Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Krajina ve stínu má trailer, první Slámovu novinku uvidí diváci LFŠ (video)

Bohdan Sláma – renomovaný režisér a držitel několika Českých lvů (Bába z ledu, Venkovský učitel, Štěstí) pošle do kin 10. září svůj nový film Krajina ve stínu. Dnes se divákům představuje v premiéře trailer. Důležitou roli ve filmu hraje i krvavý konec války před 75 lety. V novince podle skutečné události hrají Magdaléna Borová, Stanislav Majer, Bára Poláková, Csongor Kassai, Petra Špalková, Zuzana Kronerová, Pavel Nový, Cyril Drozda nebo Marek Taclík. Ve světové premiéře film uvede ve svém závěru letošní Letní filmová škola v Uherském Hradišti (7. – 12. 8. 2020). Do kin následně dorazí 10. září.

Film Krajina ve stínu má široký časový záběr, jeho hrdinové čelí nacismu i komunismu, přímým podnětem pro jeho natočení se stal poválečný masakr v obci Tušť v oblasti Vitorazska na jihu Čech. Koncem května 1945 zde bylo během divokého odsunu brutálně zavražděno 14 lidí.
“Je dobře, že ten film vznikl. Myslím, že bychom se měli zabývat i bolestnými a často dodnes nezahojenými ranami naší novodobé historie. K nim patří i meziválečné soužití s německou národnostní menšinou, druhá světová válka a také poválečný odsun a jeho důsledky,” říká k filmu historik Pavel Kosatík.

Obyvatelé Vitorazska doplatili na to, že o půdu, na které žili, soupeřily dva státy s velmi odlišnými režimy. Ačkoliv od konce XIII. století žili v Rakousku, jejich obce byly v roce 1920 přičleněny k Československu. Když se na podzim 1938 objevila možnost vrátit se zpět domů, bylo už po anšlusu, takže šlo o „návrat“ do nacistického Německa. Kdo si je zvolil, ten trpěl nejpozději po roce 1945, když se situace opět obrátila.

Krajina ve stínu – režisér na place (foto: Bontonfilm)

Vedle spravedlivě potrestaných bylo postiženo také mnoho nevinných. Někteří, pokud přežili, byli ze svých domovů vyhnáni hned dvakrát: nejdřív v roce 1945 do Rakouska a později, pokud jim byl povolen návrat, ještě jednou dál na opačnou stranu od hranic, oddělujících teď Východ od Západu, hluboko do českého vnitrozemí. Zvlášť tragicky všechny tyto události postihly obyvatele obce Tušť. Před lety je ve své knize „Tragédie Vitorazska 1945-1953. Poprava v Tušti“ znovu objevil historik Ján Mlynárik. Film je těmito událostmi inspirován.

Krajina ve stínu (foto: Bontonfilm)

Slámův film ukazuje osudy lidí, kteří se svými malými soukromými dějinami uvízli v soukolí dějin velkých. Zobrazením jedné vesnické komunity na široké časové ploše dvou desítek let režisér zachycuje proces, kdy se oběti stávaly viníky i naopak. Odlidštěná anonymní moc, pokud se vymkne z kontroly, otvírá prostor zločinům. Jejich pachateli však býváme většinou už my sami.

Film do kin dorazí 10. září.

-red-
foto/video: Bontonfilm © 2020

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast