Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze: Frčíme – probádaná, ale působivá cesta do žánru fantasy

Frčíme se hemží elfy, kentaury či kyklopy. Tato dobrodružná komedie a silné rodinné drama se změtí mytologických postav odpovídá klasickému formátu všech animovaných filmů studia Pixar. Dobře známý, ale neméně funkční koncept potěší diváky napříč věkovým spektrem.

Frčíme (foto: Falcon)

Elf Ian (??Tom Holland /?? Jan Cina ) dostane ke svým 16. narozeninám dárek, který jemu i jeho bratrovi Barleymu (??Chris Pratt / ?? Michal Holán) odkázal zesnulý otec. Jedná se o magickou hůl, jež má sílu přivést jejich otce zpět na 24 hodin. Kouzlo ovšem zafunguje jen napůl a bratrům se navrátí pouze otcovy nohy. Ve snaze přivést i horní polovinu jeho těla zpět, dokud nevyprší čas, se Ian a Barley vydávají na nebezpečnou cestu.

Frčíme nečekaně okatě vykrádá nejslavnější filmové a seriálové zástupce fantasy žánru. Zcela nepokrytě se inspiruje Pánem prstenů, ať už prostředím, elfy, nebo evokací Gandalfa a jeho magické hole. Barley vysvětluje Ianovi levitační kouzlo jako Hermiona Ronovi své legendární Wingardium leviosa v Harrym Potterovi. Film připomene i Transformers, když se z kusů kamene (a jednoho auta) poskládá dohromady drak. Soubojem draka a mantikory (mytologického stvoření s tělem lva a křídly) zase odkazuje na dračí bitvy ve Hře o trůny.

Frčíme (foto: Falcon)

V důsledku přehršle bájných postav a přemíry odkazů na fantasy žánr film může, především ze začátku, působit nesourodě a roztříštěně. Nelze se zároveň vyhnout pocitu, že ústřední příběh by se dal napasovat na jakékoliv jiné prostředí. Z jednoho úhlu pohledu to sice zápletce přináší univerzálnost, ale z druhého jasně vyplývá, že fantaskní svět a postavy tu jsou jen jako pouhé lákadlo.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Jak se vyrovnat se ztrátou[/pullquote]Animace je jako vždy u Pixaru po technické stránce špičková a nabízí to nejlepší, co v daný moment na poli animace existuje. Zároveň ale není tak okouzlující jako jiné vrcholné snímky tohoto animačního studia. Morální ponaučení a emoční klimax naštěstí fungují natolik dobře, že přebijí veškeré nedostatky. Celkové vyznění Frčíme pracuje hned na několika rovinách. Učí děti a koneckonců i dospělé, jak se vyrovnat se ztrátou. Srdečně předává zprávu o tom, že máme přestat lpět na minulých skutečnostech, vysněných dálavách a vybájených ideálech. Naopak máme otevřít oči i náruč skutečnému světu a vážit si nejbližších, které kolem sebe máme. Tak čistý vděk, pokora a porozumění ve filmu nejsou často k vidění.

  • 75%
    Režie - 75%
  • 70%
    Scénář - 70%
  • 80%
    Animace - 80%
  • 75%
    Hudba - 75%
  • 70%
    Dabing - 70%
74%

Frčíme (2020)

Frčíme se nebojí na pozadí cesty do fantaskního světa otevřít téma vyrovnávání se smrtí jednoho z rodičů. Není to však plačtivý snímek; po většinu času je naopak mile zábavný a ve svém finále nadmíru emočně působivý. Jedná se o klasickou pixarovku, což je samo o sobě pochvala. Víme ale, že studio Pixar dokáže nabídnout soudržnější a propracovanější kousky. Tento film sice jede v zaběhlých kolejích a přímo nefrčí, ale i tak si drží tempo – i laťku – vysoko.

Pavel Bárta, Totalfilm.cz
foto/video: Falcon, Disney, Pixar © 2020

Frčíme
Onward
Animovaný / Komedie / Rodinný / Fantasy
USA, 2020, 103 min
Premiéra: 5. 3. 2020 Falcon
Režie: ?? Dan Scanlon / ?? Alice Nellis & Adéla Kubačáková
Scénář: Dan Scanlon
Překlad: ?? Vojtěch Kostiha
Hudba: Jeff Danna, Mychael Danna
Hrají: ?? Chris Pratt, Tom Holland, Julia Louis-Dreyfus, Octavia Spencer, Ali Wong, John Ratzenberger, Lena Waithe, Mel Rodriguez
?? Jan Cina, Michal Holán, Martina Preissová, Zuzana Slavíková, Pavel Šrom, Igor Orozovič, Stanislava Jachnická, Zuzana Čapková, Alice Nellis, Jiří Lábus, Kamil Švejda, Martin Kubačák, Jakub Saic

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast