Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

FURIOSA: SÁGA ŠÍLENÉHO MAXE MÁ FINÁLNÍ TRAILER. VSTUPENKY JSOU JIŽ V PŘEDPRODEJI.

Recenze: Kristen Stewart loví sci-fi Pod vodou z hlubin průměrnosti

V důsledku zemětřesení, které zasáhlo a téměř zničilo vědeckou laboratoř ukrytou 10 kilometrů pod hladinou moře, se přeživší v čele s Kristen Stewart musí evakuovat a vydat na záchrannou misi. Během té se ovšem musí vypořádat i s neočekávaným nebezpečím; děsivým monstrem, které v sobě skrývají hlubiny.

Pod vodou (foto: CinemArt)

Sci-fi thriller, potažmo horor, Pod vodou je snímek, který jsme všichni v jisté obdobě již někdy viděli. Jednotlivá vlákna zápletky jsou snadno předvídatelná a ohraná. Všechny postavy jako by byly vyloveny z archivů filmů podobných žánrů. Zcela nepřekvapivě tu tak můžeme nalézt zásadového kapitána (Vincent Cassel), hláškujícího – a nadmíru iritujícího – vtipálka (T.J. Miller) a veskrze kladnou hrdinku (Kristen Stewart). Pod vodou obecně bojuje s tím, že se nemá čím vydělit z hejna podobných sci-fi filmů. Po technické stránce se sice jedná o zdařilý snímek, ale vyobrazení podmořské příšery není nikterak oslnivé. Vizuálně i obsahově tak film nenabízí ani kapku originality.

Pod vodou nad průměr vytahuje především Kristen Stewart, která je ovšem natolik dobrá, až ji je zde tak trochu škoda. Stewart v posledních letech přesedlala na nezávislé filmy a stala se tak miláčkem nejen filmařů, ale i kritiky. Za poslední rok opět skočila do mainstreamového rybníku a to rovnou dvakrát. Charlieho andílci byli tak vlažně přijati, že se (nejen) do české distribuce ani nedostali. Pod vodou ovšem pravděpodobně také nebude trefou do černého. V těchto a podobně nic neříkajících snímcích Stewart svým unikátním charismatem plýtvá nadarmo.

Pod vodou (foto: CinemArt)

Stewart se sice může snažit sebevíc, avšak vytáhnout tento film z hlubin průměrnosti je úkol téměř nereálný. V žádném případě to neznamená, že by Pod vodou byl špatný snímek. Kvalitativně rozhodně neklesá až na dno, ale hladina je pro něj také v nedohlednu. Ve své ničím zajímavé tuctovosti se plácá jak bezcílný plankton.

  • 50%
    Režie - 50%
  • 40%
    Scénář - 40%
  • 65%
    Herci - 65%
  • 45%
    Hudba - 45%
  • 55%
    Kamera - 55%
  • 60%
    Efekty - 60%
53%

Pod vodou (2020)

Skvělá Kristen Stewart a zdařilé podmořské záběry nemohou zachránit tento jinak nevýrazný snímek. Zápas s katastrofou, přírodními živly a záhadnými monstry vídáme v takovéto podobě na plátnech kin i televizních obrazovkách dlouhá léta. Film Pod vodou nebude potřebovat takovou dobu na to, aby mezi ně – nebo zcela – zapadl.

Pavel Bárta, Totalfilm.cz
foto/video: CinemArt © 2019

Pod vodou
Underwater
Akční / Thriller / Horor / Sci-Fi
USA, 2020, 95 min
Premiéra: 9. 1. 2020 CinemArt
Režie: William Eubank
Scénář: Brian Duffield, Adam Cozad
Kamera: Bojan Bazelli
Hudba: Marco Beltrami, Brandon Roberts
Hrají: Kristen Stewart, Vincent Cassel, T.J. Miller, Jessica Henwick, John Gallagher Jr., Mamoudou Athie, Gunner Wright

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast