Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Láska v čase korony – ČT zvládla instantní sitkom se ctí (recenze)

Nový komediální seriál České televize Láska v čase korony je naprosto neuvěřitelný projekt. Od napsání prvního dílu, produkce, natočení a odvysílání uběhlo jen pár týdnů. V uplynulých dnech jsme z Kavčích hor obdrželi první díl a musím hned na začátku konstatovat, že to, co se na začátku zdálo jako troufalost, nakonec v televizi zvládli se ctí. (ČT plán natočit aktuální seriál oznámila na začátku minulého měsíce, začala ho natáčet 14. dubna, s tím, že se má již za pár týdnů vysílat).
Na obrazovce se tak dnes večer objeví regulérní dramatické dílo natočené dle současných televizních standardů. Zároveň ale nutno dodat, že za dodržení všech nařízení a podmínek, které samotnou realizaci zásadně ztížily. Herci mají na hlavě průhlednou plastovou krychli a většina z nich spolu komunikuje skrze sociální sítě. 

Láska v čase korony (Jakub Nemčok)

Pokud by nebylo výše popsaných zvláštních bezpečnostních atributů, tvářil by se nový seriál vlastně jako docela běžný sitkom. Na obrazovce máme několik jasně vyprofilovaných výrazných figur s jasným úkolem – především pobavit. A to se docela dobře daří.
První díl samozřejmě nabízí běžnou expozici několika postav, ale v tomto případě nebyl čas na dlouhé představování. Během pár minut víte, kdo je kdo a o co mu jde.



Je tu pár (Zita Morávková a Petr Vršek), který řeší velkou partnerskou krizi. Na záda znesvářené dvojici přes Skype dýchá kamarádka v podání Ivy Pazderkové. U počítačové pařby sedí Jakub Nemčok, kterého přes internet neustále vyrušuje Milena Steinmasslová – jeho profesorka češtiny. Ta má pro mladíka překvapivě nezdolatelný úkol, má se postarat o jejího neslyšícího manžela (Zdeněk Maryška), od kterého je díky rychle vyhlášené karanténě oddělená.

Láska v čase korony – Petr Vršek a Zita Morávková

Láska v čase korony má především jednoduše a vtipně napsané situace. Výsledek dokládá, že ho napsal tým, kterému humor a absurdní situace rozhodně nejsou cizí. Třeba nápad postavit dvě rozdílné generace do stejné situace: mladík o karanténě 14 dní nevěděl, protože ji propařil u počítače, k důchodci se zase informace nedostaly, protože neměl naslouchátko.

Láska v čase korony – Iva Pazderková

Samostatnou kapitolou je pak druhotný efekt bezpečnostních opatření při natáčení. Krychle, které mají herci na hlavě na první pohled působí velmi bizarně. Průhledné štíty ale baví i samy o sobě. Herci si do nich opatrně vsunou mobil, do pusy si vloží pár brambůrků nebo si štít lehce posunou a napijí se ze skleničky červeného vína. Prvních pár minut vám možná všechny postavy budou připomínat svářeče na stavbě nebo roboty z dětských výkresů. Pak ale na tyhle prazvláštní atributy zapomenete a připomenete si je opět ve chvíli, kdy budou na obrazovce opět chviličku v hlavní roli.

  • 70%
    Režie - 70%
  • 70%
    Scénář - 70%
  • 80%
    Herci - 80%
  • 80%
    Kamera - 80%
75%

Láska v čase korony (2020)

Pandemiální sitkom Láska v čase korony má nebývalou výchozí výhodu. Počítá se spoluprací diváka. Je velmi lehké nabízené hrdiny i situace přijmout za své a smát se jim. Doba je absurdní, tak proč by nemohl být stejně absurdní i televizní seriál. Obzvlášť, když se ze současné situace snaží vybruslit s úsměvem, nadsázkou i sounáležitostí.
Tvůrcům i televizi patří zasloužená poklona. Ač zněl plán před pár týdny prapodivně, výsledek je nad očekávání dobrý.

Martin Staněk, Totalfilm.cz
foto: Česká televize © 2020

Láska v čase korony (TV seriál)
Komedie
Česko, 2020, 36 min (Minutáž: 18 min)
Premiéra: 4. 5. 2020 ČT1 (21:10)
Režie: Jan Bártek, Jakub Machala
Producent: Tomáš Baldýnský
Scénář: Tomáš Baldýnský, Tomáš Chvála, Jana Fleglová, Barbora Petrů
Kamera: Václav Fronk
Hrají: Zita Morávková, Petr Vršek, Jiří Hána, Zdeněk Maryška, Milena Steinmasslová, Iva Pazderková, Jakub Nemčok, Sára Korbelová, Filip František Červenka

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast