Ivan Trojan jako Bourák odmítá dospět (video)

Ivan Trojan se v nové komedii Ondřeje Trojana představil v netypické roli. Hraje padesátníka Láďu řečeného Bourák. Manžela a otce, který odmítá dospět a řešit cokoli jiného, než svůj účes, rock´n roll a opráskanej Cadillac a je mu fuk, že mu teče do baráku i do života. Bourák je v kinech už od 11. června a film v tuto chvíli viděly už dvě desítky tisíc diváků. Podívejte se na video s Ivanem Trojanem.

Kdyby ten film nerežíroval jeho bratr, asi by roli automechanika, tanečníka a záletníka nekývl. Ivan Trojan podle svých slov k ničemu z toho nemá žádné předpoklady. Je nešikovný, v autech se nevyzná, co se tance týče, prohlašuje o sobě, že je „arytmik“ a roli chlapíka, který hledá povyražení někde jinde, když mu to doma se ženou neklape, považuje taky za herecký protiúkol.

„Nic, tam není prostě nic, co bych měl s Bourákem společného. I vlasů už mám míň, než uvidíte ve filmu. To, že obsadil právě mě, beru jako takovou bratrskou zlomyslnost, která nás s Ondřejem provází od dětství. On vždycky něco vymyslel a já jako mladší bratr jsem se mohl přetrhnout, abych to splnil,“ nepochybuje, proč mu bratr nabídl jako první velkou spolupráci právě tuhle roli. Ale protože rád přijímá výzvy, nakonec na ni kývl. A pustil se do poctivých půlročních příprav, aby v roli působil autenticky a i z obavy, aby nebyl jako Bourák trapný.

„Trapnosti se trochu bojím. Takže jsem si vyzkoušel, jak se auto sváří i jak se auto rozpárá. Například pracovat se svářečkou je hrozně nepříjemný. Vždycky jsem si myslel, že přes ten kryt normálně na práci vidíte. Ale vy na ni vidíte až ve chvíli, kdy se zažehne jiskra, a začnete svářet. A jen zažehnout tu jiskru je docela kumšt, „popisuje Trojan a přiznává, že se na place s bratrem režisérem občas i pěkně chytli: “ Potřeboval jsem například odbrousit lak, aby jiskra vůbec chytla, a Ondra už se rozčiloval, že zdržuju. Kolem těchhle scén to v garáži docela dost jiskřilo. “ dodává.

Stejně tak trénoval jízdu oranžovým tahačem, rozpadající se fordkou i červeným Cadillacem a nekonečné hodiny strávil spolu s Kristýnou Bokovou (Markéta), Alenou Pajtinkovou (Bublina) a choreografem Markem Zelinkou pilováním tanečních čísel. Ale důležitější než tanec nebo účes, které ho definují zvenku, bylo pro mě najít k Bourákovi klíč a taky zjistit, proč s ním jeho žena Markéta stále je. A ten motor jejich vztahu jsem našel v minulosti. Na začátku měli společnou vášeň a silné pouto, které se časem vytratilo, ale neztratilo se úplně. Právě díky tomu ten vztah nakonec přežil. A já si myslím, že někdy je dobré vydržet a nevzdávat věci i vztahy tak rychle,“ říká Ivan Trojan o své poslední filmové roli, která mu přinesla nejen novou hereckou příležitost, ale zjistil díky ní i něco o sobě a svém bratrovi: „Jako se u toho filmu počasí střídalo tak, že se skoro nedal natočit, tak i my s Ondrou jsme to měli mezi sebou úplně stejně. Chvíli svítilo slunce a chvíli byla hodně velká bouřka.  Ale nejdůležitější je, aby ten film byl dobrý a taky to, že si oba uvědomujeme, že se máme hodně, ale hodně rádi.“                     

 -red-
zdroj: B. Trojanová
foto/video: Total HelpArt, Totalfilm.cz © 2020