V síti: Klus reaguje na dokument písní a ptá se – Je doma máma?

Za deset dní dorazí do kin velmi očekávaný dokument o sexuálních predátorech na internetu V síti. Film se stal velmi diskutovaným fenoménem již řadu měsíců před premiérou. Nyní přichází režisér Vít Klusák s muzikantem Tomášem Klusem s videoklipem Je doma máma?. Impuls pro vznik písně vzešel od filmařů, ale Klus si po zhlédnutí filmu vzal téma natolik za své, že první verzi textu poslal už za dva dny. Videoklipu vévodí tanec predátora – autorem choreografie je jeden z nejvtipnějších českých tanečníků Marek Zelinka, vítěz StarDance z roku 2015.

Iniciační moment vzniku této nezařaditelné písně líčí Vít Klusák následovně: „S Tomášem nás svedla dohromady poťouchlá náhoda – na jedné akci byl zasedací pořádek podle jmen na židlích a ty papíry Klus a Klusák dal kdosi naschvál vedle sebe. Tak jsme se dali do řeči a Tomáš se ptal, kdy už bude venku film V síti. A já mu povídám: V únoru. A nechceš k tomu napsat písničku? Tomáš pak záhy viděl film a na dva dny se zavřel do studia. Po těch dvou dnech mi přilétla zpráva: Sorry, zkoušel jsem všechno možný, ale zatím nic použitelného… Ale za pár hodin přišlo: No, vlastně jsem něco napsal, ale skončilo to v koši. Ale jsi taky šílenec, tak ti to pošlu.”

V síti – natáčení klipu (foto: Adam Hříbal)

A Tomáš Klus to ještě rozvádí: „Když mi Vít nabídl, zda bych k filmu nenapsal píseň, přijal jsem vhozenou rukavici především proto, že ji hodil on. Jeho práce si nesmírně vážím, neboť jde do hloubky a nejen, že nastavuje zrcadlo, otevírá diskuzi, ale především s tématem pracuje kontinuálně a snaží se nabízet východiska, šířit osvětu, aktivizovat. To je velmi důležité. Následný postup, kdy nás pozval na projekci, která mě se ženou úplně rozsekala, pak na oběd, kde nám ukázal jeden z profilů, zprávy a žádosti ,Pavouků‘; mě vyprovokoval k tomu, že jsem rovnou z oběda, se zvednutým žaludkem vyrazil do studia a pod vlivem napsal píseň Je doma máma,” říká o spolupráci Tomáš Klus a doplňuje: „Když jsem ji pustil doma, chvíli to smrdělo rozvodem, neboť jsem šel po Vítově vzoru na dřeň a zvolil nepříjemný pohled z první osoby, protože myslím, že je na šokující téma nutné upozornit šokantně. Jsme totiž, jak se říká, dnes už zvyklí na ledasco. Sám jsem neměl tušení, jak alarmující je situace, neboť mé děti doposud V síti nejsou. Jsem ale přesvědčen, že film hne i bezdětnými.”

Záměrem videoklipu i samotné písně rozhodně není téma zlehčovat, ale naopak ještě více upozornit na problém zneužívání dětí na internetu a především k diskuzi přitáhnout i mladší diváky, kterých se to týká především.

Dokument Víta Klusáka a Báry Chalupové V síti vejde do kin 27. února, včetně kratší verze pro diváky mladší 15 let.

-red-
zdroj: R. Urbancová, A. Hříbal
foto/video: Aerofilms, Totalfilm.cz, Hypermarket Film © 2020