Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Vánoční koleda: Guy Pearce si roli lakotného Dickensova hrdiny užíval (rozhovor)

Na HBO a HBO GO bude mít na Štědrý den premiéru nová minisérie Vánoční koleda. Známý příběh podle Charlese Dickense se jako vždy věnuje temné duši Ebenezera Skruže (v českém překladu používáme spíše ekvivalent Ebenezer Vydřigroš), který nemá rád Vánoce i lidi. Abychom pochopili jeho chování, musíme absolvovat dlouho cestu, na které budou Ebenezera provázet duchové…
Nové zpracování slibuje i zcela nové postavy, které z Dickensovy klasiky neznáme. Hlavní roli vytvořil Guy Pearce. Jak si to užil se dočtete v následujícím rozhovoru.

V čem je tenhle Ebenezer Skruž (Vydřigroš) jiný než ostatní známé verze?

Na scénáři se mi opravdu moc líbilo, jak detailně vykresloval Vydřigrošovo chování a jeho psychologické rozpoložení. Je to text krásně poetický, ale zároveň i brutální. Dickens uměl psát velice krásně poeticky a současně být i velmi brutální. Cítil jsem, že autor chce, abychom měli při čtení opravdu nepříjemné pocity a zároveň nám lámala srdce Vydřigrošova minulost a to, jak ho určité události v životě ovlivnily. Scénář  Stevena Knighta se vám velice snadno dostane pod kůži. Je to nádherný text, ale zároveň i bolestivý. Upřímně říkám, že mě některé scény při čtení rozplakaly. Zároveň jsem si ale v duchu říkal, jak tohle jenom zvládnu zahrát…

Guy Pearce v minisérii Vánoční koleda

Jak jste se tedy postavu nerudného Ebenezera rozhodl vykreslit?

Poslední slovo měl režisér Nick Murphy, který se mě snažil odklonit od toho, co jsem ohledně postavy Vydřigroše cítil. On a stejně tak i Steve chtěli zvolit jinou cestu. Chtěli vytvořit postavu, která v sobě bude mít určitou míru chvástavosti, bude se naparovat a bude arogantní. Měl to být nepřitažlivý, nafoukaný obchodník, na kterém na první pohled není poznat, jak moc bolesti nosí uvnitř. Ve skutečnosti má víc sebejistoty a entuziasmu než kdokoliv jiný v místnosti. Myslím, že díky tomu, že jsme stvořili Vydřigroše s tak tuhým zevnějškem, tak je opravdu hodně  potřeba, aby Duch minulých Vánoc skutečně zapracoval a jeho srdce nakonec změklo. Tak jak to známe z knížky.

Vánoční koleda

Mohl jste mluvit do výtvarné stránky vaší postavy (kostým, líčení)?

Velice rád vždycky spolupracuji, když dojde na kostýmy. Neznamená to ale, že by vždycky bylo po mém, jen se toho procesu vždycky rád účastním. Z téhle práce na mě vždycky dýchá život. Je jasné, že v případě kostýmů a make-upu prostě musí výsledek vystihovat postavu, musí být poznat, zda hraju travestitu nebo Andyho Warhola. Tvůrci chtěli Vydřigroše trošku mladšího a robustnějšího, než byli ti, které jsme doposud viděli. Nechtěli, aby vypadal jako stará šedivá myš.

Guy Pearce v minisérii Vánoční koleda

Bylo pro vás těžké vybalancovat dobro a zlo v postavě Vydřigroše?

Osobně nikdy lidi nerozděluji na dobré a zlé, i když jsem si ve filmech několik těch zlých zahrál. Je to tak dobře a člověk si pak dokáže užít i práci na záporné postavě. Pamatuji si, že třeba o mé postavě ve snímku L.A. – Přísně tajné, hodně lidí říkalo, že ji nenávidělo, ale že zároveň cítili, jak jsem se jí naprosto odevzdal. Proto si myslím, že dostat možnost zahrát si takovou roli jako je právě Vydřigroš, je skutečná radost. Nikdy jsem si nedělal starosti s tím, jestli budu hrát klaďase nebo záporáka.

Vy sám máte Vánoce rád?

Je to takhle – já sám jsem se stal tak trochu Vydřigrošem, protože si říkám, proč bychom se vlastně vůbec měli každý rok zaobírat Vánocemi? Ale mám teď malého potomka, tak musím nějakou vánoční náladu udržovat a snažit se ji přenést na syna. Mám pocit, že Vánoce začínají rok co rok o něco dříve, co se komerční sféry týká. Mám pocit, že jsme v tom kolečku všichni tak nějak zacykleni, a že podobně je to pak i s Velikonocemi. Už v lednu a únoru se v supermarketech začínají prodávat velikonoční vajíčka a já si říkám, že bychom si předtím, než zase spadneme do velikonočního šílenství zasloužili chvilku oddechu. Řekl bych, že jsem tak nějak zdravě cynický, přijde-li řeč na Vánoce, ale i tak si ten čas umím užít.

Vánoční koleda (A Christmas Carol) je povídka od anglického spisovatele Charlese Dickense o lakomém, chladném, necitelném a mrzoutském Ebenezeru Scroogeovi a jeho nápravě poté, co ho navštíví tři duchové o Štědrém večeru.

-red-
foto/video: HBO, BBC, FX © 2019

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast