Láska v čase korony – ČT zvládla instantní sitkom se ctí (recenze)

Nový komediální seriál České televize Láska v čase korony je naprosto neuvěřitelný projekt. Od napsání prvního dílu, produkce, natočení a odvysílání uběhlo jen pár týdnů. V uplynulých dnech jsme z Kavčích hor obdrželi první díl a musím hned na začátku konstatovat, že to, co se na začátku zdálo jako troufalost, nakonec v televizi zvládli se ctí. (ČT plán natočit aktuální seriál oznámila na začátku minulého měsíce, začala ho natáčet 14. dubna, s tím, že se má již za pár týdnů vysílat).
Na obrazovce se tak dnes večer objeví regulérní dramatické dílo natočené dle současných televizních standardů. Zároveň ale nutno dodat, že za dodržení všech nařízení a podmínek, které samotnou realizaci zásadně ztížily. Herci mají na hlavě průhlednou plastovou krychli a většina z nich spolu komunikuje skrze sociální sítě. 

Láska v čase korony (Jakub Nemčok)

Pokud by nebylo výše popsaných zvláštních bezpečnostních atributů, tvářil by se nový seriál vlastně jako docela běžný sitkom. Na obrazovce máme několik jasně vyprofilovaných výrazných figur s jasným úkolem – především pobavit. A to se docela dobře daří.
První díl samozřejmě nabízí běžnou expozici několika postav, ale v tomto případě nebyl čas na dlouhé představování. Během pár minut víte, kdo je kdo a o co mu jde.



Je tu pár (Zita Morávková a Petr Vršek), který řeší velkou partnerskou krizi. Na záda znesvářené dvojici přes Skype dýchá kamarádka v podání Ivy Pazderkové. U počítačové pařby sedí Jakub Nemčok, kterého přes internet neustále vyrušuje Milena Steinmasslová – jeho profesorka češtiny. Ta má pro mladíka překvapivě nezdolatelný úkol, má se postarat o jejího neslyšícího manžela (Zdeněk Maryška), od kterého je díky rychle vyhlášené karanténě oddělená.

Láska v čase korony – Petr Vršek a Zita Morávková

Láska v čase korony má především jednoduše a vtipně napsané situace. Výsledek dokládá, že ho napsal tým, kterému humor a absurdní situace rozhodně nejsou cizí. Třeba nápad postavit dvě rozdílné generace do stejné situace: mladík o karanténě 14 dní nevěděl, protože ji propařil u počítače, k důchodci se zase informace nedostaly, protože neměl naslouchátko.

Láska v čase korony – Iva Pazderková

Samostatnou kapitolou je pak druhotný efekt bezpečnostních opatření při natáčení. Krychle, které mají herci na hlavě na první pohled působí velmi bizarně. Průhledné štíty ale baví i samy o sobě. Herci si do nich opatrně vsunou mobil, do pusy si vloží pár brambůrků nebo si štít lehce posunou a napijí se ze skleničky červeného vína. Prvních pár minut vám možná všechny postavy budou připomínat svářeče na stavbě nebo roboty z dětských výkresů. Pak ale na tyhle prazvláštní atributy zapomenete a připomenete si je opět ve chvíli, kdy budou na obrazovce opět chviličku v hlavní roli.

  • Režie - 70%
    70
  • Scénář - 70%
    70
  • Herci - 80%
    80
  • Kamera - 80%
    80

Láska v čase korony (2020)

Pandemiální sitkom Láska v čase korony má nebývalou výchozí výhodu. Počítá se spoluprací diváka. Je velmi lehké nabízené hrdiny i situace přijmout za své a smát se jim. Doba je absurdní, tak proč by nemohl být stejně absurdní i televizní seriál. Obzvlášť, když se ze současné situace snaží vybruslit s úsměvem, nadsázkou i sounáležitostí.
Tvůrcům i televizi patří zasloužená poklona. Ač zněl plán před pár týdny prapodivně, výsledek je nad očekávání dobrý.

75 %
Martin Staněk, Totalfilm.cz
foto: Česká televize © 2020

Láska v čase korony (TV seriál)
Komedie
Česko, 2020, 36 min (Minutáž: 18 min)
Premiéra: 4. 5. 2020 ČT1 (21:10)
Režie: Jan Bártek, Jakub Machala
Producent: Tomáš Baldýnský
Scénář: Tomáš Baldýnský, Tomáš Chvála, Jana Fleglová, Barbora Petrů
Kamera: Václav Fronk
Hrají: Zita Morávková, Petr Vršek, Jiří Hána, Zdeněk Maryška, Milena Steinmasslová, Iva Pazderková, Jakub Nemčok, Sára Korbelová, Filip František Červenka