Recenze: Jaro v nouzi – šedesát šest dnů pandemie

Dnes večer odvysílá ČT2 nový dokument natáčený během pandemie Jaro v nouzi. Autorem scénáře a režisérem je Adolf Zika (Zlatý Muž z Ria, Robert Vano – Příběh člověka). Záběry snímku vznikaly v průběhu šedesáti šesti dnů nastoleného nouzového stavu v Česku kvůli pandemii nemoci Covid-19.

Jaro v nouzi (foto: Česká televize)

Zika se rozhodl vyslat do terénu několik kameramanů a sám vstřebával informace o každodenním vývoji pandemie, aby mohl své spolupracovníky navigovat, co točit. Výsledkem je průřez událostmi a informacemi, které dané časové období přinášelo a je proloženo komentáři lidí z nejrůznějších oborů, ale také odpověďmi běžných obyvatel Česka, kteří byli tázáni, co jim Covid-19 dal a vzal.

Několik prvních minut věnuje autor sestřihu momentů běžného života v Česku, který se z pohledu dnešního člověka jeví jako naprostý luxus. V dokumentu promlouvá třeba psychiatr Cyril Höschl, fotograf Jan Šibík, novinář Daniel Stach nebo zpěvák a herec Matěj Ruppert. Slovo dostane i učitelka ze základní školy nebo žena, kterou nemoc postihla.
Autor se rozhodl nevytvářet stavbou svého filmu jakýkoliv konflikt, a tak nakonec nezařadil ani názory pěti epidemiologů, které se pro svůj projekt rozhodl oslovit.

Jaro v nouzi (foto: Česká televize)

Jaro v nouzi je rozděleno do několika oddílů, které se snaží zabývat jednotlivými aspekty, jež nouzový stav společně s koronavirem přinesly. Dojde na slova o manipulaci, která vychází z práce s informacemi, schopnost médií předat informaci, úlevná nutnost humoru mezi lidmi či potřeba blízkosti, zájmu druhých, vzkvétající solidaritu a altruismus. Těm ale zákonitě oponuje i všeobecné podráždění celé společnosti.

„Máme se tak, že jsme si uvědomily, že jsme se předtím měli líp,“ komentuje situaci žena v jednom ze záběrů dokumentu. Zika se snaží upozornit na osobní svobodu, ale také na důležitost zdravé psychiky v době, která se vymyká normálu.

Jaro v nouzi – režisér Adolf Zika (foto: Česká televize)

Dokument ale doprovází zbytečně přemoudřelý a místy patetický komentář, který působí školometsky a vlastně možná i překáží. Film by měl větší sílu bez něj. Děkuji ale za pro mě dva vtipné momenty. Prvním je kýchnutí hned v prvních minutách a později také komentář Daniela Stacha o mytí rukou v souvislosti s Covidem-19.

  • Režie - 60%
    60
  • Scénář - 50%
    50
  • Kamera - 65%
    65

Jaro v nouzi (2020)

Nedokážu zcela objektivně posoudit, jak bude dokument působit na českého diváka, protože jsem celou dobu karantény prožívala mimo Českou republiku. Film působí jako všeobecné shrnutí výjimečné doby, která mnoho změnila a usvědčuje mé přesvědčení o tom, že co je důležité, je očím neviditelné. A rozhodně tím nemám na mysli jen virus viditelný mikroskopem.

58 %
Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto: Česká televize © 2020

Jaro v nouzi (ČT)
Dokumentární
Česko, 2020, 70 min
Premiéra: ČT2 – 16. 6. 2020 20:00
Režie: Adolf Zika
Scénář: Adolf Zika
Kamera: Jan Pivoňka, Mark Bliss, Jan Kunc
Hudba: Jan Křížek, Petr Brant
Účinkují: Cyril Höschl, Daniel Stach, Zdeněk Kalvach, Karel Kostka, Lukáš Krpálek, Matěj Ruppert, Radko Gudas