Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Všude dobře, doma nevím – originální komedie o psychoterapeutce je na Aerovodu

Aerovod svým divákům nabízí další originální komedii, tentokrát z francouzsko-tuniské provenience. V originálním snímku Všude dobře, doma nevím se seznámíme s mladou psychoterapeutkou, která se po letech vrací z Paříže do rodného Tunisu, aby si zde otevřela vlastní ordinaci. Ve filmu v hlavní roli exceluje Golshifteh Farahani (Paterson, Labyrint lží). Film měl světovou premiéru na festivalu v Benátkách, následně byl uveden na prestižních přehlídkách v Torontu, Londýně a Pusanu. Podívejte se na trailer.

Příběh o boření předsudků, nových přátelstvích a návratu ke kořenům je prostoupen jemným humorem pramenícím z kontrastů mezi emancipovanou Selmou a její rodnou zemí, kde jsou obyvatelé sice vřelí a přátelští, ale zastávají řadu konzervativních názorů a jen těžko hledají pochopení pro její profesi a přístup k životu. Selma je ale odhodlaná uspět, staví se k problémům čelem a nové prostředí jí čím dál více přirůstá k srdci.

Všude dobře, doma nevím (foto: Aerofilms)

Všude dobře, doma nevím je celovečerním debutem francouzské režisérky tuniského původu Manele Labidi. Důležitou inspirací pro mě byly italské komedie ze 60. a 70. let. Líbí se mi, jak zpracovávají politická a sociální témata pomocí humoru a satiry,“ říká mladá tvůrkyně. Hlavní postava sebevědomé Selmy, která má se svou rodnou zemí po letech v zahraničí komplikovaný vztah, je inspirována režisérčiným životem. Skrz postavu Selmy zkoumám svůj rozporuplný vztah s touto zemí, kterou znám, jejímž jazykem plynně mluvím, ale často se od ní cítím hodně vzdálená,“ dodává Labidi.

Všude dobře, doma nevím (foto: Aerofilms)

Hlavní role ve filmu Všude dobře, doma nevím se zhostila Golshifteh Farahani. Umělkyně narozená v Teheránu debutovala na plátně již ve 14 letech a brzy se stala jednou z nejpopulárnějších hereček v Íránu. Průlom v její kariéře nastal v roce 2008, kdy si zahrála po boku Leonarda DiCapria v thrilleru Labyrint lží režiséra Ridleyho Scotta. Stala se tak první íránskou herečkou, která se od islámské revoluce v roce 1979 objevila v hollywoodském filmu. Farahani v té době také začala vzbuzovat ve své domovině silné kontroverze. Na newyorskou premiéru snímku si nevzala šátek a následně jí bylo v Íránu zakázáno pracovat.

Golshifteh Farahani (foto: archiv)

Poté, co vyslovila podporu povstalcům takzvané Zelené revoluce, se v Íránu stala nežádoucí osobou a byl jí zakázán návrat. Golshifteh se proto usadila v Paříži a v posledních letech se objevila například ve filmu Jima Jarmusche Paterson nebo v blockbusterech Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta a Vyproštění. Pro Manele Labidi byla spolupráce s Farahani splněným snem. Když je Golshifteh na plátně, stane se něco magického – má v sobě obrovskou sílu. Díky svým životním zkušenostem byla pro tuto roli ideální, s postavou Selmy souzněla. Přistupovala k ní velmi instinktivně a emočně, dodává Labidi.

[pullquote align=“full“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Připravujeme recenzi[/pullquote]

-red-
foto/video: Aerofilms © 2020

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast