Jana Henychová: Psí láska funguje jako zrcadlo, každý v tom filmu vidí něco jiného

Do kin ve čtvrtek dorazil unikátní dokument režisérky Lindy Kallistové Jablonské Psí láska, který představuje českou musherku a chovatelku husky Janu Henychovou, ale je také inspirací pro ty, kdo dosud nenašli odvahu žít svůj sen. Velká část filmu se odehrává za polárním kruhem, kde se Jana Henychová pokouší absolvovat nejdelší a nejnáročnější závod psích spřežení v Evropě – Finnmarksløpet. O natáčení filmu i těžkostech, které jej provázely vypráví v naše videu sama protagonistka Jana Henychová.

Trasa závodu, na který se Jana vydala, měří 1 200 kilometrů a vede napříč horami severního Norska v době, kdy teploty dosahují i −40 °C. „Natáčet při závodě v Norsku, uprostřed zimy, se strachem o techniku, aby stejně jako filmaři nezmrzla… Byla jsem na ně zvědavá,“ svěřila se Jana Henychová, žena z Jizerských hor, která chová třicet husky a celý svůj život věnuje jim, dobrodružství a výzvám.

„Ten film ale vlastně vůbec není o mushingu, ani o mé osobě. Přijde mi, že je hlavně o hledání spokojeného života a o rozhodnutí, které pak přináší své důsledky. Ten film je o životě a cestě, a je zvláštní, že zrovna o té mé,“ dodala Jana, která tráví víc než třetinu roku o samotě v zasněžené krajině severní Evropy jen se smečkou svých psů.

S hlavní protagonistkou souhlasí i režisérka Linda Kallistová Jablonská. „Myslím, že náš film je o hledání štěstí a životní spokojenosti. I v prostředí, které může připadat většině lidí nekomfortní.“

Jak se ale ukázalo, snímek má ještě více rovin.  „Pár mých přátel už ho zhlédlo, a každý v tom viděl něco jiného. Ten film je naprosto geniálně poskládaný a funguje jako zrcadlo. Každý člověk si tam najde své problémy a to, co on sám ve svém životě řeší. Jsou i lidé, kteří tam nevidí nic, jen šílenou ženskou běhající se psy někde v Norsku. Někdo tam najde pěkné záběry psů a krajiny, jiný touhu a odhodlání jít kupředu vlastní cestou. Někdo tam uvidí nezlomnost, někdo šílenství a nepochopení, co že to tam ta ženská tropí. Celý film je ale milý a přívětivý
a vypráví o tom, že se dá žít různě a být u toho šťastný,“
dodala musherka, která také kromě závodů pořádá v létě dětské tábory zaměřené na psy.

Film Psí láska měl premiéru 11. června 2020.
Producentem snímku je Pavel Berčík ze společnosti Evolution Films, koproducentem Česká televize. Do kin snímek uvedla společnost Pilot film.

-red-
zdroj: G. Vágner
video: Totalfilm.cz / Evolution Films © 2020