V kinech od 30. července

Do kin vstupuje Proxima – francouzské drama s Evou Green o matce, která se připravuje na let do vesmíru a zároveň pečuje o sedmiletou dceru. Vidět můžete ode dneška také americký horor Démon zatracení, který byl po několik týdnů hitem amerických autokin. K2 vlastní cestou je dokument o první Češce, která zdolala Everest a zároveň jednu z nejnebezpečnějších hor K2. A nakonec je tu animák od autora Madagaskaru Velké dobrodružství malé pandy.

Proxima (Francie / Německo, 2019)

Astronautka Sarah (Eva Green) se připravuje na roční pobyt na oběžné dráze. Jako jediná žena ve vesmírné misi „Proxima” podstupuje psychicky a fyzicky náročný trénink, zatímco pečuje o svou milovanou sedmiletou dcerku Stellu. Perfekcionistka Sarah se snaží v práci podávat stoprocentní a soustředěný výkon, s blížícím se odloučením je to však čím dál složitější. Strhující příběh matky a dcery má navzdory netradičnímu prostředí univerzální téma: hledání rovnováhy mezi osobními sny a rodičovskou láskou.

Proxima
Akční / Drama
Francie / Německo, 2019, 107 min
Režie: Alice Winocour
Scénář: Alice Winocour
Kamera: Georges Lechaptois
Hudba: Rjúiči Sakamoto
Hrají: Eva Green, Matt Dillon, Lars Eidinger, Alexej Fatějev, Sandra Hüller, Nancy Tate, Jan Oliver Schroeder, Zélie Boulant


Démon zatracení (USA, 2019)

Démon zatracení – plakat

Z lesa se mezi lidi vplížilo starobylé zlo, čerstvé kytky v záhonech záhadně vadnou a umírají, místo dítěte najde matka v postýlce několik svázaných suchých větví. Tisíc let stará čarodějnice vylezla ze své skrýše v kořenech stromu. Těžko ji poznáte, může žít v kůži někoho jiného. A živí se výhradně dětmi.
Teenager Ben je po rozvodu rodičů trochu divoký a tak ho matka pošle zklidnit se na léto do malého města ke svému tátovi. Najde si brigádu, nudí se a má čas pozorovat. Všimne si proto menšího kluka ze sousedství, který si hraje v okolí, všimne si taky, když zmizí a nikdo ho nehledá, všimne si seschlých úplně čerstvých kytek v okolí, všimne si, že máma toho menšího kluka se chová hodně podivně. A nemůže si nevšimnout, že táta toho menšího kluka tvrdí, že žádného syna nemá. Vypadá to, že je jediný, kdo si kluka ze sousedství pamatuje a rozhodne se přijít věci na kloub. Ve sklepě u sousedů objeví strašlivé tajemství a od té chvíle mu půjde o život, stejně jako půjde o život dalších dětí z okolí. Tisíc let stará čarodějnice, mytický démon zapomnění a zatracení, je strašlivý protivník. Přestala se skrývat v okolních lesích a má hlad.

Démon zatracení
The Wretched
Horor
USA, 2019, 96 min
Režie: Brett Pierce, Drew T. Pierce
Scénář: Brett Pierce, Drew T. Pierce
Kamera: Conor Murphy
Hudba: Devin Burrows
Hrají: John-Paul Howard, Piper Curda, Jamison Jones, Azie Tesfai, Kevin Bigley, Tug Coker, Zarah Mahler, Gabriela Quezada Bloomgarden, Blane Crockarell, Richard Ellis


K2 vlastní cestou (Česko, 2020)

Klára Kolouchová jako první rodilá Češka zdolala před lety Mount Everest a v loni jako první Češka a teprve dvacátá žena světa vystoupala i na druhou nejvyšší horu světa – na nebezpečnou K2. Její výstup na „Ká Dvojku“ představuje nejen nebývalý sportovní výkon a úspěch, ale ukazuje i příběh nezdolné vůle, touhy a úsilí dosáhnout vysněného cíle. Co pohání ženu, manželku a matku dvou dětí do souboje s obávaným zabijákem? Kam až dosahuje právo splnit si svůj osobní sen? Mohou být vlastně ženy při jeho plnění stejně sobecké jako muži? Odpověď na otázky a pohled na jedinečnou cestu až na vrchol K2 přináší dokument renomované filmařky Jany Počtové, autorky ceněných dokumentů Generace Singles a Nerodič. Hlavní hrdinka a režisérka spolu po dva roky sdílely období náročných příprav, pochyby, těžká loučení, krize i předchozí neúspěšný pokus. Jana Počtová společně s kameramanem zachytila atmosféru a dění expedice až do základního tábora, film obsahuje úchvatné záběry hor i Klářiny autentické záběry ze samotného finálního výstupu.

K2 vlastní cestou
Dokumentární
Česko, 2020, 93 min
Režie: Jana Počtová
Hrají: Klára Kolouchová


Velké dobrodružství malé pandy (Rusko / USA, 2019)

Velký hnědý medvěd Brum-Brum si žije svůj spokojený život, do té doby, kdy mu jednoho dne popletený čáp nedoručí omylem zvláštní zásilku – malou pandu. Jako všechny mláďata, i tato panda je roztomilá, ale hodně pláče, a rozhodně nepatří do Brum-Brumovho lesa. Nezůstává mu nic jiné, než s pomocí kamarádů najít pandě správný domov. Medvěda, malou pandu, tygra s poetickou duší, bojácného vlka a pelikána, kterému se nikdy nezavře zobák, čeká dlouhá a nebezpečná cesta, která prověří skutečnou sílu jejich přátelství.

Velké dobrodružství malé pandy
Большое путешествие
Animovaný / Dobrodružný / Komedie / Rodinný
Rusko / USA, 2019, 90 min
Režie: Billy Frolick, Natalja Nilova
Scénář: Billy Frolick
Hrají: Sergej Smirnov