Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze – Star Wars: Vzestup Skywalkera je důstojné finále

Je moc dobře, že Riana Johnsona vystřídal na režisérské židli Star Wars: Vzestup Skywalkera opět J. J. Abrams. Bylo to zásadní rozhodnutí, jak vybruslit z trochu zmateného pocitu, který svým neukočírovaným konceptem způsobil v epizodě VIII. právě Johnson. Finále trilogie a celé skywalkerovské ságy tak dopadlo nejlépe, jak mohlo, vzhledem k surovinám, ze kterých závěrečná trilogie musela celou dobu vařit.

Star Wars: Vzestup Skywalkera (foto: Falcon)

Ale otázkou je, kdo je vlastně původcem onoho zmatení a kontroverzní pověsti VIII. epizody. Málokdo z nás je odborníkem na Star Wars a většina na hvězdnou ságu vyráží jako na popcornovou zábavu. IX. epizoda tento problém řeší. Je velmi čitelná, skoro průzračná, od začátku do konce.

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Přímočarý scénář, který funguje[/pullquote]J. J. Abrams režíruje docela přímočarý a předvídatelný scénář. Ale to bych nechtěl kritizovat, kritiku by si to zasloužilo pouze v případě, že by to nefungovalo. Ale funguje. A to je hlavní. Od začátku až do konce nabízí IX. epizoda jasný dějový oblouk, pochopitelné jednání všech postav a vítězí především grandiózním finále, které vzbudí dojetí i u diváků, které finální trilogie příliš nenadchla.
Sága Skywalekerů opravdu skončila a dvě hlavní postavy trologie Kylo Ren a Rey dostávají v posledním díle skvělou příležitost skrze svoje charaktery a představitele rehabilitovat kritické hlasy, které o sobě dávaly v uplynulých letech hodně vědět.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Kylo Ren alfou a omegou filmu[/pullquote]Kvůli smrti Carrie Fischer bylo určitě nutné poslední díl značně překopat, ale princezna Leia je samozřejmě i ve Vzestupu Skywalkera a tvůrci ji do finálního filmu instalovali docela zručně a nenásilně. Objeví se tu i další postavy z klasických dílů a jedna vás minimálně určitě překvapí. Dohady ohledně návratu Palpatina tento film rozhodně osvětlí a ukojí.
Nejdůležitější postavou kromě Rey, u které tušíme něco opravdu zásadního je samozřejmě Kylo Ren. Obsazení Adama Drivera do této role bylo asi nejgeniálnější věcí na nové trilogii. Ukazuje se to právě ve finále. Neprozradím jaké emoce, to ve vás vzbudí, to by byl už spoiler, ale vězte, že jsou to velmi silné okamžiky.

Star Wars: Vzestup Skywalkera (foto: Falcon)

Nemá smysl chválit vizuální stránku, ta je samozřejmě skvělá. Ale jednu věc musím zmínit. Ve vyvrcholení hvězdné ságy najdete výtvarnou stopu prvních legendárních filmů. A nemluvím jen o robotech, ale i celkovém vizuálu a feelingu Abramsova filmu.

Vzestup Skywalkera boduje extrémním spádem. Na plátně se pořád děje něco zásadního nebo akčního a tak vám více než 140 minutová stopáž proteče doslova mezi prsty.

  • 75%
    Režie - 75%
  • 60%
    Scénář - 60%
  • 70%
    Herci - 70%
  • 90%
    Vizuál, CGI - 90%
  • 80%
    Hudba - 80%
75%

Star Wars: Vzestup Skywalkera (2019)

Dopadlo to uspokojivě. Celou skywalkerovskou hvězdnou ságu se díky konečnému zásahu J. J. Abramse podařilo udržet pohromadě. Finále Star Wars má spád, místy vtip a někteří se i dojmou. Komponenty ideálního blockbusteru byly dodrženy, takže spokojenost.

Martin Staněk, Totalfilm.cz
foto/video: Falcon, Disney, Lucasfilm © 2019

Star Wars: Vzestup Skywalkera
Star Wars: The Rise of Skywalker
Sci-Fi / Dobrodružný / Akční / Fantasy
USA, 2019, 142 min
Premiéra: 18. 12. 2020 Falcon
Režie: J.J. Abrams
Scénář: J.J. Abrams, Derek Connolly, Chris Terrio, Colin Trevorrow
Kamera: Daniel Mindel
Hudba: John Williams
Hrají: Daisy Ridley, Adam Driver, Oscar Isaac, John Boyega, Lupita Nyong’o, Mark Hamill, Andy Serkis, Keri Russell, Billie Lourd, Domhnall Gleeson, Kelly Marie Tran, Billy Dee Williams, Richard E. Grant, Joonas Suotamo, Anthony Daniels, Naomi Ackie, Dominic Monaghan, Matt Smith, Carrie Fisher, Nasser Memarzia

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast