Přijíždí německá road movie 25 km/h, kterou do kin poslali sami diváci

Asociace českých filmových klubů, která pořádá Letní filmovou školu nechala už po třetí vybírat diváky filmy do široké distribuce v rámci sekce LFŠ uvádí. Z programu přehlídky poslali diváci do distribuce komediální road-movie 25 km/h. Ta po letním úspěšném promítání v Uherském hradišti dorazí ve čtvrtek 9. ledna do kin.

Po mnohaletém odloučení a rozdílně zvolených životních cestách se dva bratři, Christian (43) a Georg (45), setkávají na pohřbu svého otce. Počáteční pěstní souboj přímo na hřbitově, pozdější spočinutí v rodném domě prolité množstvím pálenky a okořeněné partičkou ping-pongu na život a na smrt – to vše nakonec vede bratry k osudovému rozhodnutí. I cesta může být cíl, a tak se oba bratři v emocionálním (i alkoholovém) opojení vydávají na výlet, o kterém snili už jako kluci. Na výlet skrz celé Německo na stařičkých mopedech s rychlostí omezenou na 25 km/h. Začíná cesta plná vrcholů a pádů, bratrského oddalování i sblížování, humoru i hledání smyslu života…

„Je nemožné odolat šarmu silného hereckého obsazení a scénáři prošpikovanému životními pravdami, které vámi tak či onak pohnou – ať už to bude úsměv, povzdech, slza nebo smích.”
maketheswitch.com

25 km/h (foto: AČFK)

„Už delší dobu jsem měl ideu o funkčním propojení Letní filmové školy a distribuce AČFK. Po dlouhém přemýšlení a plodných diskuzích s kolegy jsme nakonec vybrali podobu projektu, která byla poprvé prezentována na Letní filmové škole 2017. Tři předvybrané filmy, tři unikátní projekce, tři plné sály, tři divácká hlasování, jeden vítěz, jeden film v distribuci. Všichni jsme byli šťastní, že vyhrálo britské gay rurální drama Na konci světa, kterému se pak dařilo na festivalech (Mezipatra) i v distribuci.

Druhým důstojným vítězem bylo islandské drama A dýchejte klidně, které bylo stejně úspěšné jako jeho předchůdce a potvrdilo smysl celého projektu. Třetí vítěz je trochu jiný – není to závažné drama ověnčené velkými festivaly, ale divácký film v tom nejlepším slova smyslu. Komedie, která je bizarní i „německá“ i inteligentní i hluboká. Komedie, jakých je v současné evropské nabídce tak poskrovnu. Komedie, která dlouho chyběla i v našem portfoliu, říká Jan Jílek z AČFK.

25 km/h (foto: AČFK)

25 km/h je tak historicky třetím vítězem LFŠ uvádí. V rámci projektu byly na LFŠ 2019 dále uvedeny snímky Only You (Harry Wootliffová) a Zkouška ohněm (Sauver ou périr, Frédéric Tellier).

-red-
foto/video: AČFK © 2019