Letošní Filmovka bude v srpnu a kratší, přesto nabídne bohatý program

Organizátoři letošní Letní filmové školy v Uherském hradišti měli letos velmi nezáviděníhodnou situaci. V současné koronavirové krizi se akce podobného typu velmi těžko plánují. Festival ale naštěstí kromě nového hlavního partnera významně podporuje i město Uherské hradiště. Tým připravil pro návštěvníky plnohodnotný filmový program včetně stávajících i nových sekcí. Konat se budou i koncerty a doprovodné výstavy. Zahajovacím filmem bude novinka Slávka Horáka Havel. Českou předpremiéru bude mít i novinka Žáby bez jazyka od Miry Fornay. Festival představí i zajímavou tvorbu Bohdana Karáska, který širší publikum nedávno oslovil komedií Karel, já a ty. LFŠ začíná 7. srpna.

Dle slov ředitelky festivalu Radany Korené podařilo téměř nemožné: “Že se Filmovka uskuteční je malý zázrak. Díky skvělému týmu i novým i stávajícím partnerům se podařilo festival připravit.”

„Při vědomí, že filmový program bude v souladu s délkou akce omezený, usilujeme o to, aby si zachoval svou kvalitu, pestrost a vyváženost. Návštěvníka LFŠ tedy čeká to, na co je z předchozích let zvyklý,” říká programová ředitelka Iva Hejlíčková.

Ředitelka LFŠ Radana Korená

Na diváky čeká velká retrospektiva polského klasika Andrzeje Wajdy, na festival přijede jeho žena Krystyna Zachwatovicz Wajdová.
Filmovka udělí letos Cenu za celoživotní dílo Vladimíru Körnerovi.

V sekci Neznámý vojín se představí Danny Kaye, jedna z největších hvězd poválečné americké komedie. I letos si diváci užijí oblíbené promítání němého filmu z živou hudbou. Letos se návštěvníci mohou těšit na filmy s legendárním Busterem Keatonem.

Danny Kaye (foto: archiv)

Současné filmy představí sekce Východní přísliby, která každoročně představuje progresivní novinky ze zemí bývalého socialistického bloku. Představí se například ruský film Věrnost či maďarský snímek FOMO o současné youtuberské generaci Z.

Fomo (foto: Vertigo Média Kft.)

Podruhé se na Filmovce v sekci Terra festivalis objeví národní kinematografie, která se v poslední době etablovala na mezinárodní festivalové scéně. Tentokrát byl vybrán Izrael a snímky, jenž se různými způsoby vyjadřují k ožehavé politické i společenské situaci rozdělené země. Na LFŠ promítneme mimo jiné Tel Aviv v plamenech režiséra Sameha Zoabiho či Pracující ženu režisérky Michal Aviadové. Ve Slováckém muzeu bude k vidění tematická výstava Izrael fotografa Karla Cudlína.

Tradiční sekce HOT TV se v tomto roce zabývá filmovou tvorbu, která do hlavní role obsadila právě televizi. Poodkrývat se budou taje amerického zpravodajství či zákulisí toho, jak se natáčí současná quality TV.

Totalfilm.cz přinese z LFŠ tradiční festivalové zpravodajství, rozhovory s osobnostmi a recenze.

-red-
foto/video: Bontonfilm, LFŠ, AČFK, archiv, Vertigo Média © 2020