Než skončí léto – hit z Benátek zahájí TADY VARY

V pátek 3. července začíná přehlídka Tady Vary, která nahrazuje letos nekonaný Karlovarský festival. Její výhodou je, že k exkluzivnímu výběru letošních filmů budou mít přístup ve stejnou chvíli diváci v celé zemi. Zahajovacím filmem bude komediální drama australské režisérky Shannon Murphy Než skončí léto (Babyteeth). Film se stal jedním z nejvýraznějších titulů loňského festivalu v Benátkách. Do kin vejde 9. července, ale 3. července zahájí zmíněnou přehlídku v 96 kinech po celé republice.

Ve filmu Než skončí léto vypráví režisérka s lehkostí a originálním humorem příběh šestnáctileté Milly, která se zamiluje do průšviháře Mosese. Pro Milliny rodiče je to noční můra, první láska ale v nemocné dívce probouzí chuť do života a její energie a touha objevovat brzy otočí celou rodinu vzhůru nohama. V hlavní roli se představí mladá talentovaná herečka Eliza Scanlen, známá z úspěšného seriálového hitu Ostré předměty, v němž si její matku zahrála loňská držitelka Křišťálového globu z MFF Karlovy Vary Patricia Clarkson.

Než skončí léto (foto: Aerofilms)

Eliza Scanlen byla obsazena i do nejnovější filmové adaptace známé novely Malé ženy, kde si zahrála po boku Meryl Streep nebo Emmy Watson. Toby Wallace si za svůj výkon v roli Mosese ve filmu Než přijde léto odvezl z loňského festivalu v Benátkách Cenu Marcella Mastroianniho pro nejlepšího mladého herce. Ve filmu uvidíme také herce Bena Mendelsohna, držitele ceny Emmy, který byl hostem 50. MFF Karlovy Vary v roce 2015, kde představil film Hazardní hráči.

Ve dnech 3. až 11. července bude v bezmála stovce českých kin promítnuto 16 filmů. Každý z vybraných filmů bude mít pouze jedno exkluzívní představení, které proběhne ve všech zúčastněných kinech ve stejný okamžik. Představení budou koncipována ve festivalovém duchu, budou doplněna úvody přenášenými do sálu i participací tvůrců prostřednictvím komunikačních kanálů. Vybraná místa navštíví osobně zástupci karlovarského festivalového týmu.

K nejočekávanějším titulům přehlídky patří i sci-fi Proxima s Evou Green. Film oceněný na festivalech v Torontu a San Sebastianu, vypráví příběh astronautky, která se připravuje na roční pobyt na oběžné dráze. Jako jediná žena ve vesmírné misi Proxima podstupuje psychicky a fyzicky náročný trénink, zatímco pečuje o svou milovanou sedmiletou dceru Stellu.
Snímek půjde následně 30. července do široké distribuce.

Přehled všech kin a podrobné informace o jednotlivých snímcích nebo doprovodných akcích jsou k dispozici na webových stránkách festivalu www.kviff.com.
Vstupenky na jednotlivá představení je možné zakoupit přímo v kinech.

-red-
foto/video: Aerofilms © 2020