Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

SONY KOMIKSOVKA LOVEC KRAVEN BYLA Z LÉTA PŘESUNUTA AŽ NA 12. PROSINCE. KARATE KID BUDE DÍKY TOMU AŽ V KVĚTNU 2025.

Recenze: Kristen Stewart loví sci-fi Pod vodou z hlubin průměrnosti

V důsledku zemětřesení, které zasáhlo a téměř zničilo vědeckou laboratoř ukrytou 10 kilometrů pod hladinou moře, se přeživší v čele s Kristen Stewart musí evakuovat a vydat na záchrannou misi. Během té se ovšem musí vypořádat i s neočekávaným nebezpečím; děsivým monstrem, které v sobě skrývají hlubiny.

Pod vodou (foto: CinemArt)

Sci-fi thriller, potažmo horor, Pod vodou je snímek, který jsme všichni v jisté obdobě již někdy viděli. Jednotlivá vlákna zápletky jsou snadno předvídatelná a ohraná. Všechny postavy jako by byly vyloveny z archivů filmů podobných žánrů. Zcela nepřekvapivě tu tak můžeme nalézt zásadového kapitána (Vincent Cassel), hláškujícího – a nadmíru iritujícího – vtipálka (T.J. Miller) a veskrze kladnou hrdinku (Kristen Stewart). Pod vodou obecně bojuje s tím, že se nemá čím vydělit z hejna podobných sci-fi filmů. Po technické stránce se sice jedná o zdařilý snímek, ale vyobrazení podmořské příšery není nikterak oslnivé. Vizuálně i obsahově tak film nenabízí ani kapku originality.

Pod vodou nad průměr vytahuje především Kristen Stewart, která je ovšem natolik dobrá, až ji je zde tak trochu škoda. Stewart v posledních letech přesedlala na nezávislé filmy a stala se tak miláčkem nejen filmařů, ale i kritiky. Za poslední rok opět skočila do mainstreamového rybníku a to rovnou dvakrát. Charlieho andílci byli tak vlažně přijati, že se (nejen) do české distribuce ani nedostali. Pod vodou ovšem pravděpodobně také nebude trefou do černého. V těchto a podobně nic neříkajících snímcích Stewart svým unikátním charismatem plýtvá nadarmo.

Pod vodou (foto: CinemArt)

Stewart se sice může snažit sebevíc, avšak vytáhnout tento film z hlubin průměrnosti je úkol téměř nereálný. V žádném případě to neznamená, že by Pod vodou byl špatný snímek. Kvalitativně rozhodně neklesá až na dno, ale hladina je pro něj také v nedohlednu. Ve své ničím zajímavé tuctovosti se plácá jak bezcílný plankton.

  • 50%
    Režie - 50%
  • 40%
    Scénář - 40%
  • 65%
    Herci - 65%
  • 45%
    Hudba - 45%
  • 55%
    Kamera - 55%
  • 60%
    Efekty - 60%
53%

Pod vodou (2020)

Skvělá Kristen Stewart a zdařilé podmořské záběry nemohou zachránit tento jinak nevýrazný snímek. Zápas s katastrofou, přírodními živly a záhadnými monstry vídáme v takovéto podobě na plátnech kin i televizních obrazovkách dlouhá léta. Film Pod vodou nebude potřebovat takovou dobu na to, aby mezi ně – nebo zcela – zapadl.

Pavel Bárta, Totalfilm.cz
foto/video: CinemArt © 2019

Pod vodou
Underwater
Akční / Thriller / Horor / Sci-Fi
USA, 2020, 95 min
Premiéra: 9. 1. 2020 CinemArt
Režie: William Eubank
Scénář: Brian Duffield, Adam Cozad
Kamera: Bojan Bazelli
Hudba: Marco Beltrami, Brandon Roberts
Hrají: Kristen Stewart, Vincent Cassel, T.J. Miller, Jessica Henwick, John Gallagher Jr., Mamoudou Athie, Gunner Wright

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast