Eva Green míří na roční misi na oběžné dráze – Proxima za pár dní v kinech

V rámci přehlídky Tady Vary vidělo film Proxima za jediný večer 2000 diváků. Už ve čtvrtek 30. července vstoupí novinka režisérky Alice Winocour do českých kin. V hlavní roli astronautky, která se připravuje na roční misi na oběžné dráze, se představí výtečná Eva Green. Není to ale jen příběh astronautky soustředěné na svůj náročný výkon, jako žena musí ještě při tom všem pečovat o sedmiletou dceru. Diváci se tak mohou těšit nejen na emotivní příběh o hledání rovnováhy mezi osobními sny a rodičovskou láskou, ale i na velmi realistické zprostředkování toho, co příprava na let do vesmíru obnáší. 

Pro režisérku Alici Winocour bylo při natáčení zásadní co nejautentičtěji vyobrazit, jak fyzicky i psychicky náročnou přípravu musejí astronauti při přípravách na let do kosmu absolvovat. Proto se spojila s Evropskou kosmickou agenturou, která kromě odborných konzultací umožnila štábu natáčet ve svých výcvikových střediscích.

Proxima (foto: Aerofilms)

Když se vrhnu na nějaké téma, obvykle se snažím vidět všechno, co o tom už bylo natočeno. Téměř všechny filmy o vesmíru jsou ovlivněny těmi americkými. Já jsem ale chtěla, aby Proxima vycházela z realistických podkladů. V hollywoodských filmech jsou astronauti téměř nadlidi, ale můj výzkum v ESA mi ukázal, že nikdo není lidštější a zranitelnější než astronaut. Vydat se do vesmíru znamená zažít lidskou zranitelnost a uvědomit si, nakolik jsme spjatí se Zemí,“ říká režisérka.
Čtyřiačtyřicetiletou francouzskou tvůrkyni, která je držitelkou Césara za scénář k filmu Mustang (2015), téma vesmíru fascinovalo od malička. Ve svém třetím celovečerním filmu dostala příležitost jej propojit s hluboce osobní zkušeností – sama je totiž matkou osmileté dcery.

Příprava na roli Sarah znamenala pro Evu Green nejen náročný fyzický trénink, ale i intenzivní studium a setkávání se skutečnými astronautkami. Alice Winocour mě velmi pečlivě provázela přípravnou fází, dávala mi knihy na čtení a seznámila mě s astronautkami jako Samantha Cristoforetti a Claudie Haigneré. Obě to jsou výjimečné ženy, pionýrky ve velmi mužském světě, které se se mnou velmi ochotně podělily o své zkušenosti a vyprávěly mi o svých pochybnostech a osobních překážkách, říká Green.

Tvůrci také velmi intenzivně spolupracovali s francouzským astronautem Thomasem Pesquetem, který štábu radil s technickými aspekty filmu. Díky blízké spolupráci s Evropskou kosmickou agenturou získali tvůrci přístup do míst, která jsou běžnému smrtelníkovi nepřístupná – směli tak natáčet třeba v útrobách kosmodromu Bajkonur nebo ve slavném astronautském výcvikovém středisku v ruském Hvězdném městečku. Zjistila jsem, že astronauti dělají práci, k níž je potřeba vášně, odhodlání, mentálních a fyzických schopností daleko přesahujících běžnou normu. Astronauti jsou výjimeční lidé, superhrdinové. Jejich sebeobětování – neutuchající překonávání vlastních hranic – ve mně zanechalo hluboký dojem,“ dodává Green.

-red-
zdroj, foto, video: Aerofilms © 2020