Netrpělivě očekávaný dokument V síti právě vstoupil do kin

Film V síti Barbory Chalupové a Víta Klusáka má za sebou slavnostní premiéru. Nyní putuje do desítek kin po celé republice. Od čtvrtka 27. února se tak diváci konečně dočkají filmu, o kterém se mluví už měsíce. Do českých kin vstoupí i s jednou potěšující novinkou – světová premiéra filmu proběhne v březnu na prestižním festivalu dokumentárních filmů CPH:DOX v Kodani, kde byl film zařazen do hlavní soutěže.

Celovečerní dokument, na který navazuje i rozsáhlá osvětová kampaň vyprodal ještě před premiérou řadu projekcí po celé České republice. „Kdyby mi před dvěma roky někdo řekl, že se na náš film, který se zabývá zneužíváním dětí na internetu, budou doslova stát fronty, nevěřil bych mu. Snad je to i obrazem naděje. Naděje, že se v přístupu rodičů a edukaci dětí něco změní a obětí sexuálních predátorů bude ubývat,“ říká režisér a producent filmu Vít Klusák.

Protaginistky dokumentu V síti na slavnostní premiéře v Praze (foto: Jan Hromádko)

V síti vstupuje do kin ve dvou verzích. Standardní 100minutové, která musí být s ohledem na značnou explicitnost do 15 let nepřístupná, a speciální a kratší verzi V síti: Za školou, doplněné o vysvětlující komentáře hlavních protagonistek a přístupné už od 12 let. Celá řada projekcí filmu jak pro školy, tak pro veřejnost bude už od premiéry 27. února rozšířena o debaty s tvůrci a odborníky, které se budou konat téměř denně po všech koutech republiky.

Spolu s filmem vychází 27. února u nakladatelství i kniha Kdo chytá v síti, kterou napsala dokumentaristka Marika Pecháčková. Kniha navazuje na film a doplňuje ho souborem příběhů a rozhovorů s odborníky nebo oběťmi či pachateli zneužívání dětí na internetu. Nechybí ani rozhovor s jedním z predátorů z filmu, který se podělil o to, proč na internetu loví 12leté děti.

Radikální dokumentární experiment otevírá tabuizované téma zneužívání dětí na internetu. Tři dospělé herečky s dětskými rysy se vydávají na sociální sítě, aby v přímém přenosu prožily zkušenost dvanáctiletých dívek online. Ve věrných kopiích dětských pokojů chatují a skypují s muži, kteří je na netu aktivně vyhledali a oslovili. Drtivá většina těchto mužů požaduje sex přes webkameru, posílá fotky svých penisů a odkazy na porno. Děti jsou dokonce vystaveny vydírání. Dokumentární film Barbory Chalupové a Víta Klusáka vypráví strhující drama tří hrdinek alias “dvanáctiletých dívek”, pro které se účast na experimentu, od castingu až po osobní schůzky s predátory pod dozorem ochranky, stává zásadní životní zkušeností. Predátorské taktiky se postupně obracejí proti svým strůjcům: Z lovců se stávají lovení.

V síti – z natáčení (foto: Milan Jaroš)

Speciální verze filmu  je vhodná pro diváky už od 12 let, a to i bez doprovodu rodičů nebo jiné dospělé osoby. Tři dospělé herečky, které vypadají na 12 let, se připojí na sociální sítě, aby v přímém přenosu zažily, co se děje v online světě. V kopiích dětských pokojů chatují a skypují s muži, kteří si je na netu našli a napsali jim. Drtivá většina těchto mužů požaduje sex přes webkameru nebo posílá erotické fotografie a videa. Herečky dokonce zažívají vyhrožování a vydírání. Nejsilnější momenty z oficiální celovečerní verze filmu jsou doplněny o praktické rady, návody a komentáře hereček, které si zkušeností se sexuálním obtěžováním na internetu samy prošly.

-red-
foto/video: Aerofilms © 2020