Cestopis Afrikou na Pionýru jde místo do kin rovnou na internet

Cestovatelský dokument Afrikou na Pionýru měl vstoupit do českých kin ve čtvrtek 26. března. Svou plánovanou premiéru nakonec dodrží, jen namísto do zavřených kin se jeho uvedení přesunulo na internet do digitální distribuce. Film bude k dispozici on-line v rámci VOD služeb. „V Africe nás nezastavila malárie, tak jsme si řekli, že teď premiéru nezastaví ani koronavirus,“ říká s nadhledem dobrodruh Marek Slobodník. Ode dneška nabídne Afriku na Pionýru videotéka O2TV, Aerovod a Starmax. Afrikou na Pionýru je jedním z prvních filmů vůbec, který díky situaci s epidemií koronaviru zrušil své uvedení v kinech a distribuci přesunul z kina na internet. 

Celovečerní road movie Afrikou na Pionýru ukazuje odvážnou a bláznivou výpravu napříč celou Afrikou na stařičkých motorkách Jawa Pionýr. Duše a vedoucí výpravy Marek Slobodník se účastnil i expedice žlutých trabantů a právě díky jejich popularitě měla kina o uvedení snímku zájem. Podle Palána ho mělo v plánu nasadit do programu na 20 multikin a až 150 jednosálových kin.



Podle Marka Slobodníka vzešel podnět k uvedení filmu na internetu přímo od fanoušků. Lidé jsou teď online, o hodně se díky tomu zvýšila i komunikace na našem Facebookovém profilu,“ popisuje Marek Slobodník. „Řada fanoušků se ptala, jestli film dáme na internet, když jsou kina zavřená. Tak jsme o tom začali vážně přemýšlet. Je to hodně pocitové rozhodnutí, ale k tomu filmu to prostě patří. V Africe nás nezastavila malárie, tak jsme si řekli, že teď premiéru nezastaví ani koronavirus,“ dodává s nadhledem Slobodník.
„Původně jsme premiéru filmu v kinech posunuli, rozhodnutí, že ho nakonec uvedeme online, padlo na konci minulého týdne,“ říká Martin Palán, ředitel distribuční společnosti Bontonfilm.

Afrikou na Pionýru (foto: Bontonfilm)

V době, kdy musí být lidé doma, ukáže Afrika na Pionýru dobrodružství, které nezná hranice a zároveň přinese úchvatné záběry a pohled na přírodu a život Afriky, jaký nemá obdoby. Pět jezdců strávilo v sedle Jawy Pionýr pět měsíců, na cestě ze střední Evropy ke Kapskému městu ujelo přes 15 000 kilometrů. Na tom nejméně pohodlném dopravním prostředku projeli pouští, pralesem i savanou, protnuli rovník a profrčeli kolem Kilimandžára a dorazili až na nejjižnější místo afrického kontinentu, na Střelkový mys, kde se setkává Indický oceán s Atlantickým. Během cesty spotřebovali 2500 litrů benzínu, natočili 360 hodin záběrů, provedli snad milion drobných oprav a prožili si dvě malárie.

Afrikou na Pionýru (foto: Bontonfilm)

„Afrika nám dala úplně jiný pohled na život. Zažili jsme na cestě takovou volnost, jakou si v dnešním uspěchaném světě dokáže představit jen málokdo. Uvědomili jsme si, že právě svoboda je to největší bohatství, které máme,“ říká cestovatel a dobrodruh Marek Slobodník.

Z mnoha hodin natočeného materiálu sestavil tým dobrodruhů průřez toho nejzajímavějšího. Vedle opojného pocitu svobody zažili jezdci i řadu dramatických a nebezpečných situací. Kromě nádherných panenských pláží Mozambiku se museli vyrovnat s nekonečnou pouští Súdánu, v etiopském vězení se potkali s utečenci mířícími do Evropy, odvážili se do největšího městského slumu Kibera v Keni a dva z nich pak podstoupili vlastní boj s nebezpečnou a mnohdy smrtící malárií.

-red-
zdroj: Bontonfilm 
foto/video: Bontonfilm © 2020