Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NEJKRÁSNĚJŠÍ A NEJDOJEMNĚJŠÍ ANIMÁK ROKU? UŽ JSTE VIDĚLI TRAILER ROZZUM V DIVOČINĚ?

Film Naživo přinese na filmové plátno Amerikánku s Rambou a Křenkovou

Film Naživo výjimečný filmově – divadelní projekt Viktora Tauše představil v červenci divákům v kinech filmy adaptované z inscenací La Putyky a Losers Cirque Company. Už v sobotu 8. srpna ve 21:00 se na stříbrná plátna dostane v reálném okamžiku Taušova AmerikánkaTerezou Ramba a Eliškou Křenkovou. V kinosálech napříč Českou republikou budou diváci sledovat představení v přímém přenosu. Jediné publikum přímo na místě natáčení tvoří bývalí chovanci dětských domovů, kteří jsou Amerikánce svým osudem inspirací. Projekce bude probíhat také na o den dřív zahájené Letní filmové škole v Uherském Hradišti. O celém projektu bude na festivalu mluvit přímo režisér Viktor Tauš a kameraman Martin Douba.

Amerikánka bude pro Film Naživo zasazena do prostoru opuštěné dětské léčebny. Příběh Amerikánky se zde stane zástupným příběhem funkcionalistické budovy, která ztratila svůj smysl. Amerikánka sama se stane duchem prostoru zosobňujícím osudy dětí, které tudy prošly. Kamera Martina Douby je zde součástí podstaty živého umění. V jediném živoucím záběru diváky vezme do intimního prostoru hereček, kam by se nikdy, ani na divadle, nedostali.

Amerikánka (foto: CinemArt)

Eliška Křenková říká„Když se budete dívat na live film, víte, že se to děje v reálném čase. Křehkost okamžiku bude navždy zaznamenána, naprosto detailně a vy jí uvidíte ve své čistotě a opravdovosti. S každým zaškobrtnutím, s každým nezdarem, s každou spontaneitou, která přijde. V divadle byste nikdy neměli možnost vidět něco takto zblízka. Ke všemu v tak netradičních prostorách. V divadle se taky spousta věcí ztratí nebo schová. Do kina jde zase sestříhaný film, vypilovaný tak, aby byl co nejčistší, nejlepší. Film je iluze a vždycky bude. To je na něm i to krásné. Filmy naživo jsou pravda.“

Ema Černá, hrdinka příběhu inspirovaného skutečnými osudy, na své cestě zdolává útrapy dětského domova, pěstounské péče i „pasťáku“. Nejpodstatnější součástí její vůle k přežití je totiž víra v sebe sama, víra, že někde daleko, možná až v Americe, čeká někdo, komu na ní záleží. Amerikánka je sondou do historie 80. a 90. let v Československu, ale stejně tak jde o ryze současné drama o naději, vydělenosti a touze žít.

Bezprostředně poté, co návštěvníci Letní filmové školy uvidí live-stream představení Amerikánka, přijedou do Uherského Hradiště jeho režisér Viktor Tauš a kameraman Martin Douba, aby návštěvníkům představili filmový tvar, který se zrodil z nutnosti během opatření souvisejících s šířením koronaviru. Čím „film naživo“ přesahuje běžný záznam divadelní inscenace? Jaké má výhody a jaká úskalí? A kde jsou vlastně hranice definice filmu?

Dalšími Filmy Naživo budou:

  1. 8. 2020      20:00     Vosto5: Pérák
  2. 9. 2020      20:00     Divadlo Na zábradlí: Tajný agent

-red-
foto/video: CinemArt, Viktor Tauš © 2018

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast