Jak Josef Trojan dojal otce na place Šarlatána (video)

Už 20. srpna dorazí do kin český snímek Šarlatán, který natočila uznávaná polská režisérka Agnieszka Holland. Film měl mít původně premiéru v březnu, ale stejně jako spousta dalších projektů, museli i producenti tohoto filmu hledat náhradní termín. Šarlatán představuje Ivana Trojana a jeho devatenáctiletého syna Josefa v jedné roli zázračného, ale rozporuplného léčitele. V následujícím videu se podíváme přímo na plac, kdy se během jednoho dne otec a syn Trojanovi potkali. Na záběrech je vidět, že je Ivan Trojan na syna pyšný.

Josef Trojan se na roli bylinkáře Jana Mikoláška pečlivě připravoval. „Navštěvoval jsem před natáčením bylinkářku, abych se byliny naučil poznávat, nebo jsem se učil v květinářství řezat a vázat květiny, protože Mikolášek se původně učil na zahradníka,“ vysvětlil Trojan, kterému bylo v době natáčení osmnáct let.

Jaroslava Pokorná s Josefem Trojanem ve filmu Šarlatán

Za tuto roli Josef vděčí i komplikacím s přípravami filmu. Před pár lety byl totiž na mladého Mikoláška ještě příliš mladý a nikoho ani nenapadlo jej obsadit. Když se ale blížila realizace, byl to už nadějný osmnáctiletý muž s několika hereckými zkušenostmi, a „objev byl na světě“, jak říká režisérka Agnieszka Holland.
Byla to pro mě obrovská herecká příležitost a taky trošku záhada, že jsem ji dostal. Když jsem se na place rozhlédl kolem sebe a viděl tam všechny zúčastněné, kterých si vážím, říkal jsem si: co tady dělám já?“ usmívá se dnes mladý herec. „Byla to ale velká škola a občas nepředvídatelně intenzivní,“ dodává.

S otcem Ivanem Trojanem se na place logicky neměl šanci potkat, protože hráli stejnou postavu v různém věku. Přesto se v jednom natáčecím dnu protnuli. „Byl to můj předposlední natáčecí den. Táta už s druhým štábem dotočil, a tak se na nás přišel podívat. Já jsem měl v tu chvíli sklopenou hlavu, takže jsem jeho ani nikoho jiného neviděl. Za což jsem rád, protože to byla opravdu náročná scéna,“ popsal Josef Trojan momenty, které zachytil štáb Marka Čermáka natáčející film o filmu. Na záběrech je vidět, že je Ivan Trojan na syna pyšný.

Šarlatán přijde do českých kin 20. srpna.

-red-
foto/video: CinemArt © 2020