Bourák – černá komedie s Ivanem Trojanem představuje trailer a plakát

Bourák je první velký český celovečerní film, který bude mít premiéru ve znovu otevřených kinech. Do distribuce jde 11. června. Jeho tvůrci se rozhodli nečekat s uvedením až na podzim. Věří, že i přes omezení diváci do kina na Bouráka přijdou, protože tenhle styl filmu k létu patří. Podívejte se na právě zveřejněný trailer a plakát.

Scénář Bouráka napsal Petr Jarchovský a z námětu na sociální drama vznikla ulítlá černá komedie o dospělé dceři, která se rozhodne zachránit manželství svých nedospělých rodičů dřív, než půjde celá rodina ke dnu. „Myslím, že dnešní divná doba, kdy jsme byli a pořád trochu jsme zavření ve svých bublinách, ukázala, jak strašně je v takových vykloubených chvílích rodina důležitá. A že i když je nedokonalá, má velký smysl za ni bojovat, protože v rodině se všechny krize překonávají líp.“ říká k nečekanému poselství svého pátého filmu režisér a producent Ondřej Trojan.

Bourák (foto: Total Help Art)

Bourák je komedie, trochu černá a trochu gangsterka, našlápnutá skvělou hudbou a černým humorem, ve které se střídají absurdní situace s romantikou, stejně jako rockenrolové pecky se zamilovanými ploužáky v podání nejlepší kapely, jakou si kdo dokáže přestavit. A to nejen ve filmovém Šlukdorfu – městě na severu Čech, kde jediný pořádný byznys jsou kasina a šlapky.



V  jednom z těch nonstopů s automaty pro zoufalce pracuje i Kamila, osmnáctka, která už má života ve městě, kde chcípnul pes, plné zuby. A ještě víc ji štve vlastní rodina. Strhaná máma, která odedře všechno sama a tváří se, že nevidí, co vyvádí její manžel, padesátník, který kšeftuje s vraky aut a říká si BOURÁK. Zastydlý puberťák s otřískaným růžovým Cadillacem, který chodí trsat rock and roll s holkou, co vypadá jako ze starého amerického katalogu na podprdy. A navíc jí za matkou pálí šéf, gangster místního formátu, kterému evidentně přeskočilo.  Tak Kamile dojde, že musí zasáhnout a donutit mámu konečně šlápnout tátovi na ty jeho špičatý perka! Nebo všechno poletí do luftu.

Bourák (foto: Total Help Art)

Vedle Ivana Trojana v roli Ládi „BOURÁKA“, věčného frajera, kterému teče do baráku i do života, se představí Kristýna Boková, jako jeho zanedbávaná žena Markéta: Asi poprvé jsem hrála něco tak odlehčeného. Do jejího kabátku se mi lezlo moc dobře a snadno. I díky maskérce Janě Bílkové a kostýmní návrhářce Tereza Kučerové jsem se cítit jako Markéta hned ráno, jen co jsem se oblékla do kostýmu a Jana mě nalíčila a učesala. Nebo taky nenalíčila a moc neučesala,“ vzpomíná na natáčení.  Stejně přirozeně vplula do své role naštvané dcery Kamily studentka konzervatoře Veronika Marková: „Kolem patnáctého roku jsem byla Kamile dost podobná, takže jsem měla někdy na place pocit, že vlastně ani nehraju. Máme toho s Kamilou hodně společného, tedy až na ty nemožné rodiče.“  

Jiří Macháček ve filmu Bourák (foto: Bára Lockefeer)

Jiřímu Macháčkovi se zase díky roli majitele kasina, provinčního mafiána a nebezpečného golfisty Rudy splnil klukovský sen: „Když je vám deset nebo čtrnáct, tak si říkáte, pokud budu hrát někdy ve filmu, tak jedině rvačky a akční scény. A když se vám tenhle sen splní ve věku, kdy už vás zvolna začíná opouštět vaše pověstná leopardí mrštnost, tak si jen říkáte, zaplať pámbu, že se mi ten sen nesplnil třeba až v osmdesáti.“ Jeho pěstěnou, nesnesitelnou manželku si zahrála Petra Nesvačilová. „Jirka je úžasný kolega, ale i kamarád a mého manžela Rudu hraje skvěle. Jeho Ruda je opravdu idiot,“ ocenila herecký výkon svého kolegy.

Režisér Ondřej Trojan na place filmu Bourák

V dalších rolích diváci uvidí Kryštofa Hádka, Kateřinu Winterovou, Jaromíra Dulavu, Jiřího Šimka, slovenské herce Milana Ondríka, Alenu Pajtinkovou, Petru Polnišovou, výtvarníky Jaroslava Rónu a Aleše Najbrta i režiséra Ondřeje Trojana. Zpěváky Bourákovy oblíbené kapely jsou Matěj Ruppert, Tereza Černochová, Tonya Graves a Žofie Dařbujánová. Autorskou hudbu ve stylu rockabilly složil Roman Holý.

Producentem filmu je Ondřej Trojan a Total HelpArt T.H.A.. Film do kin posílá distribuční firma Falcon.

-red-
zdroj: B. Trojanová
foto/video: Total HelpArt, Falcon © 2020