Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze: Horor Neviditelný názvem, ale zřetelný kvalitou

Neviditelný zaznamenal v amerických kinech až nečekaně silný start. Jeho finanční úspěch jde ruku v ruce s tím, že se jedná až o překvapivě nadprůměrnou záležitost. Snímek na motivy románu H. G. Wellse z konce 19. století chytře převádí děj do současnosti, upozorňuje na domácí násilí a získává tak silný emoční náboj.

Neviditelný (foto: CinemArt)

V úvodní scéně Cecilia (Elisabeth Moss) uteče od psychopatického manžela, jenž ji terorizuje. O dva týdny později sice zjistí, že spáchal sebevraždu, avšak jeho smrt se jí jeví tak nepravděpodobná, že jí Cecilia odmítá uvěřit. Místo toho se kolem ní začnou dít nevysvětlitelné věci, které naznačují, že její zesnulý manžel ji pronásleduje v těžko polapitelné neviditelné podobě.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Skvělá atmosféra[/pullquote]Film si po většinu času vystačí s minimem prostředků a i z nízkého rozpočtu se mu daří vykřesat maximum. Režisér a scenárista Leigh Whannell staví především na skvěle vybudované atmosféře a působivém výkonu Elisabeth Moss. Podobně jako hororové snímky My režiséra Jordana Peelea nebo Slunovrat Ariho Astera z minulého roku překvapily svým významovým přesahem a metaforicky kritizovaly společenské i osobní problémy, i Neviditelného lze číst jako metaforu násilí a týrání, které nemusí mít vždy na první pohled patrné fyzické stopy. Snímek mimo jiné kritizuje i nedůvěřivost společnosti obětem psychického zneužívání; Cecilia se tak stává obětí nejen svého přítele, ale i zažitých konvencí.

Neviditelný (foto: CinemArt)

Elisabeth Moss sužovali muži už v dystopickém světě Příběhu služebnice i marketingoví Šílenci z Manhattanu. Z její předchozí tvorby víme, že Moss dokáže propad do bezmoci a šílenství zahrát s uvěřitelností a nevypočítatelností. Přestože se postava Cecilie tematicky i fyzicky může podobat například June z Příběhu služebnice nebo Catherine z Královny země, Moss se stará o to, aby výsledný pocit z jejích postav byl vždy unikátní a odlišný. Zatímco tvář jejího neviditelného protivníka je jak slepá mapa, fascinující výraz Moss se s každým záběrem prohlubuje a rozšiřuje o nové vrstevnice a komplikované detaily.

Nejedná se sice o přelomový počin, Neviditelný je ale i tak nadmíru zdařilým snímkem. Akcentuje, že co je očím skryté, je kolikrát to nejděsivější. Tím se inspiroval i sám režisér Whannell, který ve svých způsobech není přehnaně okatý, ale očividně dobrý.

  • 75%
    Režie - 75%
  • 80%
    Scénář - 80%
  • 85%
    Herci - 85%
  • 85%
    Hudba - 85%
  • 75%
    Kamera - 75%
  • 75%
    Efekty - 75%
79%

Neviditelný (2020)

Neviditelný není čistokrevný horor, ale spíše exponované drama s thrillerovými a hororovými prvky. Tento nadprůměrný film vědomě těží maximum ze svých nejlepších složek – scénáře, hudby a především Elisabeth Moss. Zlo tu sice může být neviditelné, ovšem kvalita, se kterou je snímek zpracován, zraku v žádném případě neunikne.

Pavel Bárta, Totalfilm.cz
foto/video: CinemArt © 2020

Neviditelný
The Invisible Man
Horor / Thriller / Sci-Fi
USA, 2020, 125 min
Premiéra: 5. 3. 2020 CinemArt
Režie: Leigh Whannell
Scénář: Leigh Whannell
Kamera: Stefan Duscio
Hudba: Benjamin Wallfisch
Hrají: Elisabeth Moss, Oliver Jackson-Cohen, Storm Reid, Aldis Hodge, Harriet Dyer, Benedict Hardie, Anthony Brandon Wong, Amali Golden, Michael Dorman, Sam Smith, Nash Edgerton

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast