Mimořádná dokumentární báseň Země medu je limitovaně online (trailer)

Než bude moci makedonská filmová elegie Země medu (Honeyland) vstoupit do kin, je limitovaně k dispozici za poplatek na portálu dafilms.cz. Mimořádný a velmi působivý snímek nominovaný na Oscara v kategorii dokument i zahraniční film je pro velký zájem diváků již podruhé umístěn limitovaně na portál DAFilms. Film je dostupný ke zhlédnutí online za poplatek do 2. dubna.

„Země medu je magický titul, který jako by vracel našemu životu ztracenou perspektivu a pokoru před věcmi, které nás přesahují. Živelná síla obrazů i hrdinky má v přívalu úzkosti bezmála terapeutický účinek,“ říká šéf filmové distribuce firmy Artcam Vít Schmarc.



Film byl oceněn jako Nejlepší dokument na festivalu v Sundance, kde získal i Zvláštní cenu poroty za kameru a Cenu pro výjimečný přínos.
Celovečerní debut dokumentaristů Ljubomira Stefanova a Tamary Kotevské charakterizuje epická šíře, ovšem zjevně vznikl z důvěrného vztahu mezi filmaři a tématem. Jde o překvapivě humorný, byť drsný i něžný portrét křehké rovnováhy mezi lidstvem a přírodou, o pohled na rychle mizející způsob života a nezapomenutelné svědectví o vytrvalosti jedné ženy.

Země medu (foto: Artcam)

Hatizde Muratova žije s churavou matkou ve vesnici uprostřed odlehlé horské oblasti na Balkáně, nemají silnice, elektřinu ani tekoucí vodu. Hatizde je poslední z dlouhého rodu chovatelů divokých včel a pracně si vydělává na živobytí sběrem malých dávek medu a jejich prodejem v nejbližším městě vzdáleném pouhé čtyři hodiny chůze. Její pokojný život obrátí vzhůru nohama příjezd potulné rodiny se rodiny se řvoucími stroji, sedmi bujarými dětmi a stádem dobytka. Hatidze se ke slibované změně staví optimisticky, ale netrvá dlouho a propukne střet, který odhaluje zásadní napětí mezi přírodou a člověkem, harmonií a nesouladem,
zneužíváním a udržitelností.

-red-
zdroj: H. Petrželková
foto: Artcam, video: Totalfilm.cz, Apolo Media © 2020