Tipujeme výsledky Oscarů (přehled a komentář)

92. ročník udílení Oscarů proběhne již v noci z neděle na pondělí našeho času. Nejvíc nominací se dočkal Joker. Hned v závěsu s 10 želízky v ohni o sobě dávají vědět 1917, Tenkrát v Hollywoodu a Irčan. Přestože hlavní kategorie nejlepšího filmu se nese s menším otazníkem, například u herců je již teď téměř jisté, kdo si Cenu Akademie® odnese. Pojďme se společně podívat, kdo vyhraje, kdo by měl vyhrát a kdo měl být nominován v těch nejsledovanějších kategoriích. Na konci článku máte možnost tipovat v hlavní kategorii. Tři z vás, kteří se trefí v kategorii Nejlepší film vyhrají DVD s filmem Tenkrát v Hollywoodu.

Nejlepší film

Kdo vyhraje: 1917
Kdo by měl vyhrát: Parazit
Kdo měl být nominován: Drahokam; Portrét dívky v plamenech

Favoritem nejdůležitější kategorie večera je aktuálně snímek 1917 režiséra Sama Mendese. Ten si letos vybojoval již Zlatý glóbus a BAFTA. Tenkrát v Hollywoodu si pro sebe sice ukradl Critics‘ Choice Award, avšak jako největší konkurent 1917 a černý kůň se nyní jeví jihokorejský Parazit. Tento kritikou i diváky milovaný žánrový chameleon by se tak mohl stát prvním cizojazyčným filmem, který by vyhrál hlavní cenu. Je ovšem potřeba vzít v potaz fakt, že Akademie se poslední roky vyžívá v udílení zlaté sošky za nejlepší film zapomenutelným snímkům, jako například loňské Zelené knize, nebo Spotlight před čtyřmi roky.

Le Mans ’66
Irčan
Králíček Jojo
Joker
Malé ženy
Manželská historie
1917
Tenkrát v Hollywoodu
Parazit


Nejlepší režie

Kdo vyhraje: 1917, Sam Mendes
Kdo by měl vyhrát: Parazit, Bong Joon-ho
Kdo měl být nominován: Malé ženy, Greta Gerwig

Nejproblematičtější kategorie (nejen) letošního roku opět sestává pouze z mužských režisérů. Přitom Greta Gerwig (Malé ženy), Lulu Wang (The Farewell) či Céline Sciamma (Portrét dívky v plamenech) by za svou prvotřídní práci měly být automaticky nominovány. Každopádně i nejlepší režie vypadá na duel mezi 1917 a Parazitem. Akademie se pravděpodobně přikloní ke konzervativnějšímu rozhodnutí a ocení Sama Mendese za jeho vizi (Oscary tolik oblíbeného tématu) první světové války. Ovšem soška pro Bong Joon-hoa by byla příjemným překvapením a zadostiučiněním.

Irčan, Martin Scorsese
Joker, Todd Phillips
1917, Sam Mendes
Tenkrát v Hollywoodu, Quentin Tarantino
Parazit, Bong Joon-ho


Nejlepší herec v hlavní roli

Letošní nejpředvídatelnější kategorie patří hercům a herečkám. Joaquin Phoenix za své znepokojivé ztvárnění Jokera získal již Zlatý Globus, SAG Award, BAFTA, Critics‘ choice a nespočet dalších cen. Nepochybně to bude právě on, kdo – konečně – promění právem zaslouženou nominaci. Pokud by nás ovšem Akademie chtěla překvapit, nejspíše by cenu přiřkla Adamu Driverovi.

Kdo vyhraje: Joaquin Phoenix, Joker
Kdo by měl vyhrát: Joaquin Phoenix, Joker
Kdo měl být nominován: Adam Sandler, Drahokam

Antonio Banderas, Bolest a sláva
Leonardo DiCaprio, Tenkrát v Hollywoodu
Adam Driver, Manželská historie
Joaquin Phoenix, Joker
Jonathan Pryce, Dva papežové


Nejlepší herec ve vedlejší roli

Stejně jako Joaquin Phoenix i Brad Pitt získal všechna hlavní filmová ocenění za svůj portét ultra cool kaskadéra a osobního asistenta v Tarantinově Tenkrát v Hollywoodu. Oproti němu by měl šanci snad jen Joe Pesci, avšak štěstí bude s největší pravděpodobností přát právě Pittovi.

Kdo vyhraje: Brad Pitt, Tenkrát v Hollywoodu
Kdo by měl vyhrát: Brad Pitt, Tenkrát v Hollywoodu
Kdo měl být nominován: Robert Pattinson, Maják

Tom Hanks, A Beautiful Day in the Neighborhood
Anthony Hopkins, Dva papežové
Al Pacino, Irčan
Joe Pesci, Irčan
Brad Pitt, Tenkrát v Hollywoodu


Nejlepší herečka v hlavní roli

Alespoň v kategorii hereček se povedlo nominovat někoho jiného než jen bělošky. Cynthia Erivo v roli otrokyně a abolicionistky září, nebude jí to ovšem stačit na Renée Zellweger, která byla za svůj portrét Judy Garland ověnčena cenami Zlatý glóbus, SAG Awards, Critics‘ Choice či BAFTA. Právě ona je jasnou favoritkou této kategorie a s největší pravděpodobností si odnese svého druhého Oscara. Nezapomínejme ovšem na skvělé výkony Scarlett Johansson či Saoirse Ronan, u které se v jejích 25 letech jedná již o čtvrtou nominaci.

Kdo vyhraje: Renée Zellweger, Judy
Kdo by měl vyhrát: Saoirse Ronan, Malé ženy
Kdo měl být nominován: Awkwafina, The Farewell; Yong Mei, Sbohem, synu

Cynthia Erivo, Harriet
Scarlett Johansson, Manželská historie
Saoirse Ronan, Malé ženy
Charlize Theron, Bombshell
Renee Zellwegger, Judy


Nejlepší herečka ve vedlejší roli

Podobně i Laura Dern získala za svou malou, avšak výraznou roli právničky v Manželské historii všechny hlavní filmové ceny, tudíž by bez větších problémů měla dosáhnout i na Oscara. Akademie ale v této kategorii ráda oceňuje i mladé herečky, jejichž kariéra je na vzestupu, tudíž Florence Pugh by mohla způsobit nemalé překvapení. I když nominace se měla spíše dočkat za svůj výkon ve Slunovratu.

Kdo vyhraje: Laura Dern, Manželská historie
Kdo by měl vyhrát: Laura Dern, Manželská historie
Kdo měl být nominován: Jennifer Lopez, Zlatokopky

Kathy Bates, Richard Jewell
Laura Dern, Manželská historie
Scarlett Johansson, Králíček Jojo
Florence Pugh, Malé ženy
Margot Robbie, Bombshell


Nejlepší cizojazyčný film

I kdyby Parazit neproměnil žádnou z dalších nominací, tuto kategorii má jistou. Bolest a sláva by si sice také zasloužila uznání, ovšem Parazit je jasným vítězem.

Kdo vyhraje: Parazit
Kdo by měl vyhrát: Parazit
Kdo měl být nominován: Portrét dívky v plamenech; Sbohem, synu

Corpus Christi
Země medu
Bídníci
Bolest a sláva
Parazit


Nejlepší animovaný film

Jediné, co by Akademii odradilo od udělení zlaté sošky Toy Story 4 je fakt, že Oscara získalo i Toy Story 3. I tak se ale zdá, že tato pixarovská sága svůj úspěch zopakuje. Nezapomínejme ovšem, že Hledá se Yetti si nečekaně, avšak zcela oprávněně, uzurpovalo Zlatý glóbus.

Kdo vyhraje: Toy Story 4: Příběh hraček
Kdo by měl vyhrát: Hledá se Yetti
Kdo měl být nominován: Ovečka Shaun ve filmu: Farmageddon

Klaus
Jak vycvičit draka 3
I Lost My Body
Hledá se Yetti
Toy Story 4: Příběh hraček


Nejlepší kamera

Roger Deakins je nominován na Oscara již popatnácté, přičemž svou první zlatou sošku si odnesl teprve před třemi lety za Blade Runner 2049. Pochvalu si zaslouží například Jarin Blaschke za svou jedinečnou práci na Majáku, avšak bude to právě Deakins, kdo letos získá druhého Oscara za 1917, film sestávající z jednoho zdánlivě dlouhého záběru.

Kdo vyhraje: 1917, Roger Deakins
Kdo by měl vyhrát: 1917, Roger Deakins
Kdo měl být nominován: My, Mike Gioulakis

Irčan, Rodrigo Prieto
Joker, Lawrence Sher
Maják, Jarin Blaschke
1917, Roger Deakins
Tenkrát v Hollywoodu, Robert Richardson


Nejlepší původní scénář

Bong Joon-ho a Jin Won Han by si jistojistě zasloužili ocenění za scénář komentující současnou sociální situaci v Jižní Koreji extrémně humorným a v závěru násilným způsobem. Oscara se ale spíše dočká Quentin Tarantino za svou ódu na ztracené časy Hollywoodu. Vyloučit ovšem nelze ani chytrý scénář à la Agatha Christie Riana Johnsona.

Kdo vyhraje: Tenkrát v Hollywoodu, Quentin Tarantino
Kdo by měl vyhrát: Parazit, Bong Joon-ho a Jin Won Han
Kdo měl být nominován: Maják, Robert Eggers a Max Eggers

Na nože, Rian Johnson
Manželská historie, Noah Baumbach
1917, Sam Mendes a Krysty Wilson-Cairns
Tenkrát v Hollywoodu, Quentin Tarantino
Parazit, Bong Joon-ho a Jin Won Han


Nejlepší adaptovaný scénář

Pokud Irčan nevyhraje v žádné další kategorii, mohl by zabodovat právě zde. Oproti tomu ovšem Králíček Jojo získal cenu BAFTA v této kategorii. Do hry vstupuje i Greta Gerwig, která se nedočkala nominace za režii, a Akademie by si tak mohla napravit reputaci alespoň tímto způsobem.

Kdo vyhraje: Irčan, Steven Zaillian
Kdo by měl vyhrát: Malé ženy, Greta Gerwig
Kdo měl být nominován: A Beautiful Day in the Neighborhood, Noah Harpster and Micah Fitzerman-Blue

Irčan, Steven Zaillian
Králíček Jojo, Taika Waititi
Joker, Todd Phillips a Scott Silver
Malé ženy, Greta Gerwig
Dva papežové, Anthony McCarten


Nejlepší hudba

Kategorie, která obsahuje jak několikanásobné výherce Oscarů (John Williams, Alexandre Desplat, Randy Newman), tak například i ty již bez úspěchu několikrát nominované (Thomas Newman), ale i úplného nováčka (Hildur Gudnadottir). Právě Gudnadottir za hudbu, která umně koresponduje s vnitřním neklidem Jokera, vyhrála BAFTA, Zlatý glóbus i Critics‘ Choice. Mohla by se tak stát první ženou, která by vyhrála v této kategorii.

Kdo vyhraje: Joker, Hildur Gudnadottir
Kdo by měl vyhrát: Joker, Hildur Gudnadottir
Kdo měl být nominován: Ad Astra, Max Richter

Joker, Hildur Gudnadottir
Malé ženy, Alexandre Desplat
Manželská historie, Randy Newman
1917, Thomas Newman
Star Wars: Vzestup Skywalkera, John Williams
Pavel Bárta, Totalfilm.cz
foto/video: Totalfilm.cz, Vertical, Falcon, Aerofilms, Netflix, Artcam, Bioscop © 2020


Soutěž o 3x DVD Tenkrát v Hollywoodu

SOUTĚŽ probíhá 9. února 2020, poslední tip bude akceptován ve 23:59. Dodavatelem cen do soutěže je společnost Totalfilm Media, s.r.o.
Soutěžní email, pokud nepoužijete formulář na webu, je soutez@totalfilm,cz – nezapomeňte do předmětu uvést “Oscar 2020”.
Při zpracování osobních údajů shromažďujeme osobní údaje odpovídající pouze stanovenému účelu a v rozsahu nezbytném pro naplnění kontaktování účastníka soutěže. Zpracovatelem stanovený účel, který je součástí smlouvy mezi účastníkem a zpracovatelem, je kontakt na výherce soutěže a doručení soutěžní ceny. Za tímto účelem byl stanovený rozsah údajů, uvedený v registračním formuláři, který obsahuje jméno, příjmení a email. Následně po případné výhře Totalfilm.cz doplní i adresu. Po ukončení soutěže se údaje likvidují a nejsou poskytovány třetím stranám ani marketingově využity.