Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Film Naživo: Amerikánka byla nejnavštěvovanějším filmem sobotního večera

V sobotu 8. srpna se od 20:00 hodin promítal ve vybraných kinech další „Film Naživo“ Viktora Tauše.  Tentokrát to byla Amerikánka v hlavní roli s Terezou Ramba a Eliškou Křenkovou za živého doprovodu kapely Blue Shadows Petra Ostrouchova. Amerikánku, živě přenášenou na plátna kin napříč Českou republikou, vidělo ve stejný okamžik 1 852 diváků. Amerikánka se tak stala nejnavštívenějším filmem sobotního večera! Stala se také součástí programu právě vrcholící Letní filmové školy v Uherském Hradišti.

Amerikánka – Eliška Křenková a Tereza Ramba

Amerikánka byla v sobotu večer také uvedena jako součást programu Letní Filmové Školy. Programová ředitelka festivalu Iva Hejlíčková projekci uvedla slovy: „Vítám Vás na nejpodivnější projekci v dějinách Letní Filmové Školy. Uvádím zde film, který nejen, že jsem neviděla, ale ještě ani nebyl natočen.“

Příběh o dívce překonávající na své cestě dětský domov, pěstounskou péčí i pasťák byl pro Film Naživo inscenovaný v opuštěném dětském sanatoriu. Funkcionalistická budova zde představovala památník dětí, které během doby socialismu prošly ústavní péčí a současně připomínku 8 000 dětí, které v dětských domovech vyrůstají dnes.

„Film Naživo se zrodil v čase, kdy nás rétorika prezentace pandemie přesvědčovala o tom, že jsme jeden druhému potenciálním vrahem. Blízcí si byli odcizováni a izolováni jeden od druhého. Z ambice zpřístupnit široké veřejnosti sdílený prožitek živé kultury se zrodila svébytná kinematografická forma živého umění. Jsem vděčný a šťastný za to, že dnes ji (spolu)prožíváme v takovém množství,” říká Viktor Tauš, autor projektu Film Naživo a také producent a režisér Amerikánky.

Film Naživo už můžete zažít ve vašich kinech pouze dvakrát!
29. srpna
ve 20:00 VOSTO5: Pérák
12. září
ve 20:00 Divadlo Na zábradlí: Tajný agent

více na www.filmnazivo.cz

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast