.

  • 80%
    Režie - 80%
  • 70%
    Scénář - 70%
  • 80%
    Herci - 80%
  • 65%
    Hudba - 65%
  • 85%
    Kamera - 85%
  • 90%
    Výprava - 90%
80%

Beze stopy (2019)

Beze stopy za pomoci minimálních prostředků – ať již režisérských, technických či hereckých – vytváří až překvapivě zdařilou podívanou. Všudypřítomný naturalistický háv a výkon Ondřeje Vetchého se zaručují o to, že dojem z filmu nevyprchá jen tak beze stopy.

Pavel Bárta, Totalfilm.cz
foto/video: Česká televize © 2019

Beze stopy
Drama / Komedie / Psychologický
Česko, 2019, 1 h 14 min
Premiéra: 15. 12. 2019 ČT1
Režie: Vít Karas
Scénář: Tomáš Holeček
Kamera: Pavel Berkovič
Hudba: David Solař
Hrají: Ondřej Vetchý, Marika Šoposká, Václav Švarc, Vít Gajdoš, Jan Jankovský, Petr Motloch, Radek Bruna, Jaroslav Černík, Radek Polák

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast