Maják nakonec v Česku uveden bude, ale pouze limitovaně

Snímek Maják (The Lighthouse) vzbudil na mezinárodní scéně velkou pozornost. Na Mezinárodní filmové databázi má stabilně vysoké divácké hodnocení a ještě lepší výsledky má v průměrném hodnocení profesionálů. Původně se snímek v české distribuci objevit neměl, ale v několika kinech přesto uveden bude. Ale pouze po striktně omezenou a limitovanou dobu. Maják uvedou pražská kina Aero, Bio Oko, Světozor, královohradecké kino Bio Central a brněnské Univerzitní kino Scala. Maják je druhý celovečerní snímek Roberta Eggerse a již před premiérou na festivalu v Cannes platil za jeden z nejočekávanějších titulů roku.

Maják je druhý celovečerní snímek Roberta Eggerse a již před premiérou na festivalu v Cannes platil za jeden z nejočekávanějších titulů roku. Černobílý film odehrávající se na izolovaném ostrově v Nové Anglii na konci 19. století vypráví příběh strážce majáku a jeho asistenta, v hlavních rolích excelují herci Willem Dafoe a Robert Pattinson.

Maják

Poptávka po uvedení filmu na plátně se však objevovala na řadě internetových fór i sociálních sítích kin, a právě i to bylo inspirací pro partnerská kina, která se rozhodla vzít iniciativu do svých rukou. „Fanoušci nám psali a zajímali se, zda bude film v kinech. Byly jich desítky, a tak jsme jim chtěli udělat radost a věnovat promítání jako takový malý dárek. Zatím máme nasazených pouze pár projekcí a uvidíme, jak půjdou předprodeje a zda budeme přidávat další,“ říká Petr Jirásek zástupce uvedených kin a dodává, že Maják je podle něj a jeho kolegů právě jeden z těch titulů, které si velké plátno rozhodně zaslouží. „Je to pro nás nezvyklá situace uvádět film jen za naše kina na vlastní pěst. A ačkoliv je to poměrně riskantní, tak cinefilové z našich řad se radují. Občas je třeba vystoupit z toho každodenního shonu a vzpomenout si na to, že kina děláme hlavně proto, že milujeme film,“ říká Jirásek.

„Strhující kompozice černobílé kamery v kombinaci s precizní zvukovou režií utvářejí přízračnou, ale současně uhrančivou atmosféru, do které se spolu s postavami propadnou také diváci. Eggers vytvořil vrcholně estetickou a všechny smysly atakující podívanou, která v sobě snoubí vytříbenou krásu i dravou krutost,“ popisuje film dramaturg kina Aero Jiří Flígl. Maják se objevuje v zahraničních žebříčcích nejlepších filmů roku 2019 a jeho režisér Robert Eggers bývá zařazován spolu s Ari Asterem (Slunovrat) či Jordanem Peelem (My) k nejprogresivnějším žánrovým tvůrcům současného Hollywoodu.

-red-
foto/video: A24, Aerofilms © 2019