Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: AKREDITACE A BALÍČKY VSTUPŮ NA VÍKEND JSOU VYPRODÁNY. NA DOPROVODNÝ PROGRAM SE ALE DOSTANETE.

Démon zatracení – hrůza i špetka humoru v americkém hororovém hitu

Dnes vstupuje do českých kin horor Démon ztracení, o němž jeho režiséři, bratři Brett a Drew T. Piercovi tvrdí, že krom hrůzy chtěli do svého snímku vnést i špetku humoru. Podle prvních zahraničních reakcí uspěli v obou ohledech a připravili tak děsivou, ale i zábavnou podívanou. Film vstupuje do českých kin jako jeden z rekordmanů v počtu vítězství víkendové návštěvnosti kin v USA. Na prvním místě žebříčku návštěvnosti byl hned šestkrát za sebou od začátku května do téměř poloviny června 2020. V době zavřených klasických kin se z filmu stal král amerických autokin.

Teenager Ben je po rozvodu rodičů natolik vzpurný a rozdivočelý, až ho matka pošle na léto k otci s nadějí na jeho polepšení. V maloměstě, ve kterém žije Benův otec, ovšem něco nehraje a Ben si brzy všimne, že rodina, jež bydlí v sousedním domě, se chová podezřele. Ohrožuje ji totiž tisíc let stará čarodějnice, která se vkrádá do jejich života.

Démon zatracení je naše skromná a temná pohádka moderní doby, inspirovaná milovanými Čarodějkami Roalda Dahla a rozvodem našich rodičů,“ vysvětlují bratři Piercovi, režiséři snímku. Podle nich neexistuje pro dítě nic děsivějšího než právě rozvod rodičů, jelikož představuje moment, kdy si dítě poprvé uvědomí, že jeho rodiče nejsou jen dobří, ale mají i své špatné stránky.

Co se postavy čarodějnice týče, režiséři chtěli vytvořit vlastní mytologii, avšak inspirovali se zároveň i folklórními postavami, které doposud na filmovém plátně nebyly k vidění, jako například anglická legenda Černá Annis, zvaná též Černá Agnes, nebo mytické čarodějnice z Appalačského pohoří. Ve filmu čarodějnici ztvárnila Madelynn Stuenkel, která trávila v maskérně několik hodin denně. Režiséři totiž požadovali, nejen aby byl make-up reálný, ale aby i drtivá většina triků byla praktická, a tak co nejuvěřitelnější. Tento postup se podle dostupných recenzí oplatil. Server Bloody Disgusting píše: „Největším lákadlem tohoto zábavného hororu je čarodějnice, už jen kvůli ní samotné se vyplatí koupit si vstupenku.“

Démon zatracení (foto: Bontonfilm)

Bratři Piercovi přiznávají, že jejich Démon zatracení je spíše směsicí žánrů než čistokrevný, vážný horor: „Věděli jsme, že námět našeho filmu je temný, přesto jsme do něj však chtěli vnést i zábavu, která nám v současném hororu chybí.“ V tomto ohledu režiséři zjevně uspěli; například Film Era ve své recenzi uvádí, že se jedná o mrazivou směs pohádky a hororu. Kulturní velikán Variety také nešetřil chválou: „Tato vybroušená a dobře vyvážená noční můra potěší většinu fanoušků tohoto žánru a zároveň ohlašuje, že její režiséři jsou připraveni na nabídky velkých filmových studií.“

Vše napovídá tomu, že nás v kinech čeká zdařilý snímek, jenž krom napětí umí upustit i páru a nabídnout zábavu.

Pavel Bárta, Totalfilm.cz
foto/video: Bontonfilm © 2020

Démon zatracení – plakat

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast