HBO nevyrábí dabing, Netflix streamuje v horší kvalitě

Současná situace s koronavirem zvýšila díky pobytu lidí v domácnostech provoz na síti. I když se Česka evropské problémy s přetíženou sítí netýkají, restrikce dvou největších streamovacích služeb se dotkly i nás. YouTube i Netflix nabízí streamování ve 4K rozlišení. To je podle Evropské unie hlavní problém přetěžovaných sítí. A tak se za posledních 24 hodin diváci Netflixu nestačí divit. A především ti, kteří si platí nejdražší balíček se 4K rozlišením. Výsledkem vyslyšení EU je, že se datový tok u Netflixu sníží o 25 %. Sami jsme se přesvědčili, že v exponovaných časech je kvalita obrazu opravdu mizerná a mnohdy nedosahuje ani průměrné SD kvality.

Zaklínač (foto: Netflix)

Někteří zákazníci postup firmy i nutnost takového kroku chápou, ale většina zákazníků s nejdražším balíčkem chce po Netflixu kompenzace. Firma ale nezvládá krizovou komunikaci se zákazníky, nekomunikuje vůbec, nevydala žádné stanovisko na sociálních sítích a nezaslala ani vyjádření novinářům.

TIP: Pokud chcete své oblíbené pořady z Netflixu vidět alespoň ve FULL HD rozlišení, stáhněte si daný pořad do zařízení. Nebude závislý na momentální propustnosti sítě a poběží bez přístupu k internetu. Možnost stáhnout pořad do zařízení umožňují aplikace Netflixu pro android, ios a windows 10. Neumožňují to aplikace webové a smart TV.

YouTube defaultně u videí nyní nastavuje rozlišení 480p, ale zákazník má možnost přepnout si přehrávané video do FULL HD verze. Podle našich informací by v brzké době měla dočasně zmizet možnost přepnout videa do 4K rozlišení. Zatím je ale tato možnost stále k dispozici (minimálně v našem teritoriu).

HBO GO zatím žádná technická omezení nechystá, ale vzhledem k současné situaci pozastavila společnost HBO Europe s okamžitou platností výrobu dabingu ke svým novinkám. Titulkované verze se dál vyrábět budou, ale dabingy budou k aktuálním seriálům a filmům dodány později.

Online streamovací platformy jsou v těchto dnech “v obležení” stávajících i nových zákazníků. Zvýšený zájem zaznamenávají i menší služby jako aerovod.cz, dafilms.cz a další. Ve větší permanenci je i ivysílání České televize. Kulturní instituce i jednotlivci vymýšlí možnosti, jak zůstat v kontaktu se svými diváky a streamují akce na sociálních sítích.
V těchto dnech zaujala společnost Aerofilms se spřátelenými kiny projektem Moje kino LIVE. V určený čas promítají kina na streamu v reálném čase vybraný film, na který lze zakoupit e-vstupenku. V pátek diváci mohli vidět předpremiéru komedie Malá lež, dnes kina budou “promítat” oscarovou Zelenou knihu.

-red-
foto/video: archiv © 2020

Článek jsme oštítkovali takto: