Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze: Další jehňátko – příběh o spáse v kalhotách

Polská režisérka Małgorzata Szumowska přichází se svým dalším filmem. Další Jehňátko vzniklo jako koprodukční snímek, který má už ze své podstaty dost nepříjemnou atmosféru, ale postrádá bohužel sarkastický tón, který jsem u režisérčiných několika předchozích filmů (Ve jménu, Tělo, Tvář) obdivovala.

Další jehňátko (foto: Film Europe)

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Budoucí hvězda Raffey Cassidy[/pullquote]Další jehňátko vypráví příběh o pastýři a jeho stádu. Nizozemský herec Michiel Huisman si v něm zahrál spasitele, který žije na odlehlém místě kdesi v lese se skupinou žen a jejich dcer. Svého pastýře, jak ho oslovují, vzývají a jsou mu oddané v každém ohledu. Jeho slovo je pro ně zákon a fanaticky následují každý jeho pohyb, myšlenku i čin. Sektářský systém ale nemůže vydržet donekonečna, zvláště vyroste-li mezi ženami dívka Selah. Tu si zahrála Raffey Cassidy, jež můžete znát například za snímku Zabití posvátného jelena a které je prorokována velká herecká budoucnost.

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Divák a intuice[/pullquote]Samojediný pastýř, který propadl vlastnímu pocitu jedinečnosti a všemocnost posílila ještě slabost a zranitelnost žen, které vzal pod svá křídla. Další jehňátko volá po probuzení ženské síly, která je mylně zabržděná schopnou mužskou manipulací a udržováním pocitu nezbytné poslušnosti, která povede k vyšším prožitkům. Pomalé tempo snímku provází nádherně budované záběry Michała Englerta. Je to snímek bez větších dialogů, který sází spíš na intuici diváka a jeho schopnosti rozvíjet své vlastní úvahy, jež v něm probudí viděné obrazy. Film doprovází vyvedený soundtrack Rafaëla Leloupa a Pawela Mykietyna a mým uším lahodil i zvuk snímku, který zní měkce a uklidňuje.

Další jehňátko (foto: Film Europe)

Uhrančivá a snová atmosféra ale nezastře určitou absenci vypravěčského umění. Možná je to tím, že scénář tentokrát Szumowska nepsala s Michałem Englertem, který je také jejím častým kameramanem a režisérka s ním tvoří sehranou dvojici. Autorství příběhu je připsáno tentokrát na konto scenáristky Catherine S. McMullen.

  • 55%
    Režie - 55%
  • 50%
    Scénář - 50%
  • 80%
    Kamera - 80%
  • 70%
    Zvuk - 70%
  • 70%
    Výprava, kostýmy - 70%
66%

Další jehňátko (2019)

Další jehňátko je film pomalu probublávající, který vyžaduje zainteresovaného diváka a hledače symbolů a náznaků. Rozhodně v něm ale vedle dramatu nevidím horor, jak avizuje charakteristika snímku a osobně si ho zařadím mezi méně podařené práce jinak většinou excelentní Szumowské.

Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto/video: Film Europe © 2020

Další jehňátko
The Other Lamb
L’Autre Agneau
Drama / Horor
Irsko / Belgie / Polsko / USA, 2019, 92 min
Premiéra: 25. 6. 2020 Film Europe
Režie: Małgorzata Szumowska
Scénář: C.S. McMullen
Kamera: Michał Englert
Hudba: Rafaël Leloup, Pawel Mykietyn
Hrají: Michiel Huisman, Raffey Cassidy, Denise Gough, Eve Connolly, Kelly Campbell, Isabelle Connolly, Ailbhe Cowley, Juliette Crosbie

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast