Šarlatána od Agnieszky Holland se dočkáme 20. srpna

Nejnovější snímek režisérky Agnieszky Holland Šarlatán se sice neměl možnost ukázat českým divákům hned po svém úspěchu na Berlinale v březnu tohoto roku, ale kinosály snad naplní už brzy. Do kin přijde nově 20. srpna.

Po  světové premiéře na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně jsme se těšili na uvedení filmu v Čechách. Vše bylo připravené, naplánované, ale bohužel se známých důvodů jsme museli v březnu vše zastavit, a to  pár dní před premiérou. Proto doufáme, že tentokrát nám do premiéry nic nezasáhne a diváci si konečně užijí velkolepý příběh výjimečné osobnosti Jana Mikoláška v režii světoznámě úspěšné  režisérky Agnieszky Holland,“ řekla producentka filmu Šárka Cimbalová.

Snímek byl uveden v březnu v Berlíně v rámci prestižní sekce Berlinale Special Gala. Měli jsme pocit, jako by se na Berlinale Šarlatán narodil. A taky že jde o docela robustní děťátko, které může v lidech vyvolat větší emoce, než jsem čekala. A bylo krásné u toho být s celým štábem a herci,“ popsala své pocity po návratu z festivalu režisérka Agnieszka Holland, která i na berlínské tiskové konferenci zopakovala, že jde o velmi intimní příběh na pozadí zásadních dějinných událostí.

První reakce světových médií byly veskrze pozitivní, například Indie Wire jej vybralo ze všech 340 filmů mezi 10 nejlepších snímků letošního festivalu a oceňuje jej s tím, že byl dostatečně silný i do soutěžní sekce. „První ohlasy k nám doputovaly v průběhu následujícího dne, nejen formou recenzí, ale i prostřednictvím lidí, kteří nás zastavovali a děkovali za silný zážitek,“ dodala producentka Šárka Cimbalová.

Šarlatán na Berlinale

 

Nyní budou mít možnost film, představující výjimečný výkon Ivana Trojana a jeho hereckého partnera Juraje Loje, posoudit i diváci v Čechách. Do české distribuce jej 20. srpna doprovodí společnost CinemArt. „Hledali jsme optimální termín zahájení distribuce filmu. Naším záměrem bylo zůstat v průběhu léta a podpořit tak restart kin do běžných podmínek. Zároveň jsme hledali termín, který bude přijatelný pro návštěvu režisérky filmu na premiéře a pro setkání s novináři. A v neposlední jsme rádi, že film bude vydán tak, aby bylo možné jej využít v sezóně letních kin. Na uvedení filmu se velmi těšíme a věříme, že se s ním v kině rádi setkají i jejich návštěvníci,“ dodal programový ředitel společnosti CinemArt Aleš Danielis

Filmové drama podle scénáře Marka Epsteina bylo inspirováno životním příběhem léčitele Jana Mikoláška, kterému prošly rukama podle jeho slov miliony pacientů. Ve filmu ho ztvárnil Ivan Trojan, jeho mladší verzi si zahrál Trojanův osmnáctiletý syn Josef Trojan. V důležité roli léčitelova asistenta se objevil slovenský talent Juraj Loj.

-red-
zdroj: G. Vágner
foto/video: CinemArt, Marlene Film Production, Totalfilm Media © 2020