Bude se Tenet pro Čínu zkracovat o půl hodiny?

Už několik týdnů se vzhledem ke stále se nelepšící situaci v USA spekuluje o dalším odložení očekávané novinky Christophera Nolana Tenet. Studio ani Nolan zatím ale oficiálně nic takového neoznámili. Stále platí termín premiéry 13. srpna. V současné chvíli ale Warneři určitě řeší nová čínská nařízení. Kina se v Číně znovu otevírají, ale nově musí dodržovat podmínku omezené minutáže filmů. Každý promítaný titul musí mít maximálně 120 minut. To samozřejmě pro Nolanovu novinku představuje velký problém, film má údajně přes 150 minut.

Začátkem tohoto týdne magazín Variety informoval o čínském plánu znovuotevřít kina v nízkorizikových oblastech. Čína se při boji s pandemií COVID-19 stala jednou ze zemí s nejpřísnějšími opatřeními. Datum opětovného otevření kin (20. července) podmiňuje nařízení, že filmy promítané v Číně nemohou běžet déle než dvě hodiny. Toto nové pravidlo bylo zavedeno ve snaze minimalizovat dobu, po kterou jsou diváci v těsném kontaktu. Pro Tenet to představuje vzhledem k jeho delší minutáži velký problém.

Ilustrační foto (archiv)

Nutno ještě říct, že Nolan ani studio zatím oficiální minutáž Tenetu nepotvrdili. Každopádně se spekuluje, že by Nolan mohl zvažovat kvůli čínským opatřením film zkrátit. Jestli pouze pro Čínu není jasné. A také samozřejmě není jisté, jestli bude v první polovině srpna striktní pravidlo v čínských kinech ještě platit.

Pro studia i producenty je ale současná situace velmi složitá. Velmi těžko se plánuje jak samotné uvedení filmu, tak související marketingové kampaně. Vzhledem k neočekávaným růstům obřích sum, které studia investují do marketingu, je velmi pochopitelné, že víc než kdy jindy záleží na reálné návštěvnosti a tržbách. Bohužel celosvětová pandemie i následná opatření vlád mění ve výsledku i spotřebitelská chování. Diváci se obecně do kin vracejí pomalu.
Další zaříznutí jednoho z nejočekávanějších hitů letoška by mohlo negativně ovlivnit celosvětový kinotrh na několik měsíců. Pokud by se situace celosvětově nelepšila, další studia budou se zbytkem titulů naplánovaných na podzim opět hýbat.
-red-
foto/video: Vertical Entertainment, Totalfilm.cz © 2020

Comments are closed.