Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Chceš ho vidět? – finální trailer dokumentu o zneužívání dětí V síti je tady

Již před řadou měsíců vzbudil počin Víta Klusáka a Barbory Chalupové zaslouženou pozornost. Málokterý film dokáže vzbudit celospolečenskou diskuzi. Dokumentu V síti o zneužívání dětí na internetu se to podařilo. Nyní ukazuje doposud nezveřejněné momenty z filmu v hlavním traileru. I když má snímek premiéru až na konci února, v některých kinech jsou projekce už teď beznadějně vyprodané.

Právě věta jednoho z predátorů: “A co mamka, ví o tom?” ukazuje na jeden ze zásadních problémů. Výzkumy varují, že až šedesát procent rodičů netuší, jaké weby si jejich děti prohlížejí a co na internetu dělají. Tento nezájem způsobuje, že když se dítě setká s kyberšikanou, sextingem nebo je dokonce na internetu zneužité, na rodiče se spíše neobrátí. Většina z nich se svěří vrstevníkovi nebo vůbec nikomu. “Často se mi teď stává, že potkávám rodiče, kteří mě žádají o radu, jak děti ochránit před zneužitím na internetu. Taková rada je na první pohled prostá, ale vyžaduje od rodičů dětí v tom citlivém věku 10 – 13 let trpělivost a empatii. Musí se začít zajímat o to, co jejich děti v online prostředí zajímá a baví. Musí se stát v téhle věci jejich parťáky a přestat nadávat na youtubery. Jedině tak docílí toho, že se jim jejich potomek svěří, co na internetu podniká, a to dokonce i tehdy, když tam zažije něco nepříjemného,” říká jeden z režisérů Vít Klusák.

Tři představitelky dvanáctiletých dívek oslovilo za deset dní v ateliéru 2458 internetových predátorů. “Být v dnešní době dvanáctiletou dívkou nebo chlapcem musí být nesmírně náročné. Věci, které jsme spolu s Anežkou a Sabčou zažily, se dají těžko popsat slovy. My jsme měly kolem sebe štáb, na který jsme se kdykoliv mohly obrátit a všechno s kolegy probrat. Ale když je na internetu zneužívána skutečná dvanáctiletá holka nebo kluk, je to úplně něco jiného. Pokud nenajdou odvahu se svěřit, jsou v tom úplně sami,” popisuje herečka Tereza Těžká.

V síti (foto: Hypermarket Film)

Radikální experiment otevírá tabuizované téma zneužívání dětí na internetu. Tři dospělé herečky s dětskými rysy se vydávají na sociální sítě, aby v přímém přenosu prožily zkušenost dvanáctiletých dívek online. Ve věrných kopiích dětských pokojů chatují a skypují s muži, kteří je na netu aktivně vyhledali a oslovili. Drtivá většina těchto mužů požaduje sex přes webkameru, posílá fotky svých penisů a odkazy na porno. Děti jsou dokonce vystaveny vydírání.

Pro herečky se účast na experimentu stal zásadní životní zkušeností. Natáčení proběhlo pod dohledem ředitelky Linky důvěry, psycholožky, sexuoložky, právníka a kriminalisty se specializací na kyberkriminalitu.

Standardní distribuční verze filmu bude přístupná od 15 let. Pro diváky mladší 15 let připravují tvůrci speciální verzi.

-red-
zdroj: Radka Urbancová, Aerofilms
video: Aerofilms, Hypermarket Film, (1), Totalfilm Media (2)
foto: Hypermarket Film © 2020

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast