Chceš ho vidět? – finální trailer dokumentu o zneužívání dětí V síti je tady

Již před řadou měsíců vzbudil počin Víta Klusáka a Barbory Chalupové zaslouženou pozornost. Málokterý film dokáže vzbudit celospolečenskou diskuzi. Dokumentu V síti o zneužívání dětí na internetu se to podařilo. Nyní ukazuje doposud nezveřejněné momenty z filmu v hlavním traileru. I když má snímek premiéru až na konci února, v některých kinech jsou projekce už teď beznadějně vyprodané.

Právě věta jednoho z predátorů: “A co mamka, ví o tom?” ukazuje na jeden ze zásadních problémů. Výzkumy varují, že až šedesát procent rodičů netuší, jaké weby si jejich děti prohlížejí a co na internetu dělají. Tento nezájem způsobuje, že když se dítě setká s kyberšikanou, sextingem nebo je dokonce na internetu zneužité, na rodiče se spíše neobrátí. Většina z nich se svěří vrstevníkovi nebo vůbec nikomu. “Často se mi teď stává, že potkávám rodiče, kteří mě žádají o radu, jak děti ochránit před zneužitím na internetu. Taková rada je na první pohled prostá, ale vyžaduje od rodičů dětí v tom citlivém věku 10 – 13 let trpělivost a empatii. Musí se začít zajímat o to, co jejich děti v online prostředí zajímá a baví. Musí se stát v téhle věci jejich parťáky a přestat nadávat na youtubery. Jedině tak docílí toho, že se jim jejich potomek svěří, co na internetu podniká, a to dokonce i tehdy, když tam zažije něco nepříjemného,” říká jeden z režisérů Vít Klusák.

Tři představitelky dvanáctiletých dívek oslovilo za deset dní v ateliéru 2458 internetových predátorů. “Být v dnešní době dvanáctiletou dívkou nebo chlapcem musí být nesmírně náročné. Věci, které jsme spolu s Anežkou a Sabčou zažily, se dají těžko popsat slovy. My jsme měly kolem sebe štáb, na který jsme se kdykoliv mohly obrátit a všechno s kolegy probrat. Ale když je na internetu zneužívána skutečná dvanáctiletá holka nebo kluk, je to úplně něco jiného. Pokud nenajdou odvahu se svěřit, jsou v tom úplně sami,” popisuje herečka Tereza Těžká.

V síti (foto: Hypermarket Film)

Radikální experiment otevírá tabuizované téma zneužívání dětí na internetu. Tři dospělé herečky s dětskými rysy se vydávají na sociální sítě, aby v přímém přenosu prožily zkušenost dvanáctiletých dívek online. Ve věrných kopiích dětských pokojů chatují a skypují s muži, kteří je na netu aktivně vyhledali a oslovili. Drtivá většina těchto mužů požaduje sex přes webkameru, posílá fotky svých penisů a odkazy na porno. Děti jsou dokonce vystaveny vydírání.

Pro herečky se účast na experimentu stal zásadní životní zkušeností. Natáčení proběhlo pod dohledem ředitelky Linky důvěry, psycholožky, sexuoložky, právníka a kriminalisty se specializací na kyberkriminalitu.

Standardní distribuční verze filmu bude přístupná od 15 let. Pro diváky mladší 15 let připravují tvůrci speciální verzi.

-red-
zdroj: Radka Urbancová, Aerofilms
video: Aerofilms, Hypermarket Film, (1), Totalfilm Media (2)
foto: Hypermarket Film © 2020