Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

V LIBERCI DNES POSLEDNÍMI PROJEKCEMI SKONČÍ MEZINÁRODNÍ FESTIVAL ANIMOVANÉHO FILMU ANIFILM. Program najdete zde

Recenze: Sonic je velmi slušná rodinná podívaná

Jen několik málo her mne v době dospívání zasáhlo. Ježek Sonic k nim rozhodně patří a ačkoliv nebudu pro tvůrce v mých čtyřiceti cílovkou, film jsem si s nostalgií v oku užil. A vlastně jsem tvůrcům vděčný i za fakt, že neposednému ježourovi dali hlas, povahové vlastnosti a zachovali odpich, který jsme s bráchou na vlastní kůži zažívali při hraní této SEGA konzolové klasiky.

Ježek Sonic (foto: CinemArt)

Troufám si říct, že hráči tentokrát budou spokojení. V původních plošinovkách totiž netřeba hledat nic sofistikovaného a tak se vymyšlený příběh, který samozřejmě zdobí obávaný Dr. Robotnik bude zdát všem podstatně košatější než původní počítačové hry. Ježek Sonic se krom známých her samozřejmě objevil i v televizním seriálu, ale pravé zhmotnění (krom kdysi populárního merchandisingu) přišlo až nyní.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Velká rodinná zábava[/pullquote]Ježek Sonic se teď schovává na planetě Zemi v malém provinčním městečku a když se o něm shodou náhod dozví vláda, chce ho samozřejmě chytit. Největší nebezpečí mu ale nehrozí od armády. Brousí si na něj zuby obávaný Robotnik (Jim Carrey). Sonic se za pomoci místního šerifa (James Marsden) musí nebezpečí postavit a vydává se do San Francisca.
Tady začíná velká rodinná podívaná inscenovaná jako road movie s fantastickými prvky. Po faceliftu, který ježurovi dopřáli po nátlaku fanoušků samotní tvůrci vypadá animovaná postavička opravdu dobře a v rámci možností i velmi přirozeně a živě. Na filmu jsou rozhodně vidět investované peníze a nejen to – povedl se totiž i scénář.

Zběsilé honičky jsou kombinovány s hláškováním, které Sonicovi poměrně jde a dost filmu tyto vtipné momenty sluší. Sonic je ze své podstaty velmi hyperaktivní tvor a buddy jiskření s nově získaným kamarádem-šerifem tady velmi funguje.
Samostatnou kapitolou je pak samozřejmě Dr. Robotnik. Casting je v tomto případě bezchybný, Carrey si šíleného a arogantního zloducha užívá.

Ježek Sonic (foto: CinemArt)

Rozhodnutí tvůrců předělat Sonica podle přání fanoušků se ukázalo jako velmi šťastné. Příklon k větší plyšovosti postavičky na úkor její fotorealističnosti a přemrštěných lidských prvků se vyplatil. Film šel do kin sice se zpožděním, ale důležitý je výsledek. Tím je nakonec velmi milý film, který v záplavě rodinné zábavy servírované velkými studii působí vcelku osvěžujícím dojmem.

  • 75%
    Režie - 75%
  • 60%
    Scénář - 60%
  • 75%
    Animace, vizuál - 75%
  • 75%
    Herci - 75%
  • 80%
    Kamera - 80%
  • 80%
    Střih - 80%
74%

Ježek Sonic (2020)

Ježek Sonic je výtečná rodinná podívaná a rozhodně patří k tomu nejlepšímu, co se Hollywoodu v posledních letech v rámci herních adaptací povedlo vytvořit. Kdo by to před pár měsíci řekl, že se to takhle nakonec podaří.

Martin Staněk, Totalfilm.cz
foto/video: CinemArt © 2020

Ježek Sonic
Sonic the Hedgehog
Animovaný / Akční / Dobrodružný / Komedie / Rodinný / Sci-Fi
USA / Japonsko, 2020, 100 min
Premiéra: 20. 2. 2020 CinemArt
Režie: Jeff Fowler
Scénář: Patrick Casey, Josh Miller, Oren Uziel
Kamera: Stephen F. Windon
Hudba: Junkie XL
Hrají: Jim Carrey, James Marsden, Tika Sumpter, Ben Schwartz, Adam Pally, Neal McDonough, Debs Howard, Leanne Lapp, Elfina Luk, Shannon Chan-Kent, Michael Hogan, Jeanie Cloutier, Emma Oliver, Lee Majdoub

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast